MUÐLA'DA KARTLAR YENÝDEN KARILIYOR

13 Þubat 2019 10:09 / 1588 kez okundu!

 

 

CHP’nin, eski Büyükþehir Belediye Baþkaný Osman Gürün’ü yeniden aday göstermesinin ardýndan ilk hayal kýrýklýðýný yaþayan Mehmet Kocadon, uzunca bir zaman Bodrum siyasetini de kilitledi.

Ardýndan Genel Baþkan rica ediyor diyerek yeniden Bodrum adaylýðýna soyundu.

Ýttifak görüþmelerinde Bodrum ve Fethiye belediyeleri karþýlýðýnda Büyükþehir’de aday çýkarmayan ÝYÝ Parti, Bodrum için bir ara formül önerdi. Kendi adaylarý Mehmet Tosun’un CHP adayý olarak seçimlere katýlmasýný talep etti. 

 

****

 

MUÐLA’DA KARTLAR YENÝDEN KARILIYOR

 

CHP’nin, eski Büyükþehir Belediye Baþkaný Osman Gürün’ü yeniden aday göstermesinin ardýndan ilk hayal kýrýklýðýný yaþayan Mehmet Kocadon, uzunca bir zaman Bodrum siyasetini de kilitledi.

Ardýndan Genel Baþkan rica ediyor diyerek yeniden Bodrum adaylýðýna soyundu.

Ýttifak görüþmelerinde Bodrum ve Fethiye belediyeleri karþýlýðýnda Büyükþehir’de aday çýkarmayan ÝYÝ Parti, Bodrum için bir ara formül önerdi. Kendi adaylarý Mehmet Tosun’un CHP adayý olarak seçimlere katýlmasýný talep etti.

Parti tabanýnýn ve örgüt yönetiminin gösterdiði tepki sonucu tüm ilçelerde ittifak adaylarýnýn ayrý ayrý seçimlere girmesi kararlaþtýrýldý.

Bu aþamada Bodrum da projeleri olan sermaye gruplarý devreye girerek Mehmet Kocadon’un CHP adayý olmasý için Kýlýçdaroðlu ve ekibi üzerinde müthiþ bir baský uyguladý.

Parti Meclisinden büyük çoðunlukla reddedilmesine karþýn son ana kadar Kocadon’da ýsrar eden Genel Merkez, Büyükþehir Belediye Baþkaný Osman Gürün’ün istifa restini görünce bir orta yol olarak son anda Mustafa Saruhan’ý aday olarak atadý.

Bodrum için söylenecek fazla bir þey yok.

Þimdi CHP adayý Mustafa Saruhan’ýn; adaylýðýn geç açýklanmasýndan kaynaklý Mehmet Tosun’un sahada saðladýðý avantajý kendi lehine çevirmek için daha çok çalýþmasý gerekiyor.

AK Parti adayý Tahir Ateþ, yýpranmamýþ bir aday olsa da AK Parti’nin mevcut oy potansiyelini ne kadar harekete geçirebilir ya da farklý kesimlerden oy alabilir zaman içinde göreceðiz.

Yüzde on barajýný aþmayý zorlayan parti olarak HDP’nin tavrý belirleyici olacak.

Muðla Büyükþehir Belediye Baþkanlýðýna Demokrat Parti’den aday olacak Mehmet Kocadon’un Bodrum da baþkan adayý çýkartmayacaðý söyleniyor.

Milas’ta CHP den giden AK Parti adayý Barýþ Saylak’ýn seçim çalýþmalarý sýrasýnda hayli ilgi gördüðü ve baþarýlý bir kampanya yürüttüðü gözleniyor.

Fethiye’de eski baþkan ve ilçe yönetiminin istifasýna raðmen CHP’nin kazanma þansýnýn devam ettiði söyleniyor. Son ana kadar CHP’nin adayýný çekmesini bekleyen eski belediye baþkaný Behçet Saatçý, kazanma þansýnýn azaldýðýný görünce, ittifak protokolünün adil olmadýðýný gerekçe göstererek partisinden istifa ederek Muðla Büyükþehir’e baðýmsýz aday oldu.

Marmaris’te aday gösterilmeyen eski baþkan Ali Acar ekibiyle birlikte istifa ederek DSP’ye geçti ve bu partiden belediye baþkaný adayý oldu.

AK Parti bu bölünmeyi fýrsat bilerek ünlü iþ adamý Serkan Yazýcý’yý Marmaris te aday yaptý. Güçlü bir kampanya yürütecek gibi görünüyor.

Diðer ilçelerde de benzer sýkýntýlar yaþansa da saydýðýmýz ilçeler kadar seçimi etkileyeceðini sanmýyorum.

Þimdi tüm dikkatler Muðla Büyükþehir seçimlerine çevrildi.

Üç ay öncesi CHP’nin en saðlam kalesi olarak görülen Muðla, anlaþýlan o ki çok çekiþmeli bir seçime sahne olacak.

Osman Gürün, uzun yýllardýr baþkanlýk yaptýðý Muðla da kuþkusuz hala önde sürdürüyor yarýþý. Ancak önümüzdeki 45 günlük süreçte yapýlacak hatalarýn telafisinin mümkün olmadýðýný kabul etmek gerek.

Mehmet Kocadon, Behçet Saatçi’yi ikna edip çekemeyince seçim kazanmaktan çok, Osman Gürün’e seçim kaybettirmek amacýna yönelik çalýþacak.

AK Parti Adayý Mehmet Nil Hýdýr, kazanabileceði algýsýný yaratmaya çalýþýyor.

Behçet Saatçi’nin aday olmasýnýn kendince makul ve izahý mümkün gerekçeleri olabilir. Ancak Mehmet Kocadon’un adaylýðý inandýrýcý olmadýðý gibi kendi amacýyla da çeliþiyor. Yarýþýn üçlü deðil de dörtü olmasý en çok da Osman Gürün’e yarayacaktýr.

Behçet Saatçý da Mehmet Kocadon’da Osman Gürün karþýtý oylara talip olacaklar.

Yani tepki oylarý ikiye bölünecek.

Bu durumda Kocadon’un adaylýðý Behçet Saatçi’ye zarar vereceði gibi bu iþten en kazançlý çýkacak parti de AK Parti olacak.

Bu geliþmelere Bodrum özelinden bakacak olursak, Kocadon’un Bodrum’dan aday olmamasýyla Bodrum siyaseti özgürleþecek.

Belediye çalýþanlarý, esnaf, iþletme sahipleri, Bodrum’un kültür ve sanatýna sahip çýkmaya çalýþan entelektüel kesim en nihayet özgürce siyaset yapabilecekleri bir ortama kavuþtular.

Yalnýzca CHP deðil, tüm partilere, meslek odalarýna, STK lara müdahale ederek siyaseti esir alan Kocadon’a Muðla adaylýðý hayýrlý olsun.

Umarýz iki ittifak adayýnýn arasýnda geçecek seçim, protokol kurallarýnda belirtilen siyasi nezaket ve hoþgörü içerisinde geçer.

Dileriz, kazanan Bodrum olur.

 

Ayhan ONGUN

Gazeteci-Yazar

12.02.2019/BODRUM

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.