ÝSTANBUL SÖZLEÞMESÝNDEN KÝMLER RAHATSIZ OLUYOR?

27 Temmuz 2020 11:20 / 1883 kez okundu!

 

 

Avrupa Konseyinin “Kadýna Yönelik Þiddet ve Aile Ýçi Þiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleþmesi” Ýstanbul’da imzalandýðý için uluslararasý alanda “Ýstanbul Sözleþmesi” olarak biliniyor.

 

****

 

ÝSTANBUL SÖZLEÞMESÝNDEN KÝMLER RAHATSIZ OLUYOR?

 

Avrupa Konseyinin “Kadýna Yönelik Þiddet ve Aile Ýçi Þiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleþmesi” Ýstanbul’da imzalandýðý için uluslararasý alanda “Ýstanbul Sözleþmesi” olarak biliniyor.

Bu sözleþmeyi ilk imzalayan ülke olan Türkiye, ilk yýllarda sözleþmenin uygulanmasýna yönelik olumlu adýmlar atsa da, kimi yasal mevzuat deðiþiklikleri yapsa da son günlerde bu sözleþmeden rahatsýz olan kimi kesimlerin baskýsýyla sözleþmeyi iptal etme eðiliminde.

Sözleþme, uluslararasý hukukta kadýna yönelik þiddet, ayrýmcýlýk ve pozitif ayrýmcýlýk konularýnda kadýnlarýn lehinde kimi yaptýrýmlar öngörüyor.

Batýya özenen ama doðudan kopamayan arabesk bir toplum olarak ülkemizde, kadýn ve çocuklara yönelik cinsel istismar, baský, þiddet ve cinayetlerin her geçen gün daha da arttýðýný hepimiz biliyoruz.

Üstelik de son bir yýlda öldürülen 474 kadýnýn 134 ü eþleri, 25 i eski eþleri, 51 i sevgilileri tarafýndan öldürülmüþ.

2014 yýlýnda 10 ülkenin onayýyla yürürlüðe giren, Mart 2019 itibariyle de 33 devlet ve Avrupa Birliði tarafýndan onaylanan Ýstanbul Sözleþmesi ne öngörüyor?

Taraf Devletlerden beklenen öncelikli olarak kadýnlarý her türlü þiddete karþý korumak, kadýna karþý þiddeti ve aile içi þiddeti önlemek, kovuþturmak ve ortadan kaldýrmak; þiddet maðduruna ve failine karþý destek politikalarý oluþturmak

Sözleþmeye göre taraf devletlerin þiddetle mücadele etmek için yeterli düzeyde mali kaynak ve insan kaynaðý tahsis etmesi gerekiyor.

Kuþkusuz bu sözleþmenin hayata geçirilmesi ve tüm birimlerde uygulanmasý konusunda kadýn örgütlerinin ýsrarlý ve inatçý çabalarýnýn rolü çok büyüktür.

En temel insan hakký olarak görülmesi gereken bu masumane taleplerden kimler, niye rahatsýz olur?

Kadýný bir meta olarak gören, eve kapatmak, üretim ve sosyal yaþamdan koparmak isteyen  gerici güçler, son günlerde iktidar üzerinde baský uygulayarak bu sözleþmenin iptalini istiyorlar.

Ýstanbul sözleþmesi iptal edilsin ki, onlar kadýnlara yönelik aþaðýlayýcý, yok sayan tavýrlarýný sürdürsünler, istedikleri zaman kadýna yönelik ve aile içi þiddet uygulamaya devam etsinler, çocuk yaþta kýzlarý evliliðe zorlasýnlar.

Bu da yetmedi, bu sözleþme nedeniyle yapamadýklarý her türlü sapkýnlýklarýný, baskýlarýný kadýnlar ve çocuklar üzerinde uygulasýnlar.

Gün geçmiyor ki, medyada bir kadýn cinayeti, taciz ve tecavüz haberi yer almasýn.

Gün geçmiyor ki, aile içi þiddet nedeniyle kadýnlar öldürülmesin, onuruna yediremediði için canýna kýymasýn.

Bu durumdan ya erkek egemen sistemin savunucusu gerici çevreler ya da kadýnýn emeðinden, bedeninden yararlanmaya çalýþan aþaðýlýk kiþiler yararlanýyor.

Ýstanbul sözleþmesinin iptali, yalnýzca kadýnlarý maðdur etmekle kalmayacak.

Kendi ülkesinde imzalanan bir uluslararasý sözleþmeyi ilk bozan, yok sayan ülke ayýbýný da ülkemize yaþatacaktýr.

Ne kadýnlarýmýz ne de bir bütün olarak Türkiye bu ayýbý hak etmiyor.

Öte yandan dünya ölçeðinde kadýna verdiði deðer,  tanýdýðý hak ve özgürlüklerle bütün dünyanýn takdirini kazanmýþ Atatürk’e yapýlacak en büyük saygýsýzlýktýr, Ýstanbul Sözleþmesinin iptali.

Seçimler yaklaþtýðýnda kadýn haklarýndan, eþit temsil ve pozitif ayrýmcýlýktan söz edip, seçim sonrasý kadýný yok sayan siyasi partiler, bunun sonuçlarýna da katlanmak zorundalar.

Son dönemde toplumun en diri, en mücadeleci ve örgütlü kesimi olarak öne çýkan kadýnlar, yine yaratýcý ve sonuç alýcý eylem biçimleriyle bu haksýzlýða, hukuksuzluða geçit vermeyeceklerdir.

Bir yandan da doðurup, büyüttükleri çocuklarýný da ayný anlayýþ ve bilinçle eðiterek bu ülkede kadýnlara, çocuklara ve aile içi þiddet uygulayanlara karþý güçlü bir demokrasi bloðu oluþturacaklardýr.

Analýk içgüdüsüyle, çocuðunu korumaya alan kadýnlar ülkenin demokrasisinin de en büyük, en güçlü güvencesidir.

Biz erkeklere düþen görev, kadýnlarýn bu onurlu mücadelesinde, önyargýsýz onlarýn yanýnda yer almak, Ýstanbul Sözleþmesinin tüm kurallarýyla, daha da geliþtirilerek ülkemizde uygulanmasýna destek olmaktýr.

Dünya çapýnda bir saðlýk kriziyle uðraþýr, ekonomik çöküntü, iþsizlik, yokluk ve yoksulluðun pençesinde kývranýrken, gündem deðiþtirmek, dikkatleri baþka yöne çekmek için Ayasofya polemiði yaratmak, Ýstanbul Sözleþmesini iptal etmeye kalkmak iktidara bir yarar saðlamayacaðý gibi giderek kendi içinde de tartýþma ve ayrýþmalara neden olacaktýr.

Yeter artýk, ellerinizi kadýnlarýn üzerinden çekin!

 

Ayhan ONGUN

Gazeteci-Yazar

21.07.2020/BODRUM

 

Son Güncelleme Tarihi: 27 Temmuz 2020 11:57

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.