Aslında hep aynı parti kazanıyor

14 Haziran 2011 13:36  

 

Aslında hep aynı parti kazanıyor

Siyaset Bilimi Profesörü Dağı: AKP kurumsallaştı, MHP’nin ve BDP’nin tasfiyesi bundan sonra mümkün değil, CHP’nin ise halkla arasında bir kan uyuşmazlığı var

Seçim sonuçlarını Taraf ’a değerlendiren ODTÜ öğretim görevlisi Prof Dr. İhsan Dağı, Türkiye’de 1950’den beri aslında hep tek partinin farklı isimlerle ikitidarı kazandığını ve bu partinin şimdiki adının AKP olduğunu söyledi. 12 Haziran seçimlerinin ardından kurumsallaşan AKP’nin karşısında CHP’nin partiyi iktidara taşımaktan çok uzak bir sosyolojik tabana hitap ettiğini kaydeden Dağı, baraj tehlikesini atlatan MHP’nin ve milletvekili sayısın arttıran BDP’nin de artık kalıcı birer siyasi aktör olduğunu belirtti.

Prof Dr ihsan Dağı’nın 12 Haziran seçim sonuçlarına göre yaptığı parti analizlerinin satır başları şunlar:

Türkiye büyüdükçe AKP büyüdü
AK Parti 2002 seçimlerinde, büyük bir ekonomik krizin hatta 28 Şubat’a verilen tepkinin ardından iktidara geldi. 2007 seçimlerinde de cumhurbaşkanlığı seçimi ve ona bağlı olarak gelişen krizin ardından iktidara geldi. Ancak 2011 seçimlerini krizsiz, normal bir ortamda büyük bir başarıyla kazandı. Bu durum AK Parti’nin artık seçmenle kurduğu ilişkinin kurumsallaştığı anlamına geliyor. Seçmen AK Parti’ye oyunu tepki için değil, icraatları için verdi. Türkiye büyüdükçe AK Parti de büyüyor.

CHP’nin halkla kan uyuşmazlığı var
CHP’nin sosyolojisi, tarihsel kimliği halkın talepleri ve yapısıyla ters düşüyor. CHP’nin halkla bir tür kan uyuşmazlığı var. Yeni CHP’ye dair söylemler herkesi az da olsa heyecanlandırmıştı. Ancak bunun da yapısal bir değişime işaret etmediğini kısa sürede gördük. Hiçbir zaman etkili bir seçim zaferi kazanamadılar ve böyle giderse kazanamayacakları da açık. CHP bir azınlığı temsil ediyor.

MHP üst üste barajı aştı
MHP kuşkusuz yeni ulusalcı kesimler arasında da destek buluyor. Ancak partinin İzmir ve İstanbul gibi büyük kentlerde oyları düştü. Parti eski oylarına tutundu diyebiliriz. MHP’nin tarihinde ilk defa iki kez üst üste barajı aşmasını iyi değerlendirmek gerekiyor. MHP artık Türkiye siyasetinin kalıcı bir parçasıdır.

BDP’nin tasfiye edilmesi imkansız
BDP bu seçimlerde kendi kitlesini de aşan bir açılım yaptı ve bu açılımı da tuttu. BDP ve PKK çevresi bugüne değin çözümün tasfiye anlamına geldiğine dair bir söyleme sahipti. Ancak tutunmayı başardılar. Örneğin Diyarbakır’da gösterdiği altı adayın tümünü seçtirmesi büyük bir başarıdır. BDP artık tasfiye edilecek bir toplumsal ve siyasi parti değil. Parti önümüzdeki dönemde bu gerçeklikten kaynaklanan rahatlık ve siyasi olgunlukla hareket etmeli. Bence seçmeninin de tüm Türkiye’nin de kendilerinden beklentisi budur.

Taraf

Son Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2011 23:53

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0