SÝYASETÝN ATEÞÝ YÜKSELDÝ

17 Ocak 2021 19:13 / 1196 kez okundu!

 

 

Son günlerde yaþanan tartýþma ve polemiklerin izini sürdüðünüzde göreceksiniz ki; siyasetin ateþi fena yükseldi.

 

****

 

SÝYASETÝN ATEÞÝ YÜKSELDÝ

 

Son günlerde yaþanan tartýþma ve polemiklerin izini sürdüðünüzde göreceksiniz ki; siyasetin ateþi fena yükseldi.

Bir yandan Cumhurbaþkaný ve AK Parti Genel Baþkaný Recep Tayip Erdoðan’ýn söylemleri, suçlamalarýyla alevlenen bu ateþe muhalefet yöneticileri de körükle gidiyorlar.

CHP Genel Baþkaný Kemal Kýlýçdaroðlu’nun “Sözde Cumhurbaþkaný” söylemiyle baþlayan kavga, görünen o ki yargýya taþýndý.

Erdoðan Kýlýçdaroðlu için, Kýlýçdaroðlu Erdoðan için karþýlýklý dava açarken, CHP Ýl Baþkaný Canan Kaftancýoðlu da hem Erdoðan hem de Ýçiþleri Bakaný Süleyman Soylu hakkýnda maddi, manevi tazminat davasý açtý.

Þimdi gözler bu davalara bakacak hakimlere çevrilecek.

Kýlýçdaroðlu ve Erdoðan’ýn birbirleri hakkýnda açtýklarý ilk davalar deðil ama Kaftancýoðlu’nun açtýðý davalar çok ilginç geçeceðe benzer.

CHP Genel Baþkaný ve Cumhurbaþkaný’nýn birbirlerine karþý hitap ve söylemleri konusunda farklý yorumlar yapýlabilir ama Kaftancýoðlu’na yapýlan doðrudan yargýsýz infaz sayýlýr.

Bir ülkenin en tepesindeki kiþi olarak Cumhurbaþkaný ve Ýçiþleri Bakaný; elde hiçbir somut delil ya da belge olmadan ana muhalefet partisi Ýstanbul Ýl Baþkanýna bir terör örgütü militaný diye suçlamada nasýl bulunur?

Bir yandan hukukta reformdan söz edeceksiniz, öte yandan hukuksuz bir biçimde vatandaþlarý teröristlikle suçlayacaksýnýz.

Bir yandan “yönümüz batýdýr, Avrupa Birliði hedefimizden vazgeçmedik diyeceksiniz, diðer yandan katýlmayý düþündüðünüz Avrupa Birliði'nin en temel kurumu Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi'nin kararlarýný yok sayacaksýnýz.

Her fýrsatta yeni bir anayasa deðiþikliðini gündeme getireceksiniz ama mevcut Anayasa Mahkemesinin kararlarýný tanýmayacaksýnýz.

Her açýlýþta, her konuþmada “geleceðimiz gençlerdedir” diyeceksiniz, sonra da ülkemizin en baþarýlý öðrencilerinin eðitim gördüðü Boðaziçi Üniversitesi'ne tüm kurumsal ve akademik teammülleri yok sayarak, öðretim üyeleri ve öðrencilerin tüm itirazlarýna karþýn dýþardan birini rektör olarak atayacaksýnýz.

Oysa ayný kiþi partinizden belediye baþkaný ve milletvekili adaylýðý için baþvurduðunda her iki göreve de layýk görmemiþtiniz.

Þimdi Sayýn rektör þapkadan kuþ mu çýkaracak?

Yüzlerce profesörün arasýnda bir tane bile sizin partinize yakýn biri yoksa, zaten asýl bu durum üzerine düþünmeniz gerekmez mi?

Yarýn o yere göðe sýðdýramadýðýnýz kiþi baþarýsýz olursa, bu durumu kamuoyuna ve özellikle de o terörle inkisaklý dediðiniz öðrencilere nasýl izah edeceksiniz?

Oysa tüm bu gereksiz gündem deðiþtirme çabalarýný bir kenara koyup enerjinizi pandemiyle mücadeleye harcasanýz!

Dünyada birçok ülke aþýlama konusunda önemli bir mesafe almýþken henüz yeterli aþý sipariþleri bile verilememiþ, elde var olanlarýn hangi yöntemle, kimlere, nasýl kullanýlacaðý bile organize edilmemiþken bu anlamsýz aðýz dalaþý niye?

Kim kime ne demiþ?

Kim darbe çaðrýsý yapmýþ?

Ýnanýn vatandaþýn gündeminde bunlarýn hiçbiri yok.

Ortalýk yangýn yerine dönmüþ.

Ülke nüfusunun neredeyse yarýsý açlýk sýnýrýyla ayný duruma gelmiþ asgari ücretle geçinmeye çalýþýyor.

Esnaf dükkanýný kapatmak noktasýna gelmiþ, evine ekmek götüremiyor.

Korona maðdurlarý gülünç sayýlacak sözüm ona desteklerle oyalanýyor.

Ýktidara muhalif olan herkes ya terörist ya da vatan haini ilan ediliyor.

Köylü periþan, çiftçi üretemez, ürettiðini satamaz hale gelmiþ.

Yatýrýmlarýn tamamen durduðu, siyasetçi, yazar, gazetecilerin keyfi olarak cezaevlerinde tutulduðu, tutukluluðun cezaya dönüþtüðü, yargýya ve hukuka güvenin kalmadýðý bir ülkede daha ne kadar suni gündemlerle insanlarý kandýracaksýnýz?

Siyasi ittifak adýna þantajcý seçim iþbirlikleri oluþturmak için ilkesiz, ilkel manevralarla nereye kadar yürüyebileceksiniz?

Siyasetin ateþi zaman içerisinde düþürülebilir belki ama açlýða, yokluða, iþsizliðe, hukuksuzluða acil çözüm bulamazsanýz ne ekonominin, ne saðlýk ve eðitim sisteminin ateþini söndüremezsiniz.

Oysa asýl önemli ve yaþamsal olan; tüm yurttaþlarýn eþit koþullarda eðitim ve saðlýk hizmetlerinden yararlanabilmesidir.

Parasý olanýn eðitim ve saðlýk hizmeti alabileceði bir ortama hýzlýca sürükleniyoruz.

Ayrýmsýz iktidar da muhalefette halkýn gerçek gündemi üzerinden siyaset üretmek zorundadýr.

 

Ayhan ONGUN

Gazeteci-Yazar

12.01.2021/BODRUM

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.