ÝNANMAKLA BAÞLAR HER ÞEY!

20 Haziran 2018 13:15 / 982 kez okundu!

 

 

Kimin Cumhurbaþkaný seçileceðinden daha öte bir anlamý olan bu seçimlerde ülkesine karþý sorumluluk duyan her yurttaþýn bu seçmen olarak görevini yapmasý, sandýklara sahip çýkmasý ve oluþacak iradeye saygý göstermesi gerekir. Demem o ki; inanmakla baþlar her þey!......

 

 

****

 

ÝNANMAKLA BAÞLAR HER ÞEY!

 

24 Haziran seçimleri öncesinde yazdýðým bu son deðerlendirmede, seçim kampanya sürecindeki kimi izlenimlerimi sizlerle paylaþmak istiyorum.

1977 Genel seçimlerinden bu yana ilk kez muhalefet partileri iktidar olunabileceðine inandýlar ve stratejilerini bunun üzerine kurdular.

Uzun yýllardan sonra ilk kez bu seçimler sýrasýnda muhalefet, gündemin kuyruðuna takýlmak yerine kendisi gündem oluþturdu.

Cumhuriyet tarihinde belki de ilk kez böylesine ilkeli bir ittifak örneði sergileyen muhalefet partileri neredeyse sýfýr hatayla bu güne geldiler.

Ýktidar partisinin ýsrarla ve inatla hataya zorlayan politika ve manevralarýna raðmen hem seçimlere kadar bu birlikteliði hatasýz sürdürdüler, hem seçimler sonrasý da bu ittifakýn devam edebileceðinin iþaretlerini verdiler.

Hepsinden önemlisi, eðer yaratýcý yöntemlerle, çok çalýþarak, halka dokunan, toplumda karþýlýk bulan proje ve politikalar üretilebilirse; iktidar olunabileceðine inandýlar, toplumu da buna inandýrdýlar.

Ýlk kez muhalefet kendi öz gücüne güvenerek yola çýktý, baþka vesayet odaklarýndan yardým beklemedi, halkýn iradesinin sandýða yansýyacaðý inancýný pekiþtirdi.

Moral motivasyonu yükselen, demokrasi ve özgürlük özlemi çeken kitleler, iktidar alternatifi olunacaðýný da görünce tüm gücüyle muhalefete desteðini vermeye devam ediyor.

Muhalefet liderlerinin samimi yaklaþýmlarý ve bu samimiyetlerini halka da inandýrmalarý sonunda ilk kez toplumsal muhalefet, bu seçimlerde baþlayan millet ittifakýnýn uzun vadede bir demokrasi bloðuna dönüþeceði umudunu da yeþertti.

Bu seçimlerin kilit partisi durumundaki HDP nin iktidar ve sistem deðiþikliði temelinde muhalefet ittifakýna dolaylý da olsa destek vereceðini açýklamasý, muhalefetin moralini yükseltirken, iktidar kanadýnda tedirginliðe ve Erdoðan’da ilk kez bir paniðe yol açtý.

Daha önceki seçimlerde gündemi tek baþýna belirleyen ve partisinin önüne geçen Erdoðan ilk kez bu kadar çok hata yapmaya, saha hakimiyetini ve polemik üstünlüðünü yitirmeye baþladý.

Muhalefet liderlerinin bu konudaki özverili çalýþmalarý ve doðru hamlelerinin yanýnda HDP yönetiminin hendek olaylarýyla yitirdiði itibarýný ve sempatisini yeniden kazanmasýnýn ve ittifakla kurduðu sýcak iliþkilerin de rolü var kuþkusuz.

Ýktidar kanadýndan bakacak olursak; hiçbir dönemde inisiyatifi bu denli ellerinden kaçýrmadýklarý gibi, hiçbir yarýþta böylesine savunma aðýrlýklý oynamadýlar.

Toplumda yeni bir heyecan yaratabilmek için elinde hiçbir argüman kalmayan iktidar, ortaðý MHP ve Bahçeli’nin cýlýz çýkýþlarýndan da bir fayda göremeyince görünen o ki yeni arayýþlara girecek gibi.

Seçimlere az bir zaman kala, tüm stratejilerini HDP’nin baraj altýnda kalmasýna ve bu sayede elde edeceði 70 civarýnda milletvekiline baðlayan AK Parti; adaylarý hapiste olmasýna karþýn HDP’nin baþarýyla sürdürdüðü seçim kampanyasýný ve barajý aþabileceðini gördükçe daha da hýrçýnlaþmakta, Cumhurbaþkaný adaylarý Erdoðan’ýn kiþisel karizmasýnýn da artýk iþe yaramayacaðýný görüyor olmanýn psikolojisiyle þaþkýn durumdalar.

Ýktidar olmanýn tüm avantajlarýný sonuna kadar kullanan bir partinin bu seçimde kaybedecek çok þeyi var ama muhalefetin kaybedeceði demokrasi, hukuk, adalet kavramlarý seçim kampanyasýnda daha çok öne çýkýyor.

Terör, güvenlik beka sorunu gibi hassasiyetler üzerinden halký etkilemeye ve son bir koz olarak Kandil operasyonunu baþlatsa da, neredeyse dibe vuran ekonomi, gerginlik politikasý, OHAL uygulamalarýyla toplumda yaratýlan kaygý ve geleceðe iliþkin kuþkular Muhalefetin yükseliþini durduramýyor.

Ýster sevin, ister sevmeyin, son dönemlerin en güçlü liderlerinden biri olan Erdoðan’ýn en önemli özelliklerinden biri de kriz yönetimiydi ve çoðu zaman krizi fýrsata dönüþtürmeyi baþarmýþtýr.

Ýlk kez bu seçimler nedeniyle oluþan krizi yönetmekte zorlanan Erdoðan, kendisinden hiç beklenilmeyen hatalarý yapmakta, toplumu rahatsýz edici söylemler ve inandýrýcý olmayan projelerle kendi tabanýný bile inandýrmakta zorlanmakta.

Ýlk turda seçilme gibi pek gerçekçi olmayacak bir hedef yerine Cumhurbaþkanlýðý seçimlerini ikinci tura taþýma ve kim yüksek oy alýrsa onun çevresinde birleþme stratejisini doðru uygulama becerisini gösteren muhalefet; bu moral üstünlüðüyle giriyor seçimlere.

Aritmetik hesaplara göre de Erdoðan’ýn ilk turda seçilememesi demek, meclis çoðunluðunu da yitirmesi anlamýna gelir ki; bu durum muhalefet adayýnýn þansýný daha da yükseltir.

An itibariyle, seçimlere 5 gün kala yaptýðým bu deðerlendirme, toplumda genel kabul görse de, Türkiye tarihinin en önemli, yaþamsal seçimini yapacak.

Bu arada Meral Akþener’in tutarlý dik duruþunu, Temel Karamollaoðlu’nun sakinliðini, Selahattin Demirtaþ’ýn kaybolmayan moral ve coþkusunu ve de Muharrem Ýnce’nin yüksek performansýný da takdir etmeden geçemeyiz.

Kimin Cumhurbaþkaný seçileceðinden daha öte bir anlamý olan bu seçimlerde ülkesine karþý sorumluluk duyan her yurttaþýn bu seçmen olarak görevini yapmasý, sandýklara sahip çýkmasý ve oluþacak iradeye saygý göstermesi gerekir. Demem o ki; inanmakla baþlar her þey!......

 

Ayhan ONGUN

(Gazeteci-Yazar)

19.06.2018/BODRUM

 

Son Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2018 13:57

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.