MAHÞERÝN 4. ATLISI

29 Nisan 2020 17:02 / 2549 kez okundu!

 

 

"KOVID-19 korkusuyla evlere hapsolduðumuz karantina günlerinde 5G kablosuz teknoloji ile koronavirüs salgýný arasýnda bað kurulmasý korkularýmýzý artýrýyor. Dünyayý teslim alacak yeni yetme bir teknolojinin bizi ne tür kötülüklerle baþ baþa býrakacaðýný kestirmek zor çünkü"

 

****

 

MAHÞERÝN 4. ATLISI

 

KOVID-19 korkusuyla evlere hapsolduðumuz karantina günlerinde 5G kablosuz teknoloji ile koronavirüs salgýný arasýnda bað kurulmasý korkularýmýzý artýrýyor. Dünyayý teslim alacak yeni yetme bir teknolojinin bizi ne tür kötülüklerle baþ baþa býrakacaðýný kestirmek zor çünkü.

Neyi, ne zaman ne kadar araþtýrdýklarý ve tahlil ettikleri her daim muamma. Bir kesime sorarsanýz bütün teknolojiler gibi 5G’nin de saðlýða direkt bir etkisi yok. Tabi ki onlarýn hesaplý açýklamalarý tedirginliðimizin azalmasýna yetmiyor. Yetmediði için de dünya çoktan 5G ile ilgili ete kemiðe bürünmüþ tepkilere þahit oluyor. Korona ile ciddi sýkýntý yaþayan Ýngiltere’nin Birmingham, Liverpool ve Merseyside bölgelerinde 5G kablosuz baz istasyonlarý kundaklanýp ateþe verildi bile.

Örnekleri çoðaltmak mümkün. Her biri, Beþinci Nesil denilen 5G kablosuz teknolojisinin bundan sonra daha fazla tepkilere maruz kalacaðýnýn iþareti. Kuþkusuz tepkilerin dozunu, korona türü virüslerin biyolojik silah hesabýyla dünyaya yayýldýðý kuþkularýnýn boyutlarý belirleyecek…

Bir yandan 5G karþýtlarý, öte yandan birçok sektörde kullanýlan hâlihazýrdaki teknolojiyi çok ileri boyutlara taþýyacaðý için heyecandan uyuyamayanlar.

NASIL BÝR DÜNYA BÝZÝ BEKLÝYOR?

Sahi 5G ile birlikte bizleri gerçekten nasýl bir dünya bekliyor?

Ýtiraf etmeli ki, her yeni olaný süratle eskiten bir çýlgýnlýðýn ortasýnda teknolojiye temkinli duranlarýn, teknoloji baðýmlýsý olanlara göre az sayýda kalmalarý gelecek dünyanýn korkunçluðunu anlatmaya hep engel oluyor. Bu yüzden doðruyu söylemek gerekirse, nicedir sonu meçhul her teknolojinin yayýlma ve yaygýnlaþma hýzý karþýsýnda temkinli olanlar epey geriden baþlýyor mücadelelerine.

Hayatý olumsuz etkileyen teknolojiler karþýsýnda genel hakikatimiz bu. O yüzden ihtiþamlý teknolojilerin güçlü mahalle baskýsýndan kurtulabilmek ve günah iþlememek günbegün zorlaþýyor. Görünen o ki, insan saðlýðýna dönük tehditleri öncekilere göre daha yaygýnlaþtýracak 5G teknolojisi de benzer zayýflýklarýmýzý kullanarak, ayný sinsiliklerle sýzacak hayatýmýza.

KÝM SIRTINI DÖNEBÝLÝYOR?

Býrakalým beyinleri dijital haplarla dumura uðramýþ sýradan insanlarý; týptan medyaya, tarýmdan inþaata, savunmadan gýdaya hangi sektör, ürkütücülüðü ayyuka çýkmýþ teknolojilere sýrtýný dönmeyi becerebiliyor? Saniyede 1.25 Mb hýzla 1 Gb’lýk bir dosyayý 14 dakikada indirirken üfleyip püfleyen gazeteci meslektaþýmýz ayný iþi 5G ile sadece 8 saniyede yaptýðýnda ödeyeceðimiz bedelin sizce ne kadarýný aklýna getiriyor?

Saðlýðýmýzý tehdit edeceði konusunda ön bilgiye sahip olsak da, nicedir tahripkâr her teknoloji karþýsýnda kendini günaha kaptýrmaya meyilli âdemoðlu ürkekliðiyle duruyoruz ya, iþ orada bitiyor.
Hele de 5G ile gelinecek noktanýn, “kullanmayýveririm olur” tercihinde bulunmanýn mânâsýzlaþtýðý bir nokta olduðu ortadayken. Çünkü 4G’ye kadar internet baðlantý hýzýný artýrmaktan ibaret olan bir teknoloji, 5G ile öyle bir yere ulaþacak ki gerçekten hiçbir þeyin ayný olmayacaðý kesin.

Öte yandan hýz, akla ziyan 5G teknolojisinin cazibelerinden en önemlisi bile deðil. Hatta internet dünyasýnýn âþinâ olduðu “gecikme” veya “tepki süresi” kavramýyla kýyaslandýðýnda arka planda kalýyor. Gecikme süresiyle alakalý yavaþlýk aslýnda insanlara pek yabancý da deðil. Bilim adamlarýna göre herhangi yeni bir durum veya olayla karþýlaþtýðýmýzda verdiðimiz tepkinin süresi ortalama 300 milisaniye. Bu milisaniyelik gecikmeler olduðundan mesela trafikte kazalara sebep oluyoruz.

GECÝKME SÜRESÝ 1 SANÝYE OLACAK

5G teknolojisine dönersek bu gecikme süresi artýk sadece 1 milisaniye. Yani insanýn tepki süresinin tam 300’de biri. Ürkütücü bir þey bu. Ýnternetin kullanýlacaðý her durum için artýk “gerçek zaman” diye bir kavramdan bahsediliyor. Yani oturduðunuz yerden dünyanýn öbür ucundaki bir makineyi sýkýntýsýz kullanmak ya da bir görüntünün ulaþmasýnda gecikme veya yavaþlama yaþamamak mümkün olabilecek.

Düþük gecikme imkâný, yapay zekâlarýn kullanýldýðý akýllý yollar, sinyaller, tabelalar, cihazlar ve diðer araçlarla aralarýnda anlaþabilen sürücüsüz otomobillerin, traktörlerin, iþ makinelerinin yaygýnlaþmasý anlamýna geliyor. Teknolojinin sahiplerine göre biz kullanýcýlar için mutlu olmamýz gereken þey ise kaza kavramýnýn hayatýmýzdan çýkacak olmasý.

Tuhaf bir mutluluk hissi sizi de sarýyor mu?

Bununla da bitmiyor 5G’nin düþük gecikme yeteneðinin yararlarý(!) Mesela uzaktan ameliyatlar da mümkün hâle geliyor. Çin’de bu türden uzaktan müdahale denemeleri çoktan yapýlmaya baþlanmýþ bile.

Her teknolojiyi öncelikle iyi yönleriyle hayatýmýza sokanlarýn 5G için de üzerinde fazlasýyla durduklarý en vurucu konu bu zaten. Saðlýk hizmetlerine muhtaç ülkelerdeki insanlara etkilerinden bahsediyorlar bol bol. Sanýrsýnýz her biri Kýzýlay’ýn Vefa ekibinden. Bu sebepten ötürü acil müdahale gerektiren durumlarda binlerce kilometre ötedeki iþin uzmanýna gitmeden ameliyatýn yapýlabileceðini bilmek insanlarý tedirginlikten öte rahatlatýyor.

HÝS SÝMÜLASYONU GÜNDEMDE

Bu arada “doktor hastayý, hasta doktoru hissetmeden de muayene mi olur” diye teknolojinin ehli keyifliðine kapýlanlarý mutlu edecek çalýþmalar da bir yandan sürüyor. 5G teknolojisinin emrine sunulacak suni doku çalýþmalarýyla doktor uzaktan önündeki sentetik dokuya dokunurken hastasýný, hasta da doktorunu hissedebilecek. Bu teknolojinin bununla kalmayacaðý ve tüm duyularýn benzer þekilde simüle edilebileceði konuþuluyor.

Peki, þimdi nasýl bir his sarýyor bedeninizi?

Bitmedi. 5G ile artýrýlmýþ gerçeklik ya da sanal gerçeklik gibi teknolojiler giriyor hayatýmýza. Yani bundan sonra insanlar evleri, arabalarý, elbiseleri, ayakkabýlarý, beyaz eþyayý, koltuðu, masayý artýrýlmýþ gerçeklik sayesinde herhangi bir dükkâna gitmeden görecek, bakacak, deneyecek ve satýn alabilecek. Bu korona ile etkinliði birden tavan yapan sanal dükkân ruhsuzluðunun 5G ile bütünüyle hayatýn bir parçasýna dönüþmesi demek.

5G’nin bir diðer albenisi ise baðlanabilirlik sayýsý. Bu bir baðlantý noktasýna kaç cihaz baðlanabileceðiyle iliþkili. Mesela mevcut sistemle bir aða 10 cihaz baðlanabiliyorken 5G ile bu rakamýn binleri bulabileceði söyleniyor. Baðlanma sayýsýndaki artýþýn önemi elbette yüzlerce ‘þey’in internet aðý ile birbirine baðlanmasýna imkân verecek olmasýndan. Böylece insanýn kullandýðý her araç, eþya, alet, edevat birer akýllý cihaza dönüþüp birbiriyle haberleþecek, iletiþim halinde olacak.

Yani “akýllý” evler, þehirler, fabrikalar, arabalar, eþyalar, aletler, oyuncaklar çaðý baþlýyor.

Þimdi bu kadar akýllýnýn ve ruhsuzun arasýndaki trafikten insan aklýnýn ve ruhunun nasýl etkileneceðini düþünün. Hele de bütün bu göz kamaþtýran teknolojik imkânlarýn aðýr bedellerinin olacaðýna dair ciddi endiþeler varken.

AÐIR BEDELLERE HAZIR OLUN

Bu kadar þatafatlý bir teknolojinin aðýr bedelleri ne ola ki?

5G’nin mevcut alt yapýyla deðil, kendine uygun yeni bir alt yapýyla çalýþacak olmasý biz insanlar için zurnanýn zýrt dediði nokta. Çünkü 5G için kurulacak iletiþim aðý, teknolojiye uzak dursun durmasýn herkesi adeta kaldýrýp radyasyon dolu havuza atmak gibi bir þey.

Evet, bu baþ döndürücü yüksek hýz ve düþük gecikmeli internet hizmetinin bedeli aþaðý yukarý herkesin bütün ömrünü radyasyon içinde geçirmesi olacak. 5G için eski baz istasyonlarý yerine “mini hücre” denilen ufak ve sýk baðlantýlar gerekiyor. Bu da etrafýmýzda daha sýk baz istasyonu antenlerinin olmasý demek. Yani bütün o kazasýz trafikler, uzaktan ameliyatlar, artýrýlmýþ gerçeklikle alýþveriþ yapmalar, eþyalarýn saðladýðý konforlar için mini hücrelerin evlerimizin, okullarýmýzýn, kreþlerimizin, hastanelerimizin dibinde olmasýndan baþka çâre yok.

Kötü olan bundan kaçýþ da yok. “Dava ederiz”, “evin, okulun yakýnýna baz istasyonu istemiyoruz diye protestolar düzenleriz” deseniz de nafile. Çünkü 5G teknolojisi isteyen ülke her türlü izni, onayý otomatik olarak vermek zorunda. Radyasyon yayan binlerce mini iletiþim hücresinin tam ortasýnda bir deney faresi gibi yaþamanýn nasýl bir þey olacaðýný düþünebiliyor musunuz?

UZAKTAN KONTROL MÜMKÜN OLACAK

5G’nin eþyalarý birbirine baðlayan baðlanabilirlik özelliðine daha yakýndan bakalým. 5G teknolojisinin birlikte çalýþacaðý diðer alan nano-teknoloji. Bu teknoloji epeydir koronavirüsünden daha küçük yapay partiküller üzerinde çalýþýyor. Sayýsýz yöntemle insanlarýn, hayvanlarýn, börtü böceklerin bedenlerine yerleþtirilmesi düþünülen nano partiküllerin birçok saðlýk problemine neden olacaðý çoktandýr gündemde. Fakat 5G ile ortaya çýkacak tehlike, nano partiküllerin istenildiði anda aktif edilebilecek ‘þey’lere dönüþebilecek olmalarý. Yani insan dâhil doðadaki bütün canlýlar 5G ile birlikte uzaktan kontrol edilebilen birer ‘þey’ olup çýkacaklar.

Ýnsanýn uykularýný kaçýracak bir þeytanlýk deðil mi bu?

5G teknolojisinin alt yapýsýnda kullanýlacak her türlü cihaz ve yazýlýmýn büyük oranda ithal edilecek olmasý da ülkeler için karabasanýn baþladýðý ayrý nokta. Teknolojik üstünlüðü ele geçiren firmalar, alt yapýsýný kurduklarý ülkelerin her türden elektronik ortamdaki hareketlerini izleyebilecek. Bu tehlike býrakýn teknolojik imkânlarý sýnýrlý ülkeleri, ABD gibi sözde teknoloji devi ülkeleri dahi korkudan titretiyor.

Çünkü 5G ile birlikte siber güvenlik artýk sadece kiþisel bilgilerin çalýnmasý ya da kamu-özel kuruluþ ve firmalarýn hacklenmesinden ibaret deðil. Þeylerin internetinin kullanýma sokulduðu bir dünyada, alt yapýlarý yapan firmalarýn istihbarat birimlerinin emrine amade ettikleri imkânlarla artýk istenirse uzaktan uçaklar düþürebilir, suikastlar yapýlabilir, arabalarýn direksiyonlarý kilitlenebilir, evdeki bir aletin saldýrýsýna uðranabilir.

Ýnþallah gösteriþli bir teknolojiyle ilgili bütün olumlu düþünceleri daðýtacak kadar soru dolmuþtur kafanýza. Dolsun… “5G, hayatýmýza mutluluk katacak bir teknoloji mi, yoksa nefes aldýðýmýz her an soluðunu ensemizde hissettirecek Mahþerin 4. Atlýsý ölüm mü?” sorusunu bilhassa aklýnýza kazýyýn. Çünkü cazibeli makyajýn altýnda “Ölüler diyarýna hoþ geldiniz” yazan bir teknolojinden sonra “nasýl yaþanýlýr” sualinin cevabý bu soruda gizli.

 

Baki MURAT

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.