VARLIK YOKLUK SEÇİMİ

30 Mart 2019 13:22 / 2438 kez okundu!

 

 

Değişen dünyanın, şarkıları boğulan, insanları kürem kürem öldürülen, vatansız bırakılan dünyamızda, sınırların siyasi despotlar tarafından yeniden çizilmek istendiği günlerde, insanlığın savaşlarla, açlıkla, nükleer tehdidiyle, vatansızlıkla ağır sınavlardan geçirildiğine, ölümlerden ölüm beğendirildiğine bakıp da umuttan kesilmeyenler, kurtuluş için, var olmak için, büyük düşünüp korkusuz hamleler yapmak için seçimini doğru yapacak…

Seni seçimden seçime öpen ve hem dünyadan hem kumpaslardan habersiz olan buçuk’lar ne derse desin, o engin sağduyuna yaslanıp sen şarkını güzel söyleyeceksin, seçimini doğru yapacaksın nasıl olsa. 

 

****

 

VARLIK YOKLUK SEÇİMİ

 

Seçimlerin, ister yerel ister genel seçimlerin şıngır mıngır halini hatırlayan azdır, yaşı kırk üstü olanlar belki…

Gürültüsü, şenliği, çevre kirliliğiyle, sloganı, seçim şarkılarıyla kimi zaman özleniyor o eski seçimler.

‘Bıcır bıcır muhtar/ Gıcır gıcır Ambarlı, Nilay Deniz…’

‘Öküzünü 3 liraya nallıyordun, şimdi 15 liraya nallıyorsun.’ Hür.P.

‘Şoförü yamadan, arabayı takozdan kurtaracağız’ Hür.P.

‘Onların ucuzluk dedikleri şey, senin mahsulünü ucuza almaktır. DP.’

‘Önce ahlak ve maneviyat. MSP’.

‘Kimseyi dinleme OY verirken aklının ve vicdanının sesine uy. MHP’

‘Çekelim gelin, kopsun bu zulüm halkaları/ Aşalım gelin, hakk yolda aşılmaz yokuşları/ Toplanın refah’çılar sıklaştırın safları/ İnançlı yiğitlere bu çağrı, bırakın korkakları.’

(TRT, Boyalı basın, faizci kapitalist sahibi, inanç, fikir düşmanı batıcı mürteci, fuhuş, kumar, uyuşturucu, vatandaşın ayak bağı olarak çizilmiş) Bir ayaktaki gürz, Siyonizm…

‘Namuslu, bilgili, ciddi devlet idaresi için CGP’ye oy ver !’( simgesi koyun, mührü Feyzioğluna koyun)

‘Türkiye’de işi azaltacaklara, yapılan işleri durduracaklara rey verme, reyini D.P.ye ver.’

‘Adalet Partisi Su Su SU ve YOL! Ana davalarımızdandır.’ (Kırat’sız amblem, güneşin önünde açılmış kitap)

‘C.H.P. Nal mıhı, penisilin, kalsiyum, marangoz malzemesi, peynir, et, yedek parça, lastik, gözlük camı, yağ, defter yok.'

‘Hırsıza hırsız diyemiyoruz çünkü ispat hakkı yok. C.H.P.’

(Oy, sevsinler, neyse ki artık hem ispatlamak kolay, hem görüntüleri paylaşmak, misal 15 Temmuz işgalinde sahnede sevinçten kadeh kaldıran belediye başkanı faş edilebiliyor…İşgal girişimini güvenli evlerde gülücükle karşılayanlar da öyle.Bu partinin marifetlerine ispat gerekmez esasında…)

‘Avrupa’yı Asya’ya bağladık.  Adalet Partisi ‘(köprüyü aşan kırat)

‘Seçmeni kütük yerine koyan seçime hayır!’ (Gideceksiniz, tıpış tıpış oyunuzu vereceksiniz’e daha var…)

‘Pahalılık var diyorlar .Şekerin kilosunu 5 liraya yedirdiklerini unutma. Reyini Demokrat Partiye ver.’

‘Ucuzluk dediler pahalılık getirdiler. ‘CHP (Söylemin üstüne kocaman bir ünlem…Tarih boyu yaratıcılıktan uzakmış bu parti, görüyorsunuz, yaratıcılıktan ve icraattan…)

Son yerel seçimimize bir gün kala, bunun genel seçim ağırlığında ve beka sorunumuz eşiğinde yapıldığının bazılarımızın farkında olduğu sıra, yazıyorum.

Küçücük bir ilçe, Ayvalık, koskoca memleketin ipuçlarını veriyor, halden hale savrulduğumuz CHP yerel yönetiminden el’aman dedik, böyle bir yerin varlığını yeni öğrendiği yüzündeki şaşkınlıktan belli MHP adayından, halkın güçbirliği edip arkasında durduğu halkın başkanı Mesut Ergin’e, üçüncü sırada bile hükmü olmayan CHP'ye kadar, seçip seçmeme ikilemi çektiğimiz söylenemez, herkesten oy alarak, bir hafta önce başkan seçildi zaten, sayın Ergin. Geçmiş olsun CHP, ülke genelindeki büyük geçmiş olsun öncesi, Ayvalık’ta geçmiş olsun.

Bir de çamura yatmasan, küfretmesen, yalan söylemesen, kendini bulunmaz Hind kumaşı sanmasan, birazcık düşünebilsen, iz’anın olsa, ufkun geniş olsa, kem sözden öteye, diyecek akıllı sözün olsa…Aaah, ah, keşke ağacı yeşermiyor, haberin yok, esasen dünyadan da ülkenden de, halkından, hatta H harfinden bile haberin yok senin.

Haklısın, keşke ‘eskiki gibi’ olsa her şey, olsa da dağıtacağın toplama ilaçlar gibi, parti olarak son kullanma tarihinin geçtiği belli Olsa. Nerde o eski süslü püslü sütçü beygirleri, kırata gönderme yapan…Davulcular, hoş onlar gene var, konfetiler, bayraklar, gümbür gümbür seçim şarkıları…

Uyumlu uyumsuz ses, partilerin ‘propoganda müzikleri’. Böyle deyince çok önemli gibi duruyor. Parti düttürüsü deseniz olmaz, yakışmaz. Aslında doğru valla, parti düttürüsü, bakın yakıştı. 

Seçim önü en çok lider ve kendini lider sananların sesi yükseliyor, seçim ortası şarkı ve söylemler, ahali ve alkış. Sonuna doğru başı çekenlerin sesi kısılıyor bağırmaktan. Alkışçı ve umucu ahali yorgun düşüyor, atlar ve davulcular da, kala kala seçim şarkıları kalıyor. Yurttan sesler. Ara nağmeler. (Bi de baba nağmeler var, ondan sözetmeyeceğim, aslında bu yazıya darbeler, ara nağmeler diyecektim, belli mi olur, bakarsınız şeytan doldurur, neme lazım…) 

Zaman daha mı hızlı akıyor seçim öncesi? Partililer için geçmek bilmiyordur. Tarihin birden hızlandığı seçim dönemlerinin ürünü ve insanlardaki değişimin görünür kılındığı gerçek mi yoksa, seçim şarkıları? Popüler kültür örneği olması kaçınılmaz. Kültürel kimlik yapımına ve dönüşümünedir gayreti. Belki gayreti bile yoktur, fark edilmek dışında. Saklı simgesel anlam dinleyenlerce bulup çıkarılır, vehmedilir.  

Bir popüler müzik, seçim şarkısı, belli zamandaki belli sosyo-kültürel coğrafyanın ürünüdür, o durum dışında da hükmü yoktur. Müzik ve kültür kimliği değişse de bu gelişme demek olmadığından, sınırlar aşınıp zayıflamakta, insanlar kimliğe ve müziğe ilişkin sınırları çizmek için gene, bu kere yeni simgesel tavırlar edinirler. Sözkonusu bu şey de uzlaşma, yarar kavramlarıyla anlamlanır. Popüler müziğin de, seçim şarkılarının da kalıcı simgeler olabilmesi kollektivitenin varolmasına bağlı. Biz hep biriz, yenilmez, yıkılmaz, şanlı, bir o kadar da, teki cihana bedel olanlarız ama, kalıcı olmayanlarız. 

Kılıcımız var, kılıcı kesmez Kılıçdaroğlumuz var, kuvvetli naramız var, ama, iş iki nalla bir atın dışında bazı başka şeylerimizin de olmasına bağlı. O kadar delleniyor bu ahali de, partiler de, geriye ne kalıyor? Sanki seçim afişleri şarkılardan daha kalıcı. 1946’da DP’nin "Yeter, Söz Milletindir" afişi, açılmış el, avuç içi ve 1987’de SDHP’nin "Beş yıl daha limon gibi sıkılmaya gücünüz var mı" söylemi ve afişleri unutulmadı, ya şarkısı? Onca seçimden aklınızda ne kaldı? Hangi söylem, hangi nağme, hangi darbe? Darbeyi deblek anlamında kullandım amirem, hani dümbelek var ya, işte o. Çünkü her müziğin ezgisi kadar ritm saz eşlikçisi de var, olmalı. 

Benim anımsadığım, vallahi uydu diye koymadım, sahiden de, 1978’li yıllar, hani toprak işleyenin su kullananın sloganıyla Karaoğlan'ın kitle desteğini çığ gibi aldığı ve dağı taşı "Umudumuz Ecevit!” okuduğumuz yıllar. Çocuk yuvasında bir minik Ecevit’imiz var, anası halkçı olmasa bu adı koymaz oğluna ama, bizimki korunmaya muhtaç. Her konuk geldiğinde şarkı söylüyor, çocuk korosunda ya da tek başına. Sahneden inerken de CHP’nin seçim şarkısı ya da söylemini söylüyor. O günlerin seçim şarkısı neydi unutmuşum, Ecevit de unutuverdi. Konuklar da vali yardımcısı, sivil toplum örgüt üyeleri. Elini kulağına atıp patlattı, "Biberlerin kızardı mı kız Meyrem Meyrem Meyrem". Karşısına dizilmiş onu dinleyen devlete söylüyor bunu. Ama Meyrem’in de sonrası yok, döne döne hep aynı nakaratı söylüyor, can-ı gönülden. Yanındakiler bunu çimdikliyor, biz kaş göz ediyoruz, görecek hali yok minik Ecevit’in. Alkışlarla sahneden uğurlandı. Benim kalbimde fotografisi kaldı. 

Sizin aklınızda, kulağınızda kalan nedir onca seçimden?

Kır atıma bineyim, yar yoluna gideyim, ama o seçim şarkısı değildi, AP’liler çaldırırdı bunu. MHP’liler "Çırpınırdı Karadeniz"i çalıp söylerdi. "Sev Kardeşim" söylenirdi CHP’de, Şenay söylerdi, Ş. Yüzbaşıoğlu'nun eşi. Ali Rıza Binboğa "Yarınlar"ı söylerdi, parmağını gözümüze gözümüze sokarcasına uzatır, kocaman ellerini sallardı müsamere çocuklarına benzerdi, bir farkla boyu bosu sahneye sığmaz bir çocuktu. "Sabuha" vardı, o söylenirdi. M. Akay "Türkiyem Türkiyem cennetiiim"i söylerdi, asker üniforması giyerek. 

A. Alpman’ın "Memleketim"i o günden bu günlere baş şarkıydı zaten. 

Özal şarkısında,’rejim elden gidiyor, buna yürek nasıl dayanır’ denirdi, nakarat faslında denir miydi, uyduruyor muyum acaba? 

Bir de 'Vazgeçersen altı oktan/ burnun hiç kurtulmaz (çıkmaz) b…tan’ söylemi vardı. 

AKP: Ak ak ak, dedi, 2002-2004 seçiminde. Ak Türk çığırdı. Bundan Böyle söylendi bir de İlla AK Parti. "Gel Hele, Kemençe, Efsane, Anadolu, Cilveloy, Hayrola Gardaş?" 

Halkın Yükselişi Partisi, "Ulu Çınarın" türküsü söyledi 2005’te. Halkın Partisi Marşını... 

Türkiye Komünist Partisi parti marşını 2002-2004’te. "Yağma Yok, Sosyalizm Var"ı… 

ÖDP, parti marşını, ÖDP Marşını, 1999, 2002-2004'te... 

MHP "Halay"a sarıldı, MHP’ye Gel’e, Oylar MHP’ye şarkısına. MHP Rüzgarı’na, Yürüyoruz MHP’yle, El Birliği Güç Birliği, Devlet Gelecek şarkılarına. Üç Hilalli Bayrağım, Söyle Türkiyem Söyle, Oylar MHP’ye, Yolun Açık Olsun... 

Büyük Birlik Partisi, Gül, Hilal, Meydanlar, Yürü yürü, Eleleyiz, Büyük Birlik Var, Selam Olsun Milletimize seçim şarkılarını... 

Doğru Yol, "Propoganda"yı... 

Seçim şarkıları hazırlayanlar partilerin mesajlarını yerel müzik unsurlarıyla birleştirip kişiselleştirilmiş şarkılara dönüştürdüklerini söylüyorlar. 

Her adayı görüntülü olarak evlere sokarken yerel unsurlar öne çıkarılıyormuş. Karadeniz’de kemençe, Ege’de zeybek ezgilerini esas alarak. Vurgu, işsizliğe yoksuluğa. 

Gürültülü olmayan, akılda kalıcı, hareketli ve mesaj içeren şarkılar peşinde tüm partiler. 1994’te "Arım Balağım Peteğim", 1999’da Haydi Anavatan, 2002’de Türkiyem, Yepyeni bir Gelecek Lazım, 2005’te Hedefim Anavatan ve Anavatan Marşları’nda olduğu gibi. DSP’nin 1999-2000 yıllarındaki Gözünaydın Türkiye, gibi... 

DYP’nin 2004’teki Türkiye SallanıyorDYP’yle Elele, Seçmenim türküsü, Tatlıses’ten iki Türkü, biri Mehmet, DYP Var (05). Senin Doğru Yol’un Var ve Adam Gibi Adam Ol, seçim şarkıları gibi. 

CHP ‘iktidarında halkı ezdirmeyeceği, ülkeyi soydurmayacağı, devleti böldürmeyeceği şimdi CHP zamanı‘olduğu söylemini işleye geldi her seçimde. 

Aday tanıtımı için kullanılan en önemli çalışmalardan biri, seçim şarkıları. Birçok aday yalnızca şarkılarla hatırlanabilmekte. 

Gene en çok şarkı AKP’de. Ağır abi Işılak söylüyor, her şey bu millet için seçim şarkısını: ‘Her bir akı karadan/ Seçtik memleket için/ En zor güzergahtan geçtik memleket için/ Hak olan doğrumuzu/ Duyun bu çağrımızı/ Herkese bağrımızı/ Açtık memleket için’ 

CHP’nin Onur Akın’a yaptırıp söylettiği ‘Bir ıslık da sen çal’ın karışık hikayesi…Hadi Kılıçdaroğlu, Scorpions’ın şarkısından esinlenip ıslık fikrini oradan almış, yazılanlara bakılırsa, ama, bu şarkı 1989 yılında duvarın çöküşü üstüne yapılmamış mıydı? Duvar çöküntüsü, deyip ekliyor Oğur, ’yok artık!’ 

Aşık İhsani’nin ünlü ‘Korkuyorlar, korkacaklar, korksunlar/ Geliyoruz, geleceğiz, yakındır’ devrimci türküsünü kullanıyor, ‘elimizin nasırdan balyozlarını/ Başlarına vuracağız, yakındır nakaratını, iktidara geldiğinde korku imparatorluğu vaat etmek midir, değil midir, düşünmeli değil miyiz? Ama Aşık Mahsuni’nin ‘Bir daha gel gel Samsun’a/ sarı saçlım, mavi gözlüm’ şarkısı bangır bangır çalsa da sözü edilen Kemal, kemale ermiş olanı, yeni Kemal değil, anlıyoruz değil mi millet? 

MHP’nin ‘dur de’ nakaratlı rap parçası oy anam oy, yüksek huzurlarınızda. ‘Türkiye’de var bir aldatma partisi/ Yandaşı yoldaşı kayırma partisi/ Kandilin Öcalan’ın sayın partisi’ 

Şimdi “bizimkisi bir aşk hikayesi” şarkısı önde. Nereden nereye de öyle…

Aslında şarkıyı partilerin değil, vatandaşın söylemesi yaraşır. 

Aday  gelip de ‘Karacoğlan çaresine/ Melhem olcam yaresine/ İki kaşın arasına/ Yare bir ben gerek, bir ben’ dediğinde, seçmen karşılamalı: ‘Sür deveci develeri yokuşa/ Ne verecen bir gecelik tokuşa?’ 

Yahut önce seçmeni öpmeye ayağına varıp, sonra ara ki bulasın’a yazılana ‘Şu Meclis yedi dağdır/ İçinde yarim vardır/ Yıl oldu sesi çıkmaz/ Ne ölmüştür, ne sağdır…’yakışmaz mı?

Yokuşları düz eden, engelleri kaldıran, herkeslere iş bulan, dulları everen, vaatkar adaylara, hele de eski oyuncu, pardon usta oyuncu ise ve seçmenini sigaya çekmekteyse: ‘Her ne söyler ise çelmece söyler/ Dertli derunumu delmece söyler/ Bu sözü bil diye bilmece söyler/ Bilsem azarlar, bilmesem azarlar’ türküsünü söylemek yakışır bence. 

Sen kitlesin halkım, bu toplumsal söylemde hem olumlu hem olumsuz bi ‘şey’. Bazan kuru kalabalık sayılırsın, kültür ve akıl donanımına dudak bükülerek, bazen, düşüncede bir araya gelebilen, örgütlenen, dayanışan güç…

Bakma sen o kendinden tayin sistem bekçilerine, kapısına gelen genci andımızı oku diye sınava çeken eksik akıllıya, böyle yapmakla kalmayıp, ‘bu zihniyete kapılan genç uyuşturucu bağımlısı olsa bu halinden çok iyi’ deyip yazarak suç işlediğine…

Değişen dünyanın, şarkıları boğulan, insanları kürem kürem öldürülen, vatansız bırakılan dünyamızda, sınırların siyasi despotlar tarafından yeniden çizilmek istendiği günlerde, insanlığın savaşlarla, açlıkla, nükleer tehdidiyle, vatansızlıkla ağır sınavlardan geçirildiğine, ölümlerden ölüm beğendirildiğine bakıp da umuttan kesilmeyenler, kurtuluş için, var olmak için, büyük düşünüp korkusuz hamleler yapmak için seçimini doğru yapacak…

Seni seçimden seçime öpen ve hem dünyadan hem kumpaslardan habersiz olan buçuk’lar ne derse desin, o engin sağduyuna yaslanıp sen şarkını güzel söyleyeceksin, seçimini doğru yapacaksın nasıl olsa. 

(Şuracığa bir not eklemesem olmaz, Zeybekçi’ye kulak verin, elli yıl geriye götürülmüş, köreltilmiş, köküne kibrit suyu ekilmiş  İzmir’i nasıl kurtaracağını anlamaya çalışın, canlı yayında dediklerini dinleyin, paylaşımıma, “Zeybekçi’nin nesini beğeniyorsun Allahaşkına?” yanıtı veren arkadaşıma, biraz da eşimin kışkırtmasıyla ‘bıyıklarını!” yanıtı verdim. İnadım inat, şeyim kırk kanat makamından ne dinlerim, ne anlarım, ne anlamak isterim ne de bu tükenmişlikten çıkmak, diyenlere ne söylense boş. Ama gene de çıkmadık canda umut var diyerek, hemşehrilerime son kez hatırlatmayı borç bilirim. Can çekişen İzmir’e bir bakın, sonra da adayların söylediklerine, akıl ürünü hesap ürünü, büyük hayallerle donatılmış olan ve yaptıkları yapacaklarının güvencesi olana verin, yeter ki İzmir’i kurtarın…)

 

Ayşe KİLİMCİ

30.03.2019

 

Son Güncelleme Tarihi: 30 Mart 2019 21:07

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.