Bu yılın 'Yıldırım Önal Anı Ödülü' Işık YENERSU'nun

18 Temmuz 2012 12:38 / 2045 kez okundu!

 


Sözkonusu ödül 1999'dan bu yana her yıl bir oyuncuya 'emanet' ediliyor. 49. Uluslararası Antalya Film Festivali kapsamında, 6-12 Ekim günleri arasında sunulacak olan ‘Yıldırım Önal Anı Ödülü’nün 14.sü veriliyor.

Tiyatro, herkesin yolunun tiyatro salonlarına düşemediği o günlerde, ilkin radyo tiyatrosuydu... Devlet Tiyatroları büyük kentlerde ve turnelerle her yerde sahne açamazken, özel tiyatrolar kahramanca direnirken, tiyatro ilkin 'ses'ti.

O yüzden önemli seslendirme sanatçılarına kendi perdemizi açardık, gönül perdemizi. Alkışı bizden tek seyircisi biz ve konu komşu olan esaslı tiyatro dersleriydi radyo tiyatrosu.

Kerim Afşar, Cüneyt Gökçer, Yıldırım Önal’ın yanısıra pek çok güzel tiyatro insanın dilinde Türkçe çiçek açardı, işte o tiyatro emekçilerinden Işık Yenersu.

Toplumuna, ister sesiyle ister oynayarak yaptığı katkı, insanların iyi oyunlar izleyerek bilinçlenip, güzelleşmesindeki esaslı emeği için Yenersu'yu PEN kadın yazarlar komitesi ve bütün kadınlarımız adına kutluyoruz.

Sanata yaraşmayan pazarlama yöntemlerine, özel hayat skandallarına, çalıma minnet etmeden, yalnızca kendisi olup, öyle kalarak, düşünce ve kitaplarla varsıllaşarak, demokrasiye, bilim ve sanata inancı, kadından umudu ve kişisel zerafetiyle bu ödül Işık Yenersu'ya o da aldığı ödüle nasıl da yakıştı. Antigone ve Anna Frank olmaya nasıl yaraştıysa.

Uluslararası İskenderiye Film Şenliği En İyi Kadın Oyuncu,

Avni Dilligil Tiyatro Ödüllerinde En İyi Kadın Oyuncu,

Sanat Severler Derneği'nin ve Tiyatro 79'un En İyi Kadın Oyuncu ve 2004, 8. Afife Tiyatro Ödülleri – Nisa Serezli Özel Ödülü
'nün de sahibi olan Işık Yenersu, tiyatro ve seslendirme sanatçılığındaki ustalığı yanında düşünüp sorgulayan katkıda bulunup düşünmeye çağıran kimliği ve zerafetiyle ülkemizin örnek ve imrenilesi bir adı, hem ödülü hem ödülü yorumlayan şu sözleri için kendisini kutluyoruz:

‘Bana öğrettiğin paha biçilmez değerdeki tiyatro yasaları için sana teşekkür ederim ustam. Göz göze oynamayı senden öğrendim. 'Mış' gibi yapmamayı senden öğrendim. Yalansız oynamayı senden öğrendim. Çok değerli anısı önünde saygıyla eğiliyorum.’


Ayşe KİLİMCİ

18.07.2012

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.