Astana'da zirve Guta'da katliam

17 Mart 2018 07:43  

 

Astana'da zirve Guta'da katliam

Türkiye, İran ve Rusya dışişleri bakanları Astana’da bir araya geldi. Terörle mücadele ederken sivillerin yaşadığı noktalar için ayrı bir strateji geliştirilmesi konuşulurken Esad rejimi katliamlarına devam etti. Doğu Guta’daki bombardımanda 61’den fazla sivil öldü, onlarcası yaralandı.

Suriye iç savaşında yaşanan insani drama çözüm bulabilmek amacıyla Türkiye, Rusya ve İran’ın kurduğu Astana masasında dün üç ülkenin dışişleri bakanları bir araya geldi. Ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Soçi ruhunu devam ettirmek istiyoruz” ifadesini kullandı. Sahadaki şiddetin azaltılmasına değinen Çavuşoğlu “Özellikle Doğu Guta’daki durum insani bir felaket düzeyindedir. Doğu Guta’da rejimin neden olduğu durumu iyileştirmek için iki dışişleri bakanı arkadaşımla konuştuk. Teröristleri sivillerden ayırmak gerektiğinin altını çizdik” dedi. Çavuşoğlu, ayrışmanın yapılması için sonuç alıcı stratejilerin olması gerektiğini vurguladı. Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Türkiye olarak terörle mücadele bahanesi altında ayırt etmeksizin sivil halkın bombalanmasının kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz. Halep senaryosunun Doğu Guta’da tekrar yaşanmasını önlemek için ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız. Teröristleri elbette etkisiz hale getirmek önemlidir. Teröristleri yok etmek için Doğu Guta’daki tüm sivil halkı bombalamak kadın, çocuk hepsini öldürmek, doğru bir anlayış ve strateji değil.”

Terörle mücadele bahanesiyle sivillerin öldürülmesine karşı olduklarını ifade eden Çavuşoğlu “Teröristleri etkisiz hale getirme konusunda özellikle sivillerin ağırlıklı yaşadığı yerlerde değişik stratejilerimizin olması lazım. Teröristler ve sivillerin ayrışması için de etkili bir stratejimizin olması lazım. Tüm teröristlerin İdlib’e gitmesine de karşıyız. Orada da halka, muhalefete ve hepimize karşı tehdit oluşturuyorlar” dedi. Çavuşoğlu, Kazakistan’da yerel gazeteci olduğunu iddia eden bir kişinin Türkçe sorduğu Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili bir soru üzerine ise Afrin operasyonu ile ilgili tüm açıklamaların yapıldığını belirterek “FETÖ ağzıyla sorulan sorulara yanıt vermiyorum” yanıtını verdi. Lavrov da İstanbul’da 4 Nisan’da gerçekleşecek Rusya, İran ve Türkiye liderler zirvesinde, Suriye’deki durumun çözüme kavuşturulması için yeni yaklaşımlar konusunda mutabakat sağlanacağını söyledi. Lavrov “Doğu Guta, Yermuk, Fua ve Kefreya, Rakka, İdlib ve Hama bölgelerindeki durumun gerginliği çerçevesinde Rusya, Türkiye ve İran’ın ortak çabaları büyük önem kazandı” ifadelerini kullandı. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de “Astana sayesinde insanlar Suriye topraklarına geri dönmeye başladı” dedi. “Suriye’de savaşın durdurulması için Astana sürecinin tek başarılı adım olduğu düşünüyoruz” ifadelerini kullanan Zarif, insani yardımların ulaştırılması konusunda çalışmalara devam edeceklerini kaydetti. Üç bakanın hazırladığı ortak yazılı bildiride ise Astana’daki 8 toplantıda kaydedilen ilerlemeden memnuniyet duyulduğunun belirtilerek, taraflar arasında güven oluşturulması, insani durumun iyileştirilmesi ve siyasi çözüm bulma çabalarına ivme kazandırılması gerektiği vurgulandı. Diplomasi masasında bunlar olurken Esad rejiminin katliamları devam etti. Rejim ve destekçilerinin Doğu Guta’daki Kefer Batna beldesinde bulunan pazar yerine yönelik bombardımanında en az 61 sivil hayatını kaybetti, onlarca sivil de yaralandı. Sivil savunma ekipleri, bombardımanın devam etmesi nedeniyle cesetlerin kaldırılamadığını, yaralılara ulaşılamadığını aktardı. BMGK, 5 yıldır abluka altında bulunan Doğu Guta için 24 Şubat’ta insani ateşkes ilan edilmesini istemişti. Bölgeyi fiilen üçe bölen rejim güçleri karara rağmen buradaki saldırılarına devam ediyor.

karar.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0