BARIÞA GÝDEN YOLLARA YÝNE MAYINLAR DÖÞENÝYOR

23 Þubat 2021 17:52 / 3357 kez okundu!

 

 

Gara operasyonundan sonra ateþi daha da yükselen siyasette sular durulacaða benzemiyor.

Muhalefet, her projenin olduðu gibi bu askeri operasyonun da bir siyasi sorumlusu olduðu iddiasýyla sorumlularýn istifasýný istiyor.

 

****

 

BARIÞA GÝDEN YOLLARA YÝNE MAYINLAR DÖÞENÝYOR

 

Gara operasyonundan sonra ateþi daha da yükselen siyasette sular durulacaða benzemiyor.

Muhalefet, her projenin olduðu gibi bu askeri operasyonun da bir siyasi sorumlusu olduðu iddiasýyla sorumlularýn istifasýný istiyor.

Ýçinde bulunduðumuz Baþkanlýk sisteminin doðasý gereði böyle kapsamlý bir operasyonun Cumhurbaþkaný Sayýn Erdoðan’ýn bilgi ve onayý olmadan gerçekleþmesi mümkün olmayacaðý gibi bu projeyle ilgili tüm sorumluluðu ya Cumhurbaþkaný tek baþýna üstlenecek ya da sorumlu tuttuðu kimilerine faturayý keserek bu iþin içinden sýyrýlmaya çalýþacak.

Bence ikinci seçenek daha gerçekçi gibi geliyor.

Önümüzdeki günlerde Süleyman Soylu ve Hulusi Akar’la ilgili bir istifa ya da görevden azil gelirse hiç þaþýrmayýn.

Peki! Sayýn Cumhurbaþkaný'nýn muhalefete ve özellikle Kýlýçdaroðlu’na karþý bu her zamankinden çok daha aðýr sözlerinin, hýrçýn tavýrlarýnýn nedeni nedir?

Ýstediði her konuda istediði her kararý çýkarabilme yetkisini kullanan Cumhurbaþkaný, eksik olan hangi konularda daha da yetkilendirmeyi istiyor ki, yeni bir anayasa yapma ihtiyacý duysun?

Önümüzdeki seçimlerin belirleyicisi durumunda olacak genç seçmenlere raðmen Boðaziçi Üniversitesi olaylarýný böylesine gündemde tutmanýn, gençlerin oyunu kaybetmesine neden olacaðýný bilmez mi ki; ýsrarla neredeyse demokratik protesto haklarýný kullanan tüm gençleri teröristlik ya da terör örgütleriyle iltisaklý! Ýlan etmekten sakýnmaz?

Ýktidarýnýn sürdürücüsü durumunda olan MHP ile olan bir dolu görüþ ayrýlýklarýna raðmen niye AK Parti ve Genel Baþkaný ýsrarla hukuk ve demokrasi reformundan söz eder?

Bütün bu sorularýn cevabý, son kamuoyu yoklamalarýnda AK Parti'nin almasý muhtemel oylarda gizli.

Ýçinde yaþadýðýmýz pandemi sürecinin de etkisiyle daha da zorlanan ekonomik koþullar, bu koþullara dayanma gücü kalmayan esnaf, iþçi, memur, emekli, köylü, iþinden edilmiþ çalýþanlar ve iþ bulamayanlarýn feryadýnýn arþa yükselmesi ve uzun zamandýr bu sorunlara çözüm bulamayan iktidarýn çýrpýnýþlarý.

Ýþte o zaman aya füzelerden, insansýz hava araçlarýndan önce aç ve açýkta olan yurttaþlarýn çýðlýðý gidiyor.

Her ne kadar bu çýðlýða kulak týkamaya, dikkatleri baþka yönlere çekmeye çalýþsalar da artýk güneþ balçýkla sývanmýyor.

Kendi milliyetçi, muhafazakar kitlesini tutabilmek için de onlarýn hassasiyetleri üzerinden, inanç ve beka siyaseti yapýyorlar.

Özellikle de son Gara olaylarýndan sonra daha da telaþa kapýlan iktidar, tüm muhalefeti ve muhalif gruplarý HDP üzerinden vurmaya çalýþýyor.

Geçmiþte çözüm sürecini birlikte yürüttüklerini unutup, kendilerine muhalif olan herkesi” PKK'nýn siyasi örgütü HDP” ile iliþkilendirmeye çalýþmak gibi bir taktik izlemeye çalýþan AK Parti'nin bu yöntemi görünen o ki, toplumda pek karþýlýk bulmuyor.

Daha doðrusu bu kadar çeliþkili açýklama ve uygulamalardan sonra söylenenlerin pek inandýrýcýlýðý kalmadý.

Ýnatla ve ýsrarla parti Genel Baþkaný olarak muhalefete en aðýr sözleri sarfeden Sayýn Erdoðan, kendisine yönelik her eleþtiriyi “Cumhurbaþkanýna hakaret “olarak deðerlendirip maddi-manevi tazminat davalarýyla herkesi sindirmeye çalýþýyor.

Bu iþleri o kadar sýradan ve sýklýkla yapýnca da tüm bu tehdit ve baskýlarýn beklenen tepki ve korkuyu yaratmadýðýný gören iktidar daha da telaþa kapýldý.

Muhalefetin, projeleriyle ve mevcut örgütsel yapýsýyla iktidara ne kadar hazýr ya da hazýrlýklý olduðunu bir baþka yazýda ayrýntýlý olarak deðerlendirebiliriz.

Önemli olan bu son siyasal geliþmelerden sonra toplumda artan gerginlik ve giderek düþmanca bir hal alan kutuplaþmanýn ülkeye vereceði zararlarý nasýl telafi edebiliriz.

Kuþkusuz hepimiz tüm toplumu kucaklayacak, ortak aklýn eseri, hak ve özgürlükleri güvenceye alacak, baðýmsýz yargý ve hukukun üstünlüðü ilkelerini kapsayacak demokratik yeni bir anayasanýn yapýlmasý isteriz.

Ancak þu ana kadar görebildiðimiz, ülkeyi yönetemez hale gelen AK Parti'nin, iktidarýný bir süre daha sürdürebilmek amacýyla kimi anayasal deðiþiklikleri yeni anayasa diye halka dayatmasýndan baþka bir þey deðil.

Bu arada muhalefetin de iktidarýn bu çeliþik ve samimi olmayan ataklarýna karþý yeterli hazýrlýklarý yaptýðýný, gerekli ittifak ve güç birliklerini oluþturduklarýný söylemek de pek mümkün görünmüyor.

Öyle olunca da hiçbir kiþisel beklentisi olmayan, gerçek demokrasiden yana sivil insanlarýn barýþ umudu bir baþka bahara kalacak gibi.

Ülkemizin gerçek yurtseverlerinin uzun yýllardýr hiç yýlmadan, vazgeçmeden sürdürdükleri demokrasi ve barýþ mücadelesinde temizledikleri yollara yeniden, nerede patlayacaðý bilinmeyen bombalar, mayýnlar döþenmeye baþlýyor.

Oysa ne çok özledik demokrasiyi, barýþý ve özgürlüðü…….

Ne çok bedel ödedik bu uðurda.

Tüm bu çabalar siyasilerin iktidar kavgalarý uðruna yok olup gitmemeli.

Sönmemeli umutlar, gençleri korumalý, geleceðe hazýrlamalýyýz.

Ýnadýna demokrasi, inadýna barýþ diyenlerin sayýsýný çoðaltmak için o mayýnlarý temizlemekte yine bize düþtü anlaþýlan.

 

Ayhan ONGUN

Gazeteci-Yazar

23 Þubat 2021/BODRUM

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.