TUZAÐA DÜÞMEMEK GEREK

07 Mayýs 2019 14:42 / 940 kez okundu!

 

 

Sonunda beklenen oldu ve Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkanlýðý seçimleri iptal edilerek, Ekrem Ýmamoðlu’ndan mazbatanýn geri alýnmasýna karar verildi.

 

****

 

TUZAÐA DÜÞMEMEK GEREK

 

Sonunda beklenen oldu ve Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkanlýðý seçimleri iptal edilerek, Ekrem Ýmamoðlu’ndan mazbatanýn geri alýnmasýna karar verildi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun “Bir kýsým sandýk kurullarýnýn, ilçe seçim kurullarýnýn kararýna aykýrý oluþturulmasý ve bu hususunda seçim sonucuna müeessir olmasý nedeniyle” diyerek verdiði bu karar öyle sanýyorum hukuk fakültelerinde ders olarak okutulacak önemde tarihimize bir yüz karasý olarak yazýlacaktýr.

Bu haksýzlýða, hukuksuzluða karþý daha da bilenen muhalefetin yenilenecek seçimde daha da organize olacaðý, daha çok oy alacaðý iktidar tarafýndan bilinmiyor mu?

Elbette biliniyor!

Ancak bu seçimlerin iptal edilmemesi halinde Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi'nde yaþanan dehþet yolsuzluklarýn ortaya çýkarýlmasý halinde AK Parti’de çözülmenin baþlayacaðýný, yeni bir partinin kurulmasýnýn bu çözülme sürecini hýzlandýracaðýný gören iktidar en azýndan zaman kazanma yoluna gitmiþtir.

Bu süreçte boþ durmayacaklar elbet!

En baþta meclis çoðunluðu ellerinde olduðu için Baþkanvekilliðine bir AK Parti’li meclis üyesini getirecekler ve mümkün olabildiðince yolsuzluk dosyalarýný temizleme faaliyetlerine baþlayacaklar.

Seçim kampanyasý sürecince belediyenin tüm olanaklarýný ve özellikle de belediye personel ve araçlarýný kullanacaklar.

Sakýn ola, bu durum küçümsenmesin. Ýktidar partisinin maddi sorunu yok diye düþünmeyin. Buradaki yolsuzluklar ve belediyeden aktarýlan kaynaklar hiçbirimizin tahmin edemeyeceði boyuttadýr.

Daha ilk konuþmasýnda olduðu gibi Cumhurbaþkaný iþadamlarýný tehdit edecek, sendika ve meslek odalarýna ayar vermeye devam edecek, toplumda bir korku iklimi yaratarak seçimleri etkilemeye çalýþacak.

Kendisine oy vermeyen tüm kesimleri “milli irade hýrsýzý” olarak ilan etmesi, yanlarýnda olmayanlara gereðinin yapýlacaðýný söylemesi bile bu konuda ne kadar güç durumda olduðunun ve kararlýlýðýnýn bir göstergesidir.

Ne kadar gerçek olduðu bilinmez ama Kürt seçmen üzerinde yeni oyunlara gireceðinin de iþaretleri görünüyor.

Önümüzdeki günlerde ayrýntýlar ortaya çýkacaktýr.

Ben HDP’nin 31 Mart seçimlerinde gösterdiði ilkeli tavrýný sürdüreceðine kesinlikle inanýyorum. Ancak bu konuda Kürt yurttaþlarýn hassasiyetlerini istismar ederek, yeni bir barýþ süreci baþlatýlacaðý gibi bir algý operasyonuyla oy devþirmeye çalýþacaðý da gün gibi ortada.

On binlerce tutuklu bir yana açlýk grevinde yaþamýný yitiren ve þu an kritik süreçte yaþam mücadelesi veren HDP’liler üzerinden iki yüzlü bir siyaset uygulamaya kalkýþan iktidarýn bu hamlesi de büyük olasýlýkla sonuçsuz kalacak ve Selahattin Demirtaþ’ýn saðduyu çaðrýsý toplumda karþýlýk bulacaktýr diye düþünüyorum.

Bu konuda bile HDP ile diðer muhalif partileri karþý karþýya getirmeye çalýþan çirkin politikayý görmezden gelerek, þimdiden Kürt yurttaþlara yönelik eleþtirilere baþlayan beyaz Türklerin bu tehlikeli oyuna gelmemesi son derece önemlidir.

Geçmiþten bu yana HDP’ye kurulan tuzaklar þimdi de CHP için devreye sokulmaya çalýþýlýyor. Kimi kesimlerde þimdiden “seçimleri boykot” çaðrýsý dillendirilmeye baþlandý.

Seçim sandýklarýnda görev almasý sakýncalý kiþilerin görev yapmasýna göz yumarak, aday olmasýnda sakýnca görülmeyenlerin, seçilmesi durumunda mazbatasýný ellerinden alarak kendi yurttaþýna tuzak kuran bir yönetimin daha ne tür tuzaklar kurabileceðini kestirmek gerçekten çok zor.

Ýþte bu yüzdendir ki hem siyasi partiler, hem yurttaþlar olarak bu tür algý operasyonlarýna karþý çok dikkatli olmalý, pusuya düþmemeye özen göstermeliyiz.

Önümüzdeki günlerde Suriye politikasýnda bir deðiþim hamlesi, terörle mücadelede yöntem deðiþikliði beklenebilir.

Zor durumda kaldýðýnda gerginlik ve kaos politikalarýndan beslenen bir iktidar tarafýndan yönetildiðimizi unutmamak gerekiyor.

Görülen o ki; Türkiye’yi zor ve sýkýntýlý günler bekliyor.

Ancak hepimizin bildiði, unutmamamýz gereken bir gerçek var ki; “Karanlýðýn en koyu olduðu an, aydýnlýðýn en yakýn olduðu zamandýr.”

Ekrem Ýmamoðlu, ülkemizde yeni bir siyaset tarzýnýn yerleþmesini saðlamýþtýr.

Tarihimiz boyunca toplumu kutuplaþtýran, düþmanlaþtýran kin ve nefret söylemleri yerine siyasette ve günlük yaþamda barýþ dilini öne çýkaran bir siyasetçi olarak Ekrem Ýmamoðlu’nun baþlattýðý bu barýþ ve demokrasi mücadelesini birlik olursak baþaracaðýz.

Þimdi; çocuklarýmýz ve geleceðimiz için, barýþ, demokrasi ve özgürlük için, birlikte mücadele etme zamanýdýr.

 

Ayhan ONGUN

Gazeteci-Yazar

7 Mayýs 2019/BODRUM

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.