AYDIN SÖKE'DE, BÜYÜK MENDERES NEHRÝ BÝNLERCE BALIÐIN CANINI ALDI

02 Haziran 2018 14:05  

 

AYDIN SÖKE'DE, BÜYÜK MENDERES NEHRÝ BÝNLERCE BALIÐIN CANINI ALDI

Vahþi kapitalizm rant uðruna tüm dünyada olduðu gibi ülkemizde de ekolojik dengeyi geri dönüþümsüz bozuyor ve böylece milyarlarca canlý yok oluyor. Ülkemizde bu sorunlarýn en büyük sebebi birçok alanda olduðu gibi yine bir çevre politikasýnýn olmamasý. Yasalar yönetmenlikler vb. her alanda olduðu gibi çevre konusunda da çoðu zaman pratik hayatta yaþama geçmiyor ve yaptýrýmlar yetersiz kalýyor. Denetimler yapýlmýyor cezalar uygulanmýyor.

Ýþletmeler ulaþým konusunda ekonomik olduðu için yasalarda 1. Sýnýf tarým arazisine kurulmamasý gerektiði belirlenmesine raðmen hep 1. Sýnýf verimli tarým arazilerine kuruluyor. Ve o bölgede deniz akarsu nehir hatta küçük dereler varsa mutlaka bu sularýn kenarlarýna kuruluyor. Ve kimyasal atýklar hiçbir arýtma yapýlmadan direkt bu sulara veriliyor. Buna birde tarýmsal üretimde çok aþýrý miktarda kullanýlan tarým zehirlerinin yer altý sularý ve bu sulara karýþmasýyla ölüm saçan kimyasal kirlilik katlanýyor. Bu kirlilikle bütün canlýlarda kimyasal ve aðýr metaller birikiyor. Bir de iþletmelerin günlük atýk deþarjý nedeniyle bazen toplu katliamlar da yaþanýyor.

Geçen hafta Aydýn’ýn Söke ilçesi Söke ovasý içerisinde yer alan Büyük Menderes nehri tahliye kanalýnda toplu balýk ölümleri yaþandý, binlerce balýk ölerek nehrin tahliye kanalýna doldu. Ölü balýklarýn Ege denizine kadar ulaþtýðý belirtiliyor.

“Aydýn Gýda Ve Tarým Hayvancýlýk Ýl Müdürü” Fuat Fikret Aktaþ her yýl bu bölgede bu tür toplu balýk ölümleri yaþanýyor, gerekli incelemeyi baþlattýk, bölgede çok tarým yapýldýðý için tarým zehirlerinden dolayý balýklarýn öldüðünü düþündüklerini dedi. Yine Söke Kaymakamý Tahsin Kurtbeyoðlu da ekiplerin çalýþmalarý baþlattýðýný incelemenin ardýndan balýk ölümlerinin sebebinin belli olacaðýný söyledi.

Ýl müdürünün konuþmalarý çok önemli. Her yýl bu bölgede böyle toplu balýk ölümlerinin yaþandýðýný belirtmiþ acaba bu güne kadar sebebi neden araþtýrýlýp bulunamamýþ? Tarým zehri kalýntýlarýnýn toplu balýk ölümlerine sebep olabileceðini söylemiþ bu çok önemli bir varsayým. Acaba tüm ekolojik döngüyü geri dönüþümsüz bozan ve binlerce insanýn kanser olmasýna sebep olan tarým zehirleri kalýntýlarý konusunda bölgede hiç çalýþma yapýlmamýþ mý? Zira bu ölümler her yýl yaþanýyormuþ. Toprak ve yer altý yer üstü sularý hiç analiz edilmiþ mi?

Yine Söke kaymakamý incelemelerin baþlatýldýðýný balýk ölümlerinin sebebinin belli olacaðýný söylemiþ. Bu araþtýrma sonuçlarýnýn kamuoyuyla paylaþýlmasýný bekliyoruz. 

Tüm dünyada bütün canlýlarýn doðal süreçleri içerisinde yaþama hakký vardýr. Rant uðruna ekolojik döngüyü bozmak bir insanlýk suçudur. Biz doða ve insan dostlarý buna dur diyoruz.

Öncelikle çevre politikalarý oluþturularak bu doðrultuda pratik hayatta çalýþmalar yapýlmalýdýr.

Halen yürürlükte olan kanun ve yönetmelikler yeniden düzenlenerek yaptýrýmlar artýrýlmalý ve bütün iþletmeler atýklarýný arýtmakla hükümlü olmalý ve bunlar mutlaka denetlenmelidir.

Tarýmsal üretimde kullanýlan zehirler ekolojik döngünün geri dönüþümsüz bozulmasýnda  çok önemli bir faktördür. Bu alanda derhal birçok çalýþma yapýlmalýdýr. Öncelikle zehir ithalatýna kýsýtlama getirilmeli ve çiftçiler sýk sýk zorunlu eðitimlerden geçirilerek denetlenmelidir. Üretim ve pazarlama aþamalarýnda limit üstü ilaç kullananlara ceza verilmelidir,  bu kontroller çok yetersizdir. Agro Ekolojik tarým sistemi teþvik edilmelidir ve hastalýklara dayanýklý yerel tohumlar kullanýlmalýdýr. Ani balýk ölümleri sanayide belli dönemlerde zehirli atýk býrakýlmasý ile de olabilir. Her fabrika çevresinde atýk sular analiz edilmelidir. Ýþletmelerin mutlaka atýk arýtma birimleri olmalý ve bu kontroller yapýlarak bu konuda yeniden düzenlemeler yapýlarak yaptýrým uygulanmalý cezalar artýrýlmalýdýr. Bu konuda onlara arýtma tesisi için ekonomik destek ya da baþka yöntemlerle teþvik vs. saðlanmalýdýr. Tarýmsal ürünler, sular, tarýmsal üretim yapýlan topraklar mutlaka tahlil edilmelidir. Bu konuda bir çok çalýþma yapýlabilir.

Her gün binlerce insan kimyasal maddeler ve aðýr metaller yüzünden kanser oluyor. Bebekler kanserli doðuyor. Balýklarýn ölmesi son aþamadýr. O balýklar ölmeden zaten bünyelerinde bir çok zehir ve aðýr metal kalýntýsý taþýyorlar. Balýklarý yiyen insanlar zaten düzenli olarak bu zararlý ölümcül maddeleri vücutlarýnda biriktiriyorlar. Sular ve topraklar sürekli artan oranlarda kirleniyor canlý hayatý yok oluyor buralarda. Bu konuda hiç çalýþma yapýlmýyor.

Binlerce balýðýn ölmesi bir katliamdýr. Bu katliamý yapanlar derhal tespit edilerek cezalandýrýlmalýdýr. Balýklar kimsesiz deðildir. Biz doða ve insan dostlarý bu olayýn takipçisi olacaðýz.

(Ýzmir Yerel Tohum Topluluðu)

 

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0