KEDÝ UZANAMAYACAÐI CÝÐERE MUNDAR DERMÝÞ!

16 Nisan 2019 22:09 / 790 kez okundu!

 

 

Cumhur ittifaký Ýstanbul Büyükþehir Adayý Binali Yýldýrým’ýn “Oylar iç edildi. Bu seçim murdar edilmiþ bir seçimdir. Murdar etin kavurmasý olmaz” açýklamasýndan sonra ülke gündemine oturan murdar sözcüðü aslýnda Farsça'dan dilimize yer etmiþ mundar sözcüðüdür.

 

****

 

KEDÝ UZANAMAYACAÐI CÝÐERE MUNDAR DERMÝÞ!

 

Cumhur ittifaký Ýstanbul Büyükþehir Adayý Binali Yýldýrým’ýn “Oylar iç edildi. Bu seçim murdar edilmiþ bir seçimdir. Murdar etin kavurmasý olmaz” açýklamasýndan sonra ülke gündemine oturan murdar sözcüðü aslýnda Farsça'dan dilimize yer etmiþ mundar sözcüðüdür.

Binali Yýldýrým’ýn dile getirdiði atasözünden daha çok bu atasözü kullanýlýr.

“Kedi uzanamayacaðý ciðere mundar dermiþ!”

“Kasabý çok olan kurban, mundar olur!” atasözü de Anadolu’da çok sýk kullanýlýr.

Ancak murdar ya da mundar sözcüðü daha çok yazýnýn baþlýðýndaki anlamda kullanýlýr.

Bir insan çok istediði halde elde edemediði bir þeyi, gururunu kurtarmak adýna kötülemeye baþlar. Ya da isteksizce beðenmemiþ gibi davranýr.

Öte yandan kesim kurallarýna uyularak kesilmemiþ bir hayvan, hastalýk ya da baþka nedenlerle ölmüþ ise onun eti yenmez, “mundar oldu” denir. “Yazýk oldu, boþa gitti “anlamýnda.

Gelelim bu ülkede uzun yýllar bakanlýk, baþbakanlýk, meclis baþkanlýðý yapmýþ; devlet geleneðinden gelen bir kiþi olarak Ýstanbul Büyükþehir adayý Binali Yýldýrým’ýn söylediklerine. Daha doðrusu söylemek istediklerine!

Öyle sanýyorum seçim akþamý yaptýðý bir açýklamanýn dýþýnda sessiz kalmayý tercih eden, pek ortalýkta görünmeyen Yýldýrým’ý birileri uyardý ve “çýk sen de bir þeyler söyle” dedi.

O da kampanya süresince olduðu gibi isteksiz, gönülsüz bir þekilde ekranlarýn karþýsýna geçti ve iki saate yakýn bir süre yaptýðý konuþmadan akýllarda yalnýzca bu cümle kaldý.

Bir de “oylar iç edildi” dedi.

“Ýç etmek” de bilindiði üzere ”eline geçirdiði bir þeyi hakký olmadýðý halde, kendisi için kullanmak” anlamýna gelir.

Þimdi bu iki sözcüðü bir arada deðerlendirdiðimizde Binali Yýldýrým þunu mu demek istiyor. “Oylar hak edene gitmedi, öyle olduðu için de yazýk oldu bu oylara”

Sözcük anlamýyla incelediðinizde aslýnda böyle bir anlam çýkýyor.

Yani Binali Yýldýrým demek istiyor ki; bu halk bizi deðil, baþkasýný tercih etti. Oysa biz bu oylarýn hakkýný daha iyi verirdik, yazýk oldu bu kadar oya!”

Sözcük anlamý bu olsa da elbette Binali Yýldýrým baþka bir mesaj vermek istiyordu ama insan bir kez þaþýrmaya görsün, ne dediðini de bilemiyor.

Bu ruh halindeki birine Anadolu’da kedi, uzanamayacaðý ciðere mundar dermiþ!” derler. Bence de Binali Yýldýrým’ýn seçim sonuçlarýna iliþkin söyledikleri tam da bu atasözünü çaðrýþtýrýyor.

Seçim gecesi erken saatlerde “3 bin oyla biz seçimi aldýk” deme hakkýný kendinde gören biri, nasýl olurda aradan iki hafta geçmesine raðmen 14 bin oy farkýný küçümser ya da yok sayar. Daha da olmadý 10 milyon civarýndaki oyu boþa gitmiþ, murdar olmuþ oy olarak açýklamaya çalýþýr.

Mevcut anayasa, seçim yasalarý ve Yüksek Seçim Kurulu içtihatlarý orta yerde dururken, halkýn aklýyla alay edercesine her aþamada itiraz, olaðanüstü itiraz gibi türlü yöntemlerle süreyi uzatýp, halkýn sabrýný zorlamanýn ne anlamý var.

Oysa geçmiþte muhalefete her fýrsatta ayar vermeye çalýþan AK Parti yetkilileri ne diyorlardý. “Bizim baþarýlarýmýzý kýskanmayýn, çalýþýn, çok çalýþýn sizin de olur.”

Þimdi Ekrem Ýmamoðlu, Binali Yýldýrým’a, CHP yönetimi de AK Parti yöneticilerine dönüp ayný þeyleri söyleme hakkýný kazanmýþ olmuyorlar mý?

Ve hatta yazýnýn baþýnda söylediðimiz gibi “kedi uzanamadýðý ciðere mundar dermiþ.” Deseler, haksýz mý olurlar?

Bir iktidar düþünün, seçim kurullarýný kendi belirliyor, sandýk kurullarýna 2 tane kamu görevlisini kendi atýyor. Sonra da dönüp “seçimlerde hile yapýldý!” ya da “seçmen kaydýrmalarý” yapýldý, diyebiliyor.

Her sandýðýn baþýnda kendi atadýklarý kamu görevlilerinin dýþýnda her partinin olduðu gibi Cumhur ittifaký partilerinin de görevlileri ve hatta gözlemcileri var.

Ayný keza, seçmen listelerinin düzenlenmesi, ilaný, varsa itirazlarýn deðerlendirilmesi de yine kendi sorumluluklarýndaki ilgili bakanlýklarca yapýlýyor.

Ama mahalle arasýnda futbol oynayan çocuklar içinde, topun sahibi zengin çocuðunun her fýrsatta yaptýðý mýzýkçýlýk gibi, yediði her golden sonra “bana ne! Bana ne! Oynamýyorum” þýmarýklýðýyla oyunbozanlýk yapanlara kimse kusura bakmasýn, bizim oralarda böyle derler.

“Kedi, uzanamayacaðý ciðere mundar dermiþ!”

 

Ayhan ONGUN

Gazeteci-Yazar

16.04.2019/BODRUM

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.