Avrupa Birliği Komisyonu tarafından Türkiye Raporu açıklandı

18 Nisan 2018 15:30  

 

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından Türkiye Raporu açıklandı

Avrupa Komisyonu'nun Türkiye Raporu açıklandı. Raporda, Türkiye, "AB için kilit ortak" olarak tanımlanıyor. Ancak, demokratik kurumların işlevleri konusunda endişeler bulunduğu belirtilerek, "Bu şartlarda yeni müzakere başlıkları açılamayacağı" vurgulanıyor.

AB Komisyonu'nun raporunda, Türkiye ile AB'nin müşterek çıkar alanlarında diyalog ve işbirliği içinde oldukları not ediliyor. 15 Temmuz Darbe Girişimi bir kez daha kınanıyor, fakat OHAL kapsamında alınan işten çıkarma, tutuklama ve gözaltılar gibi önlemler "orantısız" olarak tanımlanıyor. Raporda, OHAL'in gecikmeksizin kaldırılması gerektiği belirtiliyor.

Türkiye'nin terörle mücadele hakkının meşru olduğu ancak bu mücadelenin hukuk devleti, insan hakları ve temel özgürlükler çerçevesinde yapılması isteniyor. 

Raporda en dikkat çekici ifadelerden biri de, Kıbrıs sorununun çözüme kavuşturulmadan müzakere başlıklarının açılmayacağı, yönünde. Bu çerçevede, Yunanistan ve Rum kesimiyle Ege ve doğu akdeniz'de yaşanan gerginliklere dikkat çekiliyor. "Türkiye'nin, AB üyeleriyle iyi komşuluk içinde olması önemlidir" ifadesi de bu paragrafta yer alıyor. Ayrıca,Türkiye'de yakalanan 2 Yunan askeri konusunda "ciddi endişe" duyulduğu belirtiliyor.

AB raporunda, geçtiğimiz yıl içinde Türkiye'nin birçok AB üyesi ülkeyle ikili ilişkilerinin bozulduğu yönünde ifadeler var. Bu tür gerginliklerde Ankara'nın kullandığı söylemlerin "kabul edilemez" olduğu savunuluyor.

ntv.com.tr

17.04.2018

Son Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2018 21:17

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0