Alışkanlık Anahtarı Yitirilmiş Bir Kelepçedir

11 Ağustos 2018 16:01 / 2095 kez okundu!

 

 

Genç yazarımız bu kez alışkanlığı sorguluyor... 'Anahtarı kaybolmuş bir kelepçe' metaforu üzerinden hem de...

 

****

 

Alışkanlık Anahtarı Yitirilmiş Bir Kelepçedir

 

Neden mi alışkanlığı anahtarı yitirilmiş bir kelepçeye benzettim? Aslında bu ünlü birisinin sözü. Adını hatırlayamadığım birisinin. Alışkanlığın anahtarı yitirilmiş bir kelepçe olması konusuna gelince ise... Nedenleri çok basit aslında. Size hepimizin hayatımda olan bir örnekle açıklamak istiyorum bunu.

 

Okulla...

 

6 yaşımızdayken bizi elimizden tutup okula götürdüler. Okumayı yazmayı öğretmeye başladılar. Hangimiz itiraz ettik? Hiçbirimiz. Çünkü okula gideceğimiz belliydi. Çevremizde gördüğümüz, bizden yaşça büyüklerin okula gitmesi bize zaten 6 yaşından önce her şeyi açıklamıştı. "Büyüyünce herkes okula gider";


Gitmezsen mi? Ailelerin sıradan uydurmalarıyla karşı karşıyasındır. "Polis seni alır zorla okula gönderir, hapse atar." Kuzenim bu söz yüzünden 10 yaşına kadar gördüğü her polisin karşısında asker selamı vermişti.


Kelepçeler biz daha okula gitmeden kolumuzdaydı. Kim karşı çıkmıştı buna? Karşı çıkanın ise serzenişi bir saman alevi gibi hemen sönmemiş miydi?


İlla bunu okulda da aramamıza gerek yok. Geçtiğimiz birkaç aya gidelim. Kamu kurumlarında mülakata kaç kişi karşı çıktı? Çoğunluk. Ama sonrasında, karşı çıkışın sonrasında gelen söz çoğunlukla aynıydı. "3-5 yıla kalmaz yine değiştiriler bu sistemi" ya da "Saçma saçma sorular soracaklarına branşlarla ilgili düzgün sorular sorsunlar". İnsanlar bunları söyledi, sisteme, devlete kızdı ve hiçbir şey olmamış gibi devam etti.

 

Kelepçe hala kolda. Peki anahtar? Anahtarlar neden aranmıyor?


Her gün bizi sabah işe veya okula sürükleyen şey nedir? Kelepçelerimiz. Peki bu kelepçe neyden meydana gelir? Aile, sorumluluk, gelecek, maddi sıkıntı...


Peki anahtar nerede? Ailesi, sorumluluğu, gelecek veya maddi sıkıntısı olmayan birinde değil. Herkesin kelepçesi vardır. Farklı konularda, farklı alanlarda ama anahtar?

 

Anahtar hepimizin içinde gizli. Onu bulmak ise kelepçenin takılı olduğu kolun sahibine kalmış.

 

Aybüke ÇAM

11.08.2018

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.