CORONA VİRÜSÜYLE MÜCADELEDE İKİ YOL

18 Mart 2020 13:08 / 3270 kez okundu!

 


"Koronavirüs salgını gösterdi ki, hayatta her şeyin anlamı ve değeri izafidir. Değişmez hayat şartları, daimi ve mutlak beşerî ilerleme, sabit insanî ilişki biçimleri, tabiat veya Tanrı tarafından insana bahşedilmiş insan hakları yoktur. Her şey izafidir. Bizim onları sabitmiş gibi görmemiz, yaşamak için öyle olmasına ihtiyaç duymamızdan (yani hayatın muhafazakâr olmasından) ve izafiliğin farkına varmamızı neredeyse imkânsız kılacak kadar kısa hayatlar yaşamamızdandır… Türkçede en sevdiğim ifadelerden birisi, “hayırlısı olsun”dur."

 

****

 

CORONA VİRÜSÜYLE MÜCADELEDE İKİ YOL

 

Koronavirüs salgınıyla ilgili olarak kafam epeyce netleşti:


1. İngiltere’nin doğal seleksiyon yolunu diğer ülkelerin ise koronavirüs ile mücadele yolunu seçtiği söyleniyor. Doğrusu şu: Sevelim sevmeyelim tabiatta doğal seleksiyon süreçleri işliyor. İngiltere bunu açıkça kabul ve itiraf etti, diğer ülkeler bir anlamda ve bir dereceye kadar inkâr ediyor ve salgını önlemede veya durdurmada işe yarayacağı umulan tedbirler almaya çalışıyor. Yapabileceklerinin en fazlası, doğal seleksiyon sürecini yavaşlatmak ve geciktirmek. Onu tamamen ortadan kaldırmaları imkânsız. Yaşarsak sonucu göreceğiz. Belki her iki taraf da aynı sayıda can kaybıyla dosyayı kapatacak. Bu ne ilk salgın ne de son salgın olacak. İnsanlık yaşadığı sürece bu tür salgınlarla karşılaşmaya devam edecek.


2. Koronavirüs salgını yavaşlatılabilir ama durdurulamaz. Her insan eninde sonunda onunla tanışacak ve hesaplaşacak. Bu hesaplaşma insanlığa elbette –can kaybı, ekonomik faaliyette durgunluk ve gerileme, fakirleşme, ortalama ömrün kısalması, hayattaki zevklerin (seyahat, sosyal beraberlik…) azalması gibi kalemlerden oluşan- yüklü bir fatura çıkartacak.


3. Bu hesaplaşma açısından yaşı genç olanlar için “the sooner the better” denebilir. Yani ne kadar çabuk olursa o kadar iyi. Çünkü ortalama şartlarda daha genç insanların bağışıklık sistemleri bu belayı yenmelerine yetecektir. Böylece virüs onlar için ölümcül olmaktan çıkacak ve normalleşecektir. Gelgelelim, gençler arasında salgının artması genç olmayanalar için riski çoğaltacaktır. 


4. Yaşı ileri olanlar açısından ise “the later the better” denebilir. Yani virüsle tanışma ne kadar geç olursa onlar için o kadar iyi. Çünkü bu esnada aşı ve ilaçlar geliştirilebilir. Böylece hayatlar kurtarılabilir, ömürler uzatılabilir.


5. Bu tespitler tedbir almayalım anlamına gelmez elbette. Sağlık Bakanlığı’nın istediği bütün tedbirler alınmalı. Ancak, savaşın tek tarafının olmadığı da unutulmamalı. 


6. Koronavirüs salgını gösterdi ki, hayatta her şeyin anlamı ve değeri izafidir. Değişmez hayat şartları, daimi ve mutlak beşerî ilerleme, sabit insanî ilişki biçimleri, tabiat veya Tanrı tarafından insana bahşedilmiş insan hakları yoktur. Her şey izafidir. Bizim onları sabitmiş gibi görmemiz, yaşamak için öyle olmasına ihtiyaç duymamızdan (yani hayatın muhafazakâr olmasından)  ve izafiliğin farkına varmamızı neredeyse imkânsız kılacak kadar kısa hayatlar yaşamamızdandır… 
 

Türkçede en sevdiğim ifadelerden birisi, “hayırlısı olsun”dur.

Evet, hayırlısı olsun!

 

Atilla YAYLA

 

Son Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2020 11:39

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.