YEREL SEÇÝMLERE DOÐRU ADANA

12 Mart 2019 13:44 / 1572 kez okundu!

 

 

31 Mart yerel seçimleri Adana için çok önemli. Ýþte bu nedenledir ki, bu yerel seçimlerin sonucunda Adana kendi kaderini belirleyecek.

Ya yerel yönetimlerin izleyeceði gerçekçi politikalarla Adana, bir kültür sanat aðýrlýklý, tercih edilen bir kültür ve turizm kenti olacak ya da sanayisi bitmiþ, tarýmý ihmal edilmiþ, var olan kültürel, tarihi ve doðal varlýklarýný deðerlendiremeyen kimliksiz bir kent olmaya devam edecek.

 

****

 

YEREL SEÇÝMLERE DOÐRU ADANA

 

Ýki gündür o gizemli havasýný soluduðum, kebabýna doyamadýðým, portakal çiçeklerinin kokusuyla sizi kendisine tutsak eden Çukurova’nýn kadim kenti Adana’da bir yandan geçmiþimi ararken, bir yandan da geleceðin izlerini sürmeye çalýþtým.

Gittiðim her yerde, karþýlaþtýðým her insanla, taksi þoförü, garson, esnaf; kimle konuþtuysam, biraz buruk, biraz tedirgin seçim sonuçlarýný merakla beklediklerini görebiliyorsunuz.

Çok önemli bir tarým ve sanayi kenti iken, bugün artýk kimliðini arayan bir kent haline gelen Adana’da seçim heyecaný, diðer illere göre biraz daha yüksek.

Bursa, Kocaeli, Gaziantep, Denizli ve hatta Kahramanmaraþ bile sanayide önemli mesafe kat etmiþken, Adana ne yazýk ki Çukurova’nýn efsane sanayi kuruluþlarýný kaybetti.

Bir zamanlar on binlerce iþçinin çalýþtýðý Çukobirlik, Milli Mensucat, Bossa ve diðer Sabancý kuruluþlarýnýn yanýnda Sümerbank, Et-Balýk gibi efsane sanayi kuruluþlarý bir bir yok oldu. Ne yazýk siyasette de yeterince aðýrlýðýný koruyamayan, sahip çýkýlamayan Adana, pamuk, buðday ve hatta narenciye üretiminde de gerilediði gibi, en verimli tarým alanlarý giderek betona teslim oldu.

Çukurova’nýn simgesi haline gelmiþ kozasýný bile festivalin adýndan soyutlayan Adana artýk ne bir tarým, ne sanayi kenti olmadýðý gibi, ticari yaþam da cazibesini yitirdi.

Turizm konusunda, son dönemde fazlaca açýlan otellerin dýþýnda hiçbir yatýrýmýn yapýlmadýðý Adana, siyaseten de istediðini tam olarak alamadýðý için iktidar partisince ve hükümet tarafýndan ihmal edildi.

Son dönemde yapýlan kimi festivallerin dýþýnda da ileriye dönük kalýcý bir kültür-sanat politikasýnýn olduðunu söyleyebilmek ne yazýk, mümkün deðil.

Ýþte bu yüzden 31 Mart yerel seçimleri Adana için çok önemli.

Ýþte bu nedenledir ki, bu yerel seçimlerin sonucunda Adana kendi kaderini belirleyecek.

Ya yerel yönetimlerin izleyeceði gerçekçi politikalarla Adana, bir kültür sanat aðýrlýklý, tercih edilen bir kültür ve turizm kenti olacak ya da sanayisi bitmiþ, tarýmý ihmal edilmiþ, var olan kültürel, tarihi ve doðal varlýklarýný deðerlendiremeyen kimliksiz bir kent olmaya devam edecek.

Ýktidar partisinin yerel yönetimleri almasýyla hizmet geleceði þeklindeki þehir efsanesi tamamen yanýltýcý ve popülist bir yaklaþýmdýr.

Çukurova; iklimi kadar insanýnýn sýcaklýðýyla da bilinen ama mücadeleci, muhalif yaný aðýr basan bir kenttir. Geçmiþte bunun çok örnekleri vardýr.

Adana’lý kolay biat etmez, inanmadýðý hiçbir þeyi zorla yaptýramazsýnýz.

Adana insaný, samimidir, ikiyüzlülüðe gelemez.

Özellikle de Büyükþehir belediyesi uzun yýllardýr hep iktidar yanlýsý partilerce yönetildi.

Daha doðrusu yönetilemedi ya da yanlýþ yönetildi.

Þimdi Adana’da bir Zeydan rüzgarý esiyor.

CHP’li Millet Ýttifaký adayý Zeydan Karalar, bir dönem Seyhan Belediye Baþkanlýðýnda yaptýðý hizmetlerle gönüllerde yerini almýþ.

Seyhan’a CHP emektarý, düzgün kiþiliði, yýpranmamýþ temiz siyasi geçmiþiyle Akif Akay’ýn atanmasý, Yüreðir de demokrat öðretmen hareketinin  içinden çýkmýþ, devrimci, demokrat  kimliðiyle sevilen, çalýþkan bir eðitimci, Kamuran Karaca’nýn aday gösterilmesi bu kez Büyükþehir’in alýnabileceðinin iþaretlerini veriyor.

Kaldý ki; mevcut Büyükþehir Belediye Baþkaný Hüseyin Sözlü, her ne kadar Cumhur ittifakýnýn adayý olsa da, AK Parti çevrelerinde tepki alan bir isim. Yani tavanda saðlanan ittifakýn tabanda ayný oranda ilgi ve destek gördüðünü söylemek zor görünüyor.

Görünen o ki; an itibariyle Büyükþehirde önde görünen Zeydan Karalar’ýn önemli bir hata yapmamasý ya da CHP'nin gerek Genel Merkez, gerekse yerel örgütlerce son ana kadar adayýna desteðini sürdürmesi zorunlu.

Ýl ve ilçe örgütleri için bir þey söylemeyeceðim ama Genel Merkez için þu uyarýyý yapmak öyle sanýyorum pek yanlýþ olmaz; ”Gölge etmeyin, baþka ihsan istemez”.

Çukurova Ýlçesinin seçmen profili zaten CHP'ye seçim kazandýracak potansiyeli barýndýrýyor.

Belki de ilk kez Büyükþehir ve ilçelerinde genel bir konsensüs saðlandýðýný söyleyebiliriz.

Yerel örgütlerin performansýna iliþkin pek bir þey söyleyebilecek durumda deðilim.

Ama sokaktan gelen ses çok net ve umutlu görünüyor.

Bu umut, bu heyecan ve inanç Adana’da Zeydan Karalar’ý yerel iktidara taþýr.

Umarým CHP Genel Merkezi Adana adaylarýný kendi haline býrakýr.

Geçmiþte gereksiz müdahale ve anlamsýz siyasi atraksiyonlarla Adana’da seçim kaybettiren milletvekilleri ve merkez yöneticilerini unutmadýk.

Burada Yýldýray Arýkan ve Yalçýn Akyol için de bir parantez açmak gerekir.

Geçmiþte pek de hak etmediðiniz halde bu parti size siyasette çok önemli fýrsatlar sundu.

Siyasette “had bilmek bir erdemdir.” Kendinizi bulunmaz Hint kumaþý mý sanýyorsunuz?

Mezata çýkmýþ antika eþya gibi,seçimler öncesi ortaya çýkýp, alýcý beklemek ve sonuçta kazanamayacaðýnýzý bildiðiniz halde salt CHP'ye seçim kaybettirmek adýna yaptýðýnýz bu hatayý Adana halký asla unutmayacaktýr.

Üç günlük Adana seyahatimden þahsen ben umutlu dönüyorum.

Hepsi de arkadaþým, dostum olan baþkan adaylarýna baþarýlar diliyorum.

 

Ayhan ONGUN

Gazeteci-Yazar

12 03.2019, ADANA

 

 

Son Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2019 16:19

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.