TÜRKÝYE' DE SÝYASETÝN ROTASI ÞAÞTI!

24 Ocak 2021 15:27 / 1139 kez okundu!

 

 

Ýçinde bulunduðumuz pandemi koþullarýnda halkýn gerçek gündemi yerine anlamsýz tartýþma ve polemiklerle suni gündemlerin peþinde koþan siyasi parti yöneticilerinin bu tavrý kamuoyu tarafýndan da þaþkýnlýkla izleniyor.

 

****

 

TÜRKÝYE’ DE SÝYASETÝN ROTASI ÞAÞTI!

 

Ýçinde bulunduðumuz pandemi koþullarýnda halkýn gerçek gündemi yerine anlamsýz tartýþma ve polemiklerle suni gündemlerin peþinde koþan siyasi parti yöneticilerinin bu tavrý kamuoyu tarafýndan da þaþkýnlýkla izleniyor.

Bilindiði üzere erken seçim ihtimalinin konuþulduðu þu günlerde iki ana ittifak; Cumhur ve Millet ittifaký bir yandan kendi seçmen kitlelerini konsolide etmeye çalýþýrken diðer yandan karþý ittifaklardan oy kapma telaþý içindeler.

Siyasetin doðal akýþý içerisinde normal kabul edebileceðimiz bu seçim taktiklerini anlarýz da; siyasi etik kurallarýnýn dýþýnda yapýldýðý zaman, zaten var olan kutuplaþma ve kamplaþma daha da artýyor.

Geçtiðimiz günlerde CHP Genel Baþkaný Kýlýçdaroðlu tarafýndan söylenen “Sözde Cumhurbaþkaný” söylemi üzerinde baþlayan tartýþma, karþýlýklý suçlamalarla devam ettiði gibi konu yargýya da taþýndý.

Öncesinde eski Genelkurmay Baþkaný Ýlker Baþbuð, CHP’li eski bakan, Milletvekili Fikri Saðlar ve gazeteci Can Ataklý’nýn amacýný aþan sözleri üzerinden sürdürülen polemikler ve en son Gelecek Partisi Genel Baþkan Yardýmcýsý Selçuk Özdað ve gazeteci Orhan Uðuroðlu’yla Ülkü Ocaklarý eski baþkaný Afþin Hatipoðlu’na yapýlan saldýrýlar gündemin baþ köþesine oturdu.

Ekonomik sýkýntýlarýn artarak sürdüðü, açlýk sýnýrýnda bir asgari ücretle çalýþan iþçilerin evlerine ekmek götüremez hale geldiði, özellikle öðrenci gençlik üzerinde baský kurulmaya çalýþýldýðý þu günlerde iþsizin, emeklinin, köylünün, esnafýn feryadýný duymazdan gelen iktidar, ülkeyi yönetme deðil, ele geçirmeye çalýþýyor.

Son günlerde ortaya atýlan hukuk reformlarýnýn ülkede demokrasi, adalet ve özgürlük adýna yapýldýðýna inanan var mý bilemiyorum.

Yaklaþan AB zirvesi ve ABD yeni Baþkaný Biden’in yemin ederek göreve baþlayacaðý gerçeði üzerinden yatýrýmcýlara güven vermek adýna yapýlacak kimi deðiþiklikleri Hukuk reformu diye sunmaya çalýþacaklar.

Yatýrým derken de kimse ekonomiyi canlandýracak sanayi yatýrýmlarý sanmasýn.

Finansal gruplarýn yüksek faizden yararlanmak üzere ülkeye sýcak para getirmeleri amaçlanýyor.

Bir diðer tartýþma konusu HDP.

Kendisi de geçmiþte parti kapatma giriþimlerine maruz kalan AK Parti, bizzat kendileri tarafýndan yapýlan bir deðiþiklikle parti kapatmalarýnýn zorlaþtýðý bir dönemde kendisiyle çeliþmemek için kapatma yerine baþka çözümler peþinde.

Ýktidar ortaðý MHP ve özellikle de Genel Baþkan Devlet Bahçeli ýsrarla HDP’nin kapatýlmasýný dile getiren açýklamalar yapýyor.

Aslýnda en son Sayýn Erdoðan’ýn Bahçeli’yi ziyaretinde sanýyorum MHP Genel Baþkaný ikna edilmiþ olsa da, MHP seçmeninin bu konudaki hassasiyetleri gözetilerek Bahçeli’nin ýsrarý devam ediyor görünüyor.

Medyada bu konunun sýkça gündeme gelmesinin asýl nedeni; HDP'yi kapatmaktan çok Cumhurbaþkanýnýn söylediði gibi muhalefeti de yeniden dizayn etme, gözdaðý verme amacýna yönelik.

Eðer HDP kapatýlýrsa herkes biliyor ki, onun seçmen kitlesini de kapatýp, yok edemezsiniz.

Daha da önemlisi her fýrsatta ülke gerçeklerini gizlemek için öne sürdükleri HDP ve terör kozu ellerinden gitmiþ olacak.

Yani demem o ki, amaç HDP'yi kapatmak deðil, sürekli bu konuyu gündemde tutarak bir beka sorunu üzerinden toplumu korkularýyla daha kolay yönetmek.

CHP'nin ana muhalefet partisi ve Millet Ýttifakýnýn lokomotifi olarak acilen suni gündemleri býrakarak ülkenin gerçek gündemlerine yönelmesi, açýk ve net yeni projelerini kamuoyuna açýklamasý gerekiyor.

Anayasa deðiþikliði ve yeni yönetim sisteminden neyi amaçladýklarý, Güçlendirilmiþ parlamenter Sisteme geçiþin yol ve yöntemlerini halka anlatmalarý gerekiyor.

Aksi halde toplumda oluþan umut, iktidarýn deðiþebileceðine yönelik beklentiler giderek azalýr ve sonuçta mevcut iktidarýn yeniden kendini toparlayarak, iktidarýný sürdürmesi ihtimalini çoðaltýr.

AK Parti'den koparak kurulan yeni partiler; Gelecek partisi ve Deva Partisi ile Muharrem Ýnce ve Mustafa Sarýgül’ün yeni parti kurma çalýþmalarý, Demokrat Parti’nin Millet ittifakýndan ayrýlmasý, Saadet Partisi’nin ikircimli tavýrlarý siyaset adýna yeniden deðerlendirilmeye muhtaç konular.

Saðlýk çalýþanlarýndan baþlanan aþý çalýþmalarýyla ilgili belirsizlikler hala sürüyor.

Salgýndan kurtulabilme ve toplumsal baðýþýklýk için en az 100 milyon doz aþýya ihtiyaç varken henüz elimizdeki aþý miktarý 3 milyon doz.

Saðlýk, eðitim sistemiyle birlikte ekonomik yaþama acil müdahale gerekirken siyasi partilerin halkta hiç karþýlýðý olmayan suni gündemler üzerinden kutuplaþmayý artýrýcý gereksiz ve anlamsýz bir kavgaya tutuþmasýný toplumun hiçbir kesimi doðru ve gerçekçi bulmuyor.

Siyaseti kendi doðru rotasýna sokmak, tüm toplumu kucaklayacak sosyal ve ekonomik politikalara yönelmek dururken bu kýsýr tartýþmalarla halkýn sabrýný zorlayan bir siyasi iklimin varlýðý, ülkemize ve insanlarýna yapýlabilecek en büyük kötülüktür.

 

Ayhan ONGUN

Gazeteci-Yazar

19.01.2021/BODRUM

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.