Bakandan sıcaklık uyarısı

11 Haziran 2012 17:20  

 

Bakandan sıcaklık uyarısı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bu yazın çok sıcak geçeceğini söyledi. Sıcaklık yarından itibaren 8-10 derece birden artacak...

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bu yazın çok sıcak geçeceğini yarından itibaren hava sıcaklıklarında 8-10 derece bir artış olacağını belirterek özellikle orman yangınlarına karşı herkesin duyarlı davranmasını istedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile birlikte Gaziantep'e gelen ve İl Koordinasyon Kurulu toplantısına katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bakanlık olarak bu yılı ve 2013'ü "Gaziantep'te hamle yılı" ilan ettiklerini ifade etti. Bakan Eroğlu, heybesi dolu olarak geldiklerini vurgulayarak, Gaziantep'in AK Parti hükümetiyle yatırımlarda şahlanışa geçtiğini, yeni yatırımların da devam ettiğini, 2023 yılına kadar yapılacak yatırımları bugün masaya yatıracaklarını söyledi.

Bakan Eroğlu, bir gazetecinin, "Orman yangınlarına müdahalede gerekli tedbirler alındı mı?" sorusu üzerine, geçtiğimiz ilkbahar ve kış çok yağmur yağdığını, orman kenarlarındaki otların büyüdüğünü, vatandaşların bu konuda dikkat etmesi gerektiğini ifade ederek, "Bilhassa yoldan geçenlerin sigara izmariti atmamaları lazım. Piknik yapanların bu konuya dikkat etmesi gerekiyor. Bir takım çalı çırpı yakarken çok dikkatli olması lazım. Küçük bir kıvılcım ormanı yakabilir. Bu yaz çok sıcak olacak, yarından itibaren hava sıcaklıklarında 8-10 derece bir artış var. Bu konuda vatandaşları ikaz etmek için duyuru yayınlayacağım" dedi.

Eroğlu, "Orman yangınlarına müdahalede büyük konuşmak doğru değil ama en hızlı hareket eden ekip bizim ekibimiz. Orman yangınlarına müdahale konusunda Amerika'ya teknolojik destek vermek için kolları sıvadık. Biz Avustralya, Yeni Zellanda, İsrail, Rusya, komşu ülkeler Gürcistan'dan Suriye'ye kadar Yunanistan, Makedonya bu bölgelerin hepsine destek veriyoruz. 49 tane havadan yangınla mücadele uçağımız, hem de yangınla mücadele helikopterimiz var. Bunun dışında kara ekiplerimiz var. 5 bin tane kara ekibimiz hazır. 11 bin tane yetişmiş elemanla yangına karşı mücadele ediyoruz" diye konuştu.

YANGINLA MÜCADELE EĞİTİM MERKEZİ KURULDU

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Güneydoğu'nun bir bölümü, Akdeniz Bölgesi ile Ege ve Marmara'nın büyük bir kısmının yangına karşı hassas bölgeler olduğunu, bunun içinde gerekli tedbirleri aldıklarını ve teknolojilerinin çok iyi olduğunu dile getirdi. Eroğlu, "Teknolojimiz çok iyi. Bir yangında, yangını ben odamda kurulan dev ekranlardan takip edip görebiliyorum. Oradaki orman örtüsünün durumunu. Hatta helikopterin veya uçağın, arozözün o andaki koordinatlarını kaç kilometre saat hızla gittiğini, kaç dakika sonra oraya ulaşacağını görecek büyük bir teknolojiye sahibiz. Hatta geçen sene bu e-Türkiye ödülü kazandı. Kamerayla takip sistemimiz var. Kameralar belli kritik noktalarda 360 derece dönerek tarıyor. Bir duman gördüğü zaman en yakın müfrezeye alarm işareti gönderiyor. Daha sonra bölgesi Ankara'ya kadar. Ankara'da uzay üssü gibi yangın hareket merkezimiz var. Oradan bütün yangınları kontrol ediyoruz. Bir yangın çıksa, bütün ekibi oraya sevk ederiz" ifadelerini kullandı.

Bakan Eroğlu, bir yangına bütün ekibi anında sevk edebileceklerini sözlerine ekleyerek, "Ama bazen bir günde 35-40 yangın çıkıyor. Dolayısıyla bütün güçleri ona göre sevk ve idare etmemiz lazım. Hatta dünyadaki ormanlar, dünyanın akciğeri. Dolayısıyla biz yangınla mücadeledeki bütün ekipleri eğitmek maksadıyla Antalya'da en modern, en ileri teknolojiyle donatılmış, yangınla mücadele eğitim merkezi kurduk. Bunu da bu sene faaliyete başlatıyoruz" şeklinde konuştu.

BAKAN ŞAHİN: "DOĞALGAZ VE PETROLÜ OLMAYAN ÜLKELERİN GELECEĞİ SU VE TARIMDA"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise dünyada Türkiye hızla büyürken, Gaziantep'in Türkiye'den daha hızlı büyüdüğünü belirtti.

Doğalgaz ve petrolü olmayan ülkelerin en büyük geleceğinin su ve tarım olduğunu ifade eden Şahin, "Yani gelecek petrolümüz sizin bakanlığınız. Bizim şehrimize de baktığınız zaman son 10 yılda daha önceki yıllarda yapılamayan yıllardaki makası kapatıp hızlı bir yatırım programına dönüştürüp, suyu hayatımızın bir parçası yapmayı, tarımda, sanayileşmede, kentleşmede suyu doğru kullanmayı bu şehir sizin bakanlığınız döneminizde gördü. Bu toplantıyı önemsiyoruz. Çünkü şimdiye kadar ne yaptık, bundan sonra ne yapacağız. Halkımıza verdiğimiz sözlerde ne aşamadayız. Çünkü Başbakanımızla beraber yeni siyaset anlayışı başladı. Biz onun ekibinin parçası olarak da özümüzle, sözümüzle bir olmaya çalışıyoruz" dedi.

Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki toplantı, konuşmaların ardından basına kapalı devam etti.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK BİYOLOJİK GÖLETİ AÇILDI

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile birlikte merkez ilçe Şehitkamil Belediyesi tarafından yaptırılan Dülük Tabiat Parkı içinde yer alan Türkiye'nin en büyük biyolojik göletinin açılışını yaptı. açılışın ardından ağaç diken Bakan Eroğlu, "Bütün dünyada orman varlıkları azalırken, Allah'a şükür gururla ifade ediyorum ki Türkiye'de orman varlıkları hem odun serveti olarak hem de alan olarak artıyor" dedi.

Bakan Eroğlu, açılış töreninde yaptığı konuşmada Türkiye'de ağaçlandırma çalışmalarının çok hızlı bir şekilde ilerlediğini söyledi.
1 Ocak 2008'de ağaçlandırma erozyon kontrol seferberliği ilan ettiklerini ve hedefi çok büyük tuttuklarını dile getiren Eroğlu, "2 milyon 300 bin hektar. Yani 23 milyon dekar alanda çalışma yapacağız. Yıl sonuna kadar hedefi de aşacağız. 24 milyon dekar alanda çalışma gerçekleştirmiş olacağız. Bu çalışma ülkemiz için fevkalade faydalıdır. Ormanlar olmasa havayı temizlemek mümkün değil. Biliyorsunuz iklimler değişiyor. Buna karşı mücadelede en önemli unsur bu gördüğünüz tabiat varlıkları, ormanlarımızdır. Bu nedenle ormanlarımızı çoğaltıyoruz. Hatta bütün dünyada orman varlıkları azalırken, Allah'a şükür, gururla ifade ediyorum ki Türkiye'de orman varlıkları hem odun serveti olarak hem de alan olarak artıyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK BİYOLOJİK GÖLETİ

Şehitkamil Belediyesi tarafından yaptırılan "Türkiye'nin en büyük biyolojik göleti", Dülük Tabiat Parkı içinde yer alıyor. 20 bin metrekarelik park içindeki gölet 5 bin 200 metrekarelik alanı kaplıyor. Gölet, kendi içindeki su birikintisiyle, mikro organizmalarla, planktonlarla kendi kendini temizliyor. Ayrıca göletin etrafında yaklaşık 155 ayrı cinste 11 bin 335 ağaç ve mevsimlik bitki bulunuyor. Yaklaşık 3 milyon TL'ye mal olan göletin, turizme ve istihdama katkı sağlaması bekleniyor.

Habertürk

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0