GENÇLERİ KORKULARLA YILDIRAMAZSINIZ

10 Ocak 2021 11:44 / 1532 kez okundu!

 

 

Boğaziçi Üniversitesi'ne tüm bilimsel, geleneksel ve hukuksal kuralları yok sayarak dışardan bir rektör atanması ve buna itiraz eden gençlerle ilgili yazdığım yazı üzerine destek mesajlarını iletenler olduğu gibi, yine o bildik ifadelerle eleştirenler, karşı çıkanlar da oldu.

 

****

 

GENÇLERİ KORKULARLA YILDIRAMAZSINIZ

 

Boğaziçi Üniversitesi'ne tüm bilimsel, geleneksel ve hukuksal kuralları yok sayarak dışardan bir rektör atanması ve buna itiraz eden gençlerle ilgili yazdığım yazı üzerine destek mesajlarını iletenler olduğu gibi, yine o bildik ifadelerle eleştirenler, karşı çıkanlar da oldu.

Yazıya konu olan olayın içeriğinden çok, biçim üzerinden karşı çıkanların ortak söylemi “gözaltına alınanların çoğu Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi değil, onlar terörist, bu dış güçlerin oyunu” türünden ezberletilmiş ifadeler.

Her toplumsal olayda olduğu gibi, kimi kışkırtıcı provokatörler yapılan protesto eylemini sabote etmek isterler.

Onları bulup çıkarmak, gerektiğinde cezalandırmak güvenlik güçlerinin ve yargının görevidir.

Bu olayda da doğaldır ki bu tür provokatörler olabilir.

Ancak öğrencilere destek için orada bulunan herkesi provokatör ya da terörist diye yaftalamak, öğrencilerin haklı itirazını itibarsızlaştırmaya çalışmaktır.

Kaldı ki, akademisyenlerin yaptığı çok yaratıcı, hiç kimseyi rahatsız etmeyen protesto üzerinden bile komplo teorileri üretenler, her zaman olduğu gibi hiç sorgulamadan iktidara muhalif olan herkesi anında vatan haini ilan etmeye hazırlar.

Aslında inanıyorum ki, içlerinde birçoğu “ama bu kadar da olmaz canım” diyorlardır ama demokrasinin rafa kaldırıldığı durumlarda iktidardan beslenenlerin eleştiri hakkı olamaz.

“Yüksek Öğrenim Kurumu değiştirilmelidir, bu konuda üniversitelerin özgür, bağımsız eğitim yapabilmeleri için kimi yasal düzenlemelere ihtiyaç vardır.” diyemeyenler, konuyu saptırarak olayı bir beka sorunu haline getiriyorlar.

Kaldı ki öğrencilerin protestoları anayasal, demokratik bir haktır ve güvenlik güçlerinin görevi onları engellemek, baskılamak, orantısız güç kullanmak değil; aksine onların bu masum taleplerini başka alanlara çekmek isteyenlerden korumak olmalıdır.

Sorun rektörün siyasi düşünceleri değil, bu düşüncelerinden dolayı haksız ve adil olmayan bir yöntemle Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör atanmasıdır.

Geçmişte belediye başkanlığına, milletvekilliğine layık görmediğiniz birini niye bugün rektör olarak, üstelik usul ve geleneklere aykırı biçimde atıyorsunuz?

Bu kurumda görev yapan sizin düşüncelerinize yakın bir kişi bulamadınız mı?

Eğer öyleyse, asıl üzerinde durulması gereken budur ve iktidar yanlılarının bu konuyu sorgulamaları gerekmez mi?

Daha da tehlikeli olan, Cumhurbaşkanı da, YÖK de bu atamaya akademisyenlerden de, öğrencilerden de tepki geleceğini biliyorlardı.

Sanki özellikle bir gerginlik yaratarak, asıl üzerinde durulması, konuşulması gereken gündemler gizlenmeye mi çalışılıyor?

Gençlerin gözaltına alınma biçimleri de ayrıca ilginç.

Buradan hem gençlere hem de onları gözleri gibi koruyan ailelerine gözdağı verilmek, toplumda yeniden bir korku iklimi yaratılmak mı isteniyor?

Kuşkusuz bu protestolar sırasında polise hakaret içeren sözler söylenmesini hiçbir yurttaşın kabul etmesi düşünülemez.

Ancak fotoğrafın bütününü görmezden gelip, yalnızca bu konuyu öne çıkararak çarpıtmaya çalışmak da çok iyi niyetli bir yaklaşım olmasa gerek.

Boğaziçi Üniversitesi gibi bir okulu kazanan bu akıl dolu gençlere; ”akıllı ol” diyerek ayar vermeye çalışmakta işin en ironik yanı!

Aynı günlere denk gelen kimi açıklamaları gerekçe göstererek darbe imalarında bulunmak, yeniden eski günlere dönüleceği tehlikesiyle toplumu korkutmaya çalışmak hiç doğru yöntemler değil.

Öte yandan iktidarın balıklama üzerine atladığı anlamsız polemik ve tartışmalardan da uzak durulması gerekir.

Yoksa sözüm ona muhalefet yapıyorum diyen kimi yazar ya da siyasetçilerin anlamsız söylemleri iktidarın ömrünü uzatmaktan başka bir işe yaramıyor.

Kim ne derse desin, gençler bizim geleceğimiz.

Gençliğin karakteristik özellikleri gereği de; daha heyecanlıdırlar, daha çoşkulu, daha atak, daha duygusal, biraz romantik, biraz delikanlıdırlar.

Onların doğasında var olan bu özelliklerini daha olumlu, daha pozitif kullanmaları için de daha özgür ortamlarda yetişmeleri, eğitim almaları gerekir.

Söyleyecek sözü, yapacak işi olan herkes yanlış yapabilir.

Cumhurbaşkanı da yanlış yapabilir.

Şimdi tüm yurttaşların amasız, fakatsız, bahaneler aramadan bu yanlış rektör ataması kararına itiraz etmeleri gerekir.

Bu yanlışı görmezden gelip, üç beş kendini bilmezin provokasyona yönelik eylem ve sözlerini öne çıkarıp buradan komplo teorileri oluşturup yeni bir algı operasyonu kimseye yarar sağlamaz.

Sözün özü, iktidar; devleti ele geçirmeye değil, yönetmeye çalışmalıdır.

Yönetirken de katılımcı demokrasiyi işletmek, anayasal hak ve özgürlükleri uygulamak, evrensel değerlere sahip çıkmak, yargı bağımsızlığını gözetmek, adil ve eşitlikçi olmak zorundadır. Gençleri özgür bırakın, okullarına karışmayın.

 

Ayhan ONGUN

Gazeteci-Yazar

06.01.2021, Bodrum

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.