'GÖLGE ETME, BAÞKA ÝHSAN ÝSTEMEYÝZ'

29 Haziran 2020 20:26 / 4798 kez okundu!

 

 

Çoklu baro sistemi ya da kongrelerde nisbi temsil sistemini hayata geçirebilmek için yapýlmak istenen deðiþiklikler hangi gerekçe gösterilirse gösterilsin, siyasi bir hamledir ve demokratik bir ülkede uygulanmasý düþünülemez.

 

****

 

“GÖLGE ETME, BAÞKA ÝHSAN ÝSTEMEYÝZ”

 

BARO BAÞKANLARINDAN FEYZÝOÐLU’NA KIRMIZI KART

Ýktidarýn barolar baþta olmak üzere meslek odalarýnýn seçim sistemi ve idari yapýsýna iliþkin yapmayý planladýðý deðiþikliðe karþý çýkan baro baþkanlarý baþkente sokulmak istenmedi.

Türkiye’nin farklý illerinden yola çýkarak Ankara’ya yürüyen yaklaþýk 60 baro baþkaný Ankara’nýn giriþinde güvenlik güçleri tarafýndan alýkonuldu. Yazýnýn yazýldýðý saatlerde bakanlýkla yapýlan görüþmeler sonrasý baþkanlarýn Anýtkabir’e yürümelerine izin verildiði haberi geldi.

Yorgun argýn Ankara’ya kadar yürüyerek gelen baþkanlara güvenlik güçlerinin çýkardýðý güçlükler, engellemeler bazen iþkenceye dönüþtü. Yaðmur altýnda saatlerce oturacak sandalye bulamadan bekletilen avukatlara bir sýcak çayý bile içirtmeyenler, bir kez daha ülkenin itibarýný dýþ dünyaya karþý gölgelediler.

Ýktidar her yolu denemesine karþýn yönetimini ele geçiremediði Ýstanbul, Ankara ve Ýzmir barolarýný etkisizleþtirmek adýna yargýnýn önemli bir ayaðýný siyasallaþtýrmaktan çekinmiyor.

Çoklu baro sistemi ya da kongrelerde nisbi temsil sistemini hayata geçirebilmek için yapýlmak istenen deðiþiklikler hangi gerekçe gösterilirse gösterilsin, siyasi bir hamledir ve demokratik bir ülkede uygulanmasý düþünülemez.

Muhalefeti susturmak adýna iktidarýn son zamanlarda sýkça baþvurduðu bu baský ve engellemelere alýþtýk da, Metin Feyzioðlu’nun bir dönem neredeyse karþýsýnda Cumhurbaþkaný adayý gösterilmek istenen Erdoðan’a hayranlýðýný toplum henüz tam anlayabilmiþ deðil.

Aslýnda pek de yadýrganacak bir durum deðil ama bizim toplum balýk hafýzalý.

Geçmiþte Münevver Karabulut’u testereyle öldüren Cem Garipoðlu ve ailesinin avukatlýðýný yaptýðý iddia edilen biri olduðunu unutuveriyoruz.

Türkiye Barolar Birliðinin yönetimini ele geçiremeyen iktidar iþin kolayýný buldu.

Barolar Birliði olmayýnca Baþkanýný ele geçirdi.

2015 yýlýnda Danýþtay’ýn kuruluþ yýldönümü töreninde yaptýðý konuþmasýyla  yýldýzý parlayan Feyzioðlu, ne zaman ki hukuk mücadelesinden siyasi mücadeleye çevirdi yönünü, kirli siyasetin her tür ayak oyunlarýný kullanmaya baþladý.

Darbeciliðe çok yatkýn bir aileden geldiði söylenen Metin Feyzioðlu’nun büyük dedesi Ali Galip’in Mustafa Kemal’i öldürmesi þartýyla padiþah tarafýndan Sivas Valiliði sözü verdiði kiþi olduðunu,

Kendisini büyüten dedesi Turhan Feyzioðlu’nun 12 Eylül darbecisi Kenan Evren tarafýndan Baþbakan olarak görevlendirilip, gelen tepkiler nedeniyle 5 saat sonra geri alýndýðýný, ayný aileden 2 tane Danýþma Meclisi üyesi olduðunu araþtýran herkes internetten bulur.

Barolar Birliði Baþkaný olana kadar Genel Merkez kontenjanýndan CHP Parti Meclisi Üyesi olan, Uður Dündar’ýn en gözde Cumhurbaþkaný adayý Metin Feyzioðlu, þimdilerde Saray’ýn gönüllü danýþmanlýðýný yapmaktan geri durmuyor.

Ýþin ilginç yaný; ülkemizde Metin Feyzioðlu gibi figürlerden çok fazla var.

Yadýrganacak bir yaný yok.

Benim yadýrgadýðým muhalefetin niye bu tür insanlara ihtiyaç duyduðu?

Bir zamanlar Ekmelettin Ýhsanoðlu’nun Cumhurbaþkaný adayý yapýldýðý gibi.

Dikkat ederseniz, emek vermeden bu tür koltuklara oturtulanlar hep hayal kýrýklýðý oldu.

Kendi örgütüne, kadrolarýna güvenmeyip çareyi dýþarda arayanlarýn ders çýkarmasý gereken bir durum.

Þimdi gelelim barolarýn durumuna!

Ýktidar eðer geri adým atmaz da çoklu baro sistemine geçilirse ne olur?

Ýstanbul Barosu seçimlerine katýlan tüm ideolojik gruplarýn kendilerine ait ayrý barolarý olur.

Varsayalým ki Ak Parti yandaþlarý da kendileri için ayrý bir baro oluþturdular.

Yargýda iþi olan herkes bu baroya kayýtlý avukatlara vekalet verecek, bu baro avukatlarý diðerlerine göre avantajlý konuma gelecek, yargýný vereceði tüm kararlarýn meþruiyeti sorgulanýr olacaktýr.

Yani bir anlamda Adalet Bakanlýðýnýn barodan sorumlu daire baþkanlýðý gibi görev yapacak bu bölünmeler yüzünden zaten azalan yargýya güven tamamen sýfýrlanacak, iþte tam da o zaman üstünlerin hukuku gündeme gelecektir.

Hani bir söz vardýr ya!

“Ben onun babasýný da sevmezdim”

Þimdi gerçek hukukçular sanýyorum Feyzioðlu için þöyle diyorlardýr.

“Biz zaten onun dedesini de, büyük dedesini de sevmezdik.”

 

Ayhan ONGUN

Gazeteci-Yazar

23.06.2020/BODRUM

 

Son Güncelleme Tarihi: 30 Haziran 2020 20:07

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.