BİZ FANATİK DENİNCE FUTBOL SEYİRCİSİNİ BİLİRDİK!

13 Nisan 2016 15:19 / 1118 kez okundu!

 

 

Sözcük karşılığı "bir kimseye ya da bir şeye aşırı derecede coşku ve tutkuyla bağlı olan kimse" anlamına gelen fanatik veya fanatiklik daha çok futbol seyircileriyle girdi yaşamımıza.

Yaşamı boyunca ayağına futbol topu değmemiş, pasif ofsaytı bilmeyen, kornerle aut atışını birbirinden ayıramayan, bırakın uluslar arası futbol kurallarını en basit oyun kurallarından bile habersiz kişilerin; maçın hakemine akıl vermesi, teknik direktöre ayar çekmesi ancak bizim gibi ülkelerde görülür.

Fanatik dediğimiz bu seyircinin tek derdi vardır.

Her durumda kendi takımı galip gelmeli, rakibi alt etmelidir.

Hatta bunun gerçekleşmesi için rakibinizle oynayan takıma teşvik primi, şikenin her türlüsü, en ahlaksız teklifler ve en fenası rakip oyuncunun sakatlanmasına alkış tutmak.

Dikkat ederseniz, salon sporlarında bu söylediklerim çok azdır.

Futbol müsabakasında en saygılı olanı ...ne hakem! diye öfkesini kusarken, salon müsabakalarında seyircinin itirazı" yapma be hocam" la sınırlıdır çoğu zaman.

Çünkü salon sporlarının seyircileri en azından bu sporu yapmış, kurallarını bilen, bu nedenle de oyuncunun da, hakemin de yapabileceği hatayı anlayışla karşılayabilen insanlardan oluşur.

En ağza alınmayacak küfürlerin havada uçuştuğu tribünlerde her geçen gün seyirci sayısının niye azaldığını sanırım anlamışsınızdır.

Kendi takımının üstün gelmesi için her yolu mübah sayan bu insanların sorumsuz, duyarsız ve çoğu zaman duygusal tepkilerinden oluşan davranış biçimine de fanatizm diyorlar günümüzde.

Takımını aşırı sevdiğinden, ölümüne renklerine bağlı olduğundan hareketle fanatikliği bir gurur vesilesi yapan ve bu yönüyle övünenlere söyleyecek bir sözümüz var.

Fanatik sözcüğünün bir diğer anlamı da" inançlarında katı olan, bağnaz"

Şimdi var mı bağnazlığıyla övünecek?

Sporda her geçen gün artan bu fanatizm, bir yönüyle aşırı takım sevgisi, bilinçsiz seyir zevkiyle izah edilebilir ve bir ölçüde hoş görülebilir.

Kimi zaman toplumsal çatışmalara ve telafisi mümkün olmayan kutuplaşmalara neden olsa da çoğu zaman fanatik taraftar; kendine ve en fazla, ailesine, çevresine zarar verir. (Devamı var)

Ayhan Ongun

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.