SÖZLEÞMELÝ SÖZLEÞMESÝZ AÞK'A KURÞUNLAR…

09 Haziran 2021 10:59 / 1105 kez okundu!

 

 

Ýstanbul Sözleþmesi'ni fesheden tek ülke biz deðiliz. Kabulünden bu güne birçok ülkede eleþtirildi, bizim de feshettiðimiz sözleþme, Avrupa’da benimsenmedi ve birçok ülke tarafýndan reddedildi. Bazýlarý sözleþmeyi imzaladý ama yürürlüðe koymadý... 

Kadýnlarýmýzý kocalarýndan, namus bekçisi erkek kardeþleri ve törelerinden, onlarý çok sevdiði için kesen, þiþleyen, uçurumdan iten, karnýnda bebesiyle yahut çocuklarýnýn gözleri önünde öldürenlerden kurtarmak, korumak ilk iþ, en önemli ve en zor iþ.

Devletin en yetkilileri saðduyulu demeçler ve daha yaygýnlaþtýrýlacak çözüm yollarý ve eðitimden sözediyor, bu konuda kapsamlý düþünüyor, kararlý duruyor.

Umuyor, inanýyor ve bekliyoruz…

 

****

 

SÖZLEÞMELÝ  SÖZLEÞMESÝZ  AÞK’A  KURÞUNLAR…

 

Yahut mâlumumuz olduðu üzre, kadýna hem kurþun, hem býçak, hem eziyet garantili ölümler…

Allah kahretsin sizi e mi, erkeðim diye boy gösteren, aþkýný iþkence ve cinayetle kanýtlamaya kalkan ruh hastalarý…

Bilinir adý Istanbul Sözleþmesi olan, ‘kadýna yönelik þiddet ve aile içi þiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye iliþkin Avrupa Konseyi Sözleþmesinden ayrýldýk.

Kadýna þiddet ile aile içi þiddetin önlenmesi amacýyla mücadele öngören ve 7 yýldýr yürürlükte olan Istanbul Sözleþmesi, ülkemiz baþta olmak üzere birçok ülkede LBGT’lerle ilgili düzenlemeleriyle kamuoyunun tepkisini çektiðinden, tartýþýlmaktaydý. Mücadele sözleþmeyle tam gaz sürüyor, ne çâre þiddet katlanarak artýyordu, handiyse her güne bir cinayet… Sözleþme hükümleri yetmiyor, farklý, topyekün bir seferberlik gerekir diyenlerin sesi arada kaynýyordu.

Dünya Kadýna Þiddeti Önleme Günü'nden bir gün önce Mecliste 2011’de onaylanan , 2012 Mart’ýnda Resmi Gazetede yayýnlanan, 12 ülke taraf olunca, 2014’de yürürlüðe giren, ‘kadýna karþý þiddet ve aile içi þiddetten arýnmýþ bir Avrupa’ sloganýyla hazýrlanan 12 bölüm, 81 maddeli sözleþme hem aile yapýmýzý bozduðu hem de üçüncü cinsiyeti meþrulaþtýrdýðý gerekçesiyle eleþtirildi, aile yapýsýný bozarken okul müfredatýna sokulmak istenen bu tehdit maddelerinin bir toplumsal mühendislik çalýþmasý olduðu, cinsel yönelim ifadesinin bir tuzak olduðu ileri sürüldü, örf ve adetler yok ediliyor dendi, namus kavramýnýn sürekli sözde kelimesiyle ve týrnak içinde anýlmasý da eleþtirildi.

4.maddenin 3.fýkrasý, 6.madde ve 12.maddenin 1.fýkrasý, 12.maddenin 5.fýkrasý, 14.madde ve 3.madde en çok eleþtirilen kýsýmlar oldu.

Sonunda yapmaktan çok yýkmak üzre hazýrlandýðý yönünde ittifak edilen sözleþme Cumhurbaþkanýnca feshedildi.

Ýçiþleri ve Adalet Bakanlarý da bakan Selçuk’un peþisýra demeçler vererek kadýnlara destek çýktý, varolan yasalarýn ve uygulamalarýn kadýna sahip çýktýðýný, bundan sonra da çýkacaðýný vurguladýlar.

“Aile kurtuldu” diyen de oldu, “ kurtarýcýlardan hepbirlikte kurtulduk” diyen de.

Bunlar olurken kadýnlar gene öldürülüyordu.

Elbet ortalýk karýþtý. Ýlgili makamlar ardý ardýna açýklama yaparak, kadýna þiddetle mücadelenin süreceði teminatý verdiler. Aile, çalýþma ve sosyal hizmetler bakaný Selçuk, ’kadýn haklarýnýn teminatý, baþta Anayasamýz olmak üzere, iç mevzuatýmýzýn varolan düzenlemeleridir’ dedi. Kadýna yönelik þiddetin bir insanlýk suçu olduðunu, mücadelenin de  insan haklarý  sorunu ve aslolanýn, çözümün ilkeler olduðunu dile getirdi. Sýfýr tolerans ve kararlýlýkla bu mücadelenin süreceðini de…

Kimi oyuncu “haydi, herkes dövüþ sporlarýna yazýlsýn! Ortaçað’a dönüyoruz. Orman kanunlarý geçerli artýk” dedi, yumruklu, yýldýrýmlý emojiler ekleyerek, kimi “morardýnýz mý?” dedi, kendinden tayin akýldâneler döktürdü. Kadem, konuyla ilgili bir bildirge yayýnlayýp, halkýn imzasýna açmýþtý, ’kadýn ve erkeðin birbirinden sorumlu olduðunu, aile ve toplumda kadýnýn ruh ve beden bütünlüðünün ihlal edilemez, izzet ve haysiyeti zedelenemez, kadýnýn inanç ve düþünce, ifade özgürlüðü ve eðitime eriþimi, mülkiyet hakký engellenemez’ vurgusuyla. ’Dayak, taciz, tecavüz gibi fiziksel þiddet türleriyle kadýný tahkir etme, zayýf, yetersiz görme, sürekli kontrol etme, küçük düþürme gibi psikolojik þiddet türleri kabul edilemez, þiddete meþruiyet saðlanamaz’ denilerek. Hak ve adalet iddiasýndaki herkesi, bütün kurumlarý bu ilkelerin koruyucusu, uygulayýcýsý olmaya çaðýrarak…

Dilimizde vardý, yasal sözleþmelerde vardý, hukukta vardý, ne hikmetse kadýna yaþam hakký hayatýn kendisinde yoktu… Aþk sanýlan þey anayasasýnýn ilk maddesi ‘ya benimsin, ya kara topraðýn’ idi, babayasasý da üç kurþun… Geride dörmedöküm çocuklar, vadesinden önce biten, bitirilen hayatlar.

Geçen yýlýn cinayeti 527; bunun 248’i ateþli silahla, 124’ü kesici aletle, % 76’sý silahla, 155 kiþi boðarak yahut yüksekten atýlarak öldürülmüþtü. Bu yýlýn ilk iki ayýnda 96 giriþim, 77 ölü kadýn.

Seviyorum diyen sarýlýp býçaða, boðazýný kesiyor, sevdiði kadýnýn…

Peki bunca zaman Istanbul Sözleþmesi kanatlarý altýndaydý da kadýn, neden cinayetler durmak bilmedi, hatta misliyle arttý?

Yoksa toplumsal cinsiyet eþitliði ve cinsel yönelim tercihi (madde 3) miydi, derd?

Polonya sözleþmeden çýktý, adalet bakaný  Z. Ziobro çýkýþ gerekçelerini þöyle açýkladý:’ Ýstanbul Sözleþmesi kabullenemeyeceðimiz sakýncalý ideolojik dayatmalar içeriyor. Mesela ‘toplumsal cinsiyet’ düþüncesi… Buna göre cinsiyet doðuþtan deðil, herkesin sosyo kültürel kararýna göre belirleniyor. Bu ideolojik varsayýma dayanan sözleþmeye göre, sözleþmeyi imzalayan devletler genç nesle bu ‘deðer ve düþünceleri’ öðretmek için eðitim sistemini deðiþtirmek zorunda. Önemli olanýn sosyo kültürel tercihlerimize göre belirlediðimiz cinsiyet olduðunu söylüyor. Bunu yanlýþ buluyor ve reddediyoruz!” 

Þunu demeye getiriyor Polonya; sözleþme, geleneksel aile yapýmýzý zarara uðratacak, eþcinsel evliliklerin yolunu açacak ve eþcinselliði normalleþtirecek, bu kabul edilemez…

Ýstanbul Sözleþmesi'ni fesheden tek ülke biz deðiliz. Kabulünden bu güne birçok ülkede eleþtirildi, bizim de feshettiðimiz sözleþme, Avrupa’da benimsenmedi ve birçok ülke tarafýndan reddedildi.

Bazýlarý sözleþmeyi imzaladý ama yürürlüðe koymadý.

Avrupa konseyine üye 47 imzacýsý olan sözleþme þimdiye kadar 34 ülkece onaylandý, 11 ülke çekince koydu... Yasal düzenlemenin ‘yýkýcý cinsiyet ideolojilerini’ ve ‘yasa dýþý göçü’ körükleyeceðini savunan Macaristan ve Slovakya sözleþmeyi reddetti. Polonya sözleþmeye karþý diplomatik atak baþlattý. Ýngiltere, Macaristan, Bulgaristan, Litvanya, Çekya, Slovakya, Letonya, Moldova, Ukrayna, Ermenistan ve Lihtenþtayn’ýn da içinde olduðu 11 ülke ise sözleþmeyi imzaladý imzalamasýna, ancak onaylamadý, yürürlüðe koymadý. Rusya ve Azerbaycan ise sözleþmeye imza bile atmadý, sözleþmeye gözlemci ülke statüsünde katýlan ABD, Japonya, Kanada, Meksika ve Vatikan da imzalamadý…

Sözleþmeyi imzalayan veya onaylayan ülkelerden Almanya, Andora, Çek cumhuriyeti, Danimarka, Ermenistan, Finlandiya, Fransa, Gürcistan ve Hýrvatistan, Ýrlanda, Ýspanya, Ýsveç, Ýsviçre, Ýtalya, Ýzlanda, Güney Kýbrýs Rum kesimi, Letonya, Makedonya, Malta, Monako, Polonya, Romanya, Sýrbistan, Slovenya, Yunanistan ise çekince koydular.

Avusturya, Finlandiya, Hollanda, Ýsveç, Ýsviçre, Norveç, sözleþmenin bazý maddelerine itiraz etti.

Hýrvatistan, Ýspanya, Letonya, Litvanya ise þerh koyan ülkelerden. 

Fesih kararý sonrasý Kadýn ve Demokrasi Derneði bir açýklama yaparak, ‘Ýstanbul Sözleþmesi geldiðimiz noktada zemininden koparýlmýþ ve toplumsal bir gerilim öznesi haline dönüþtürülmüþtür. Verilen fesih kararýný da bu gerilimin neticesi olarak okuyoruz. Þiddetle mücadele noktasýnda 6284 sayýlý kanunun daha da güçlendirilmesi ve uygulamalardaki sorunlarýn giderilmesi için tüm gücümüzle çalýþacaðýmýzý kamuoyuna ilan ediyoruz” dedi.

Kadýnlarýmýzý kocalarýndan, namus bekçisi erkek kardeþleri ve törelerinden, onlarý çok sevdiði için kesen, þiþleyen, uçurumdan iten, karnýnda bebesiyle yahut çocuklarýnýn gözleri önünde öldürenlerden kurtarmak, korumak ilk iþ, en önemli ve en zor iþ.

Devletin en yetkilileri saðduyulu demeçler ve daha yaygýnlaþtýrýlacak çözüm yollarý ve eðitimden sözediyor, bu konuda kapsamlý düþünüyor, kararlý duruyor.

Umuyor, inanýyor ve bekliyoruz…

 

Ayþe KÝLÝMCÝ

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.