ÞÝMDÝ SINAV ZAMANI

19 Aralýk 2018 12:32 / 862 kez okundu!

 

 

Yerel seçimlere yüz gün kala siyasetin nabzý yükseliyor.

Siyasi partiler bir yandan ittifak görüþmeleri yaparken, bir yandan da aday belirleme çalýþmalarýný sürdürüyor.

Ve bizler, baþkan ve adamlarýnýn belirlediði adaylar içerisinden birilerini seçmek zorunda býrakýlacaðýz. Sonra da bunun adýna demokrasi diyeceðiz!

Kimse bizim aklýmýzla alay etmesin.

 

****

 

ÞÝMDÝ SINAV ZAMANI

 

Yerel seçimlere yüz gün kala siyasetin nabzý yükseliyor.

Siyasi partiler bir yandan ittifak görüþmeleri yaparken, bir yandan da aday belirleme çalýþmalarýný sürdürüyor.

Ve bizler, baþkan ve adamlarýnýn belirlediði adaylar içerisinden birilerini seçmek zorunda býrakýlacaðýz. Sonra da bunun adýna demokrasi diyeceðiz!

Kimse bizim aklýmýzla alay etmesin.

Sermaye çevrelerinin kendi çýkarlarý için tüm siyasi partiler içerisinde kendilerine yakýn isimleri aday göstermek için verdiði mücadele orta yerde dururken; temayül yoklamasý, kamuoyu araþtýrmasý, anket çalýþmasý diye bizleri oyalayan siyasi parti liderleri ya kendilerini çok kurnaz, ya da bizleri çok aptal sanýyorlar.

“Ülkenin içinde bulunduðu özel durum bunu zorunlu hale getiriyor, zaman çok dar, saðlýksýz üye yapýsýyla yapýlacak önseçimlerden saðlýklý sonuçlar alamayýz” türünden gerekçelere artýk kimse inanmýyor.

Sandýktan çýkacak bir adaya aklý baþýnda kimsenin karþý çýkmasý mümkün deðilken, ayný kiþiyi siz merkezden atama yoluyla aday gösterirseniz, adayýn þahsýyla ilgili olmasa da yöntem nedeniyle en azýndan beklenti içinde olan diðer aday adaylarýnda bir burukluk ve hatta kimilerinde isyan söz konusu olacak.

Demokratik yöntemlerle kolayca çözebileceðiniz bir sorunu, çözülemez hale getirmenin ne anlamý var?

Ýktidar partisinde, iktidar olmanýn cazibesi nedeniyle adaylarýn koþulsuz biat etmesini anlamak mümkün de muhalefet partilerinde antidemokratik bir yöntem olan merkezden atamaya aday adaylarýndan, parti tabanýndan tepki gelmemesini anlamak mümkün deðil.

Özellikle de salt seçimi kazanmýþ olmak adýna; parti ilkeleriyle uyuþmayan, ideolojik ve politik hiçbir yakýnlýðýnýzýn olmadýðý potansiyel adaylarý zorla seçmenlere dayatmanýz; hem tabanda onarýlmaz kýrýlmalara neden oluyor, hem de zaten kirlenmiþ siyasete toplumda güven tamamen yok oluyor.

Ýktidar partisi çalýþmalarýndan memnun kalmadýðý belediye baþkanlarýný istifa ettirerek kendince çözüm bulabiliyor. Ya diðer partiler?

Ana Muhalefet partisi CHP de sorunlu bir dolu belediyeye genel merkezin tek bir müdahalesini göremediðimiz gibi, belediye baþkanlarý da nasýl olsa halkýn tercihiyle göreve gelmedikleri için hesap verme gereði duymuyorlar.

Ve hatta her þey kendilerinden menkul gibi, partisini ve partilileri küçümseyen, kimi zaman hepten yok sayan, kendi baþýna buyruk, otoriter tavýrlarýyla hem hizmet vermesi gereken kente hem partisine çok büyük zararlar verebilmektedir.

Hele de politik bir duruþu olmayan, ideolojik kaygýlarý bulunmayan, dýþardan ithal adaylar; kendilerini siyasetin ve partinin önüne çýkarýp, kiþisel ego ve çýkarlarý için kullanmaktan geri durmuyorlar.

Somut bir örnek vermek gerekirse, seçildiði günden itibaren Muðla Büyükþehir Belediye Baþkanlýðýna adaylýðýný açýklayan, Büyükþehir baþkanýyla 5 yýl boyunca kavga eden Bodrum Belediye Baþkaný CHP Genel Merkezi tarafýndan yeniden Bodrum Belediye Baþkanlýðýna aday gösterilmek isteniyor.

Þimdi sormak gerekmez mi?

5 yýl boyunca bu kavgayý seyretmekle yetinen CHP üst yönetimi, boþa geçen bunca yýldan sonra nasýl bir deðerlendirme yaptý ki kavganýn iki tarafýný da yeniden ayný görevlere getirmek istiyor?

Kocadon haklýysa niye Osman Gürün’ü atadýnýz? Üstelik Mehmet Kocadon Muðla Büyükþehir’e aday iken!

Yok eðer Osman Gürün haklýysa, bir beþ yýl daha kavga etsinler diye mi Mehmet Kocadon’u yeniden aday yapmaya çalýþýyorsunuz?

Þimdi biz kime inanacaðýz?

“Gerekirse baðýmsýz olarak seçime girerim ama Muðla’ ya aday olurum, kesinlikle Bodrum’a aday olmam” diyen Kocadon’a mý?

Öte yandan Kocadon aday olmayacak diye ortaya çýkan, aday adayý olan 8 insanýn bunca emeði ne olacak? Kendi partisi için hizmet adýna ortaya çýkýp mücadele veren 8 kiþiyi bir anda silip atarsa, Genel Merkeze nasýl inanacaðýz?

Kocadon’un adaylýðý gündeme geldiðinde hemen geri çekilenlere söyleyecek sözüm yok. Ancak Ýlçe yönetimi ve diðer aday adaylarý için artýk sýnav zamaný.

Her biri bu görevi, en az geçmiþte yapanlardan çok daha iyi yapacak birikim ve yeteneðe sahip aday adaylarý için þimdi dik durma zamaný. Ýlçe yönetimi de en baþtan aldýðý kararýn arkasýnda durarak bu sýnavdan alnýnýn akýyla çýkmalý diye düþünüyorum.

Aksi halde partilerde ne ilke, ne program kalýr. Daha çok kazanma hýrsýyla her yöntemi uygun gören þirketlerden farký kalmaz.

 

Ayhan ONGUN

Gazeteci-Yazar

18.12.2018/BODRUM

 

Son Güncelleme Tarihi: 20 Aralýk 2018 08:40

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.