Evvela selam eder hasretle dudaklarından öperim…

01 Kasım 2010 14:32 / 2049 kez okundu!

 


Avustralya’ya ilk gittiğimde gördüğüm, çoğu İngiliz, İrlandalı, İskoç kökenli olan beyaz Avustralyalıların, erkeklerin kendi arasında görüşmesini yadırgaması olmuştu.

Bir erkek, tanıdık da olsa erkek arkadaşıyla sadece tokalaşıyor, kadının ise tek yanağını öpüyordu.

Baba ile oğul, erkek kardeşler ya da samimi arkadaşlar ise birbiriyle en fazla kucaklaşıyor ve kucaklanan sırta birkaç kere sevgiyle vuruyorlardı, tıpkı bizim yaptığımız gibi.

LaTrobe Üniversitesinde bitirdiğimiz ‘Mühendisler için İngilizce’ kursunun diploma töreninde Bulgaristanlı mühendis arkadaş Kasım, kendisine diplomasını veren hocayı şapır şupur öptüğünde biz için kahkaha, hoca için ise tam bir şok olmuştu.

Kursu bitirmenin sevinciyle coşan Kasım’ın kollarından kurtulamayan hoca ne olduğunu anlayana kadar yanaklarından öyle bir öpülmüştü ki onun kalabalığa nasıl bir kızarmış yüzle baktığını hala unutamam. Bir genç kız kadar utanmıştı adamcağız.

Büyüklerin, bu türden görüşmeye anlam veremedikleri durumu, çocuklar ‘disgusting (iğrenç, kötü)’ ya da ‘yucky (berbat, hoş olmayan)’, sözcükleriyle karşıladıklarını söylersem sanırım hocanın neden o kadar utandığını anlayabilirsiniz.

Geçenlerde ‘The Age’ gazetesinde bir yazı okuduğumda yeniden anımsadım o anı.

İngiltere’de üniversite öğrencileri arasında yapılan bir araştırma ile ilgiliydi haber.

Habere bakılırsa İngiltereli gençler sonradan açılan Arap atı misali ebeveynlerinin yadırgadığı erkek erkeğe görüşmeyi çoktan bizden birkaç boy ileri götürmüşler bile.

İngiliz Bath Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre erkek öğrencilerin birbirleriyle görüşmesi hızla yayılıyormuş İngiltere’de.

Bizden birkaç boy ileri götürmüşler dememin sebebi ise bu görüşmenin dudaktan öpmek şeklinde yapılıyor olması, tıpkı Ruslar gibi.

Evet, genç erkeklerin birbirlerini gördükleri yerde dudaklarından öpmeleri İngiltere’de moda deyimle bir ‘in’ artık.

Sakın hemen atlayıp ‘E ne var bunda, eşcinselliğin alıp başını gittiği yerlerde olacağı budur’ demeyin hiç, çünkü araştırmaya katılan öğrencilerin hiçbiri homoseksüel değil.

Aksine bu dudaktan öpüşmek modası tamamen heteroseksüel öğrencilere ait.

Heteroseksüel, yani bizim sapına kadar erkek dediklerimiz, hatırlatırım.

Bu ufak açıklamaya rağmen ‘e olacağı bu, eşcinselleri göre göre, heteroseksüel olanlar da bozulmaya başlamış’ diyorsanız, hala hata yapıyorsunuz bence.

Bath Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyelerinden Dr Eric Anderson tarafından iki üniversite ve altı kolejin öğrencileri ile yapılan araştırmanın sonucuna göre üniversite kulüplerinde, spor salonlarında ve barlarda birbirlerini öpen erkeklerin çoğu için bu sadece bir coşkunun, tebrik etmenin veya eğlenmenin ifadesi.

Ve hiçbir mekân ve durumda dudaktan öpüşmenin cinsel bir çağrışımının olmadığına inanıyor gençler.

Yani gerçekten masumane ve samimi bir arkadaşlığın göstergesi.

Arkadaşını dudağından öpmenin kendisini mutlu ettiğini söyleyenlerin oranı öyle azımsanacak türden de değil üstelik. Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 89’u bu davranışı günlük yaşamında artık kullandığını söylemiş.

Doğum günü gibi özel günlerde, bir maçta atılan golün sevincinde ya da bir yerde karşılaşıldığında arkadaşların birbirini dudaklarından öpmesi sadece mutlu ediyormuş onları.

Anlayacağınız İngiliz gençleri daha çok Akdeniz ve Orta Doğu erkeklerine özgü günlük yaşamdaki fiziksel teması sonunda keşfetmişler.

Bu davranışın dostların birbirlerine yakınlaşmasına yardım ettiğini söylüyorlar.

Üstelik bunu öpüşen erkeklerin kız arkadaşları da hiç yadırgamıyormuş artık.

Bu araştırmanın ilginç sosyal sonuçları da var tabii ki.

Dr Eric Anderson’a göre araştırma yapılan üniversitelerde ve kolejlerde dudaktan öpme âdetiyle birlikte gençler arasında daha önce tabu olan ve açıkça da sergilenen homofobi olgusu nerdeyse tamamen yok olmuş.

Bir geleneğin aynı cins arası ilişkiye bakışı bu kadar yumuşatmış olması gerçekten ilginç.

Cinsel tercihlerinden dolayı ülkemizde bir yığın insanlık dışı uygulamaya maruz kalan eşcinselleri düşündüm. İnsanın ‘zararı yok eşcinsellere karşı sürdürülen şiddet azalacaksa varsın bizimkilerde birbirini dudaktan öpsün’ diyesi geliyor.

Homofobinin bu denli azalmasını, genç erkeklerin kendi kuşağı içinde birbirlerine karşı daha açık fikirli ve önyargısız olmaya başlamalarıyla açıklıyor Dr Anderson.

Bu bağlamda, genç erkeklerde görülen bu davranışın farklı yönlere çekilmesindense bir sevgi belirtisi olarak kadınların birbirlerini öpmesine benzetilmesi gerektiğini söylüyor.

Zaten çoğu taş fırın erkeğinin düşüneceğinin aksine bu davranışın erkekliği ya da heteroseksüelliği öldüren bir şey olduğuna da ne öğrenciler ne de Dr Anderson inanmıyor.

Yani olur da bu moda bizde de yaygınlaşırsa ‘erkekliğimiz’ açısından bir tehlike yok millet, rahat olun.

Dr Anderson'un araştırması Cinsel Davranış Arşivleri isimli bir araştırma dergisinde yayınlanmış.

Bu yeni moda davranışın ırk ve sosyal sınıf olgusu ile ilişkisi üzerine yeni bir çalışma başlatmayı düşünen Dr Anderson’un yeni bulgularının ne olacağını şimdiden merak etmeye başladım bile.

Her türden modanın çok çabuk ulaşıp yaygınlaştığı ülkemizde dudaktan öpüşmek modası bakalım ne zaman görünecek bizim sokaklarımızda.

Doğrusu hem genç erkeklerin kendi jenerasyonu içinde birbirlerine karşı daha açık fikirli ve önyargısız olmasını sağlayacaksa hem de toplumdaki homofobi olgusunu azaltacaksa bu modanın gelmesinin bence hiç zararı yok.

Öfke ve nefret kültürünün toplumsal bir kimliğe dönüştüğü, bebeklerin katilleştirildiği, katillerin ilahlaştırıldığı bir toplumda ‘savaşma öpüş!’ sloganı daha mı kötü olur yani?

Hem bakarsınız sarımsak, soğan, sigara kokan bir nefesle arkadaşını öpmek istemeyenlerin çoğalması nedeniyle ağız kokusu derdimiz de azalmış olur.

Bu moda gün gelir de bizim ‘Büyüklerin ellerinden, küçüklerin gözlerinden…’ diye başlayan mektuplara da girer mi, bakın onu doğrusu bilemiyorum. Ama ‘... Ayrica akranım Mehmet, İsmail, Ahmet, Hakkı ve Selami’ye de selam eder hasretle dudaklarından öperim’ sözcüklerinin mektuplara girdiği gün memlekette epey tantananın kopacağı kesin.


Baki MURAT

01.11.2010

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
02 Kasım 2010 20:20

angelsari

Anlaşılan erkek çocuklarını homoseksüel olur korkusuyla yüzyıllarca kucağına bile oturtmayan İngilizler sonunda bu komplekslerinden arınmışlar.
Bir diğer bakış açısıyla, Ruslar erkek erkeğe dudaktan öpüşmeyi yıllar önce geleneklerinden bize tv'lerde aktardıklarında şaşırmıştık ama görülüyor ki, bu açıdan da İngilizlerden epeyce öndelermiş.
Bizde ise, sizin de yazdığınız gibi öpüşmek, doğal bir durumken, modernleşmek adına neredeyse vazgeçilen bir alışkanlık olma yolunda. Bir sürü konuda olduğu gibi biz değişikliğe gidelim derken herkes bizim terk ettiklerimize doğru yöneliyor.
Bir yerde bir zamanlama hatası var ama nerede?
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.