Suyun ‘Aziz’liği

18 Nisan 2010 09:59 / 1873 kez okundu!

 


Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Dikili’lere 10 tona kadar suyu ücretsiz sağladığı için görevini kötüye kullanmaktan yargılandı. Özgüven ve arkadaşları, kamu vicdanında hiç suçlanmadılar, kamu hizmetlerini ticari işe dönüştüren yasa nedeniyle suçlandılar ama yargılama sonunda yargı tarafından aklandılar.

Diğer yandan Dikili’nin ili olan İzmir’de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, bırakın ücretsiz su sağlamayı, zam üstüne zam yapılıyor. Suya erişim hakkıymış, mahkeme kararıymış, dinleyen yok.

Yerel Seçimlerin hemen sonrasında İzsu Yönetim Kurulu kararıyla, suya %20 zam yapıldı. Birlikte Başaracağız Platformu’nun açtığı dava sonunda Genel Kurulun (Büyükşehir Belediye Meclisi) belirlemesi gereken tarifenin Yönetim Kurulu tarafından değiştirilmesi hukuka aykırı bulundu ve mahkemece iptal edildi. Bunun üzerine 11 Kasım 2009 tarihinde aynı zam kararı Genel Kurul’a aldırıldı. Haziran- Kasım ayları arasında zamlı tarife nedeniyle tahsil edilen fazla paralar faturalardan mahsup edildi.

İzmir’deki suya ilişkin son haberi duydunuz mu? Geçtiğimiz günlerde faturalara yansıtılan bakım, tamir ücreti idare mahkemesince iptal edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi yine mahkeme kararının arkasından dolanmayı tercih etti, mahkemenin iptal ettiği bakım tamir ücreti yerine su fiyatlarına % 15 zam yapmış, 1 Haziran’dan itibaren de ek % 7 zam yapılacakmış.

Suyun azizliği işte, bakın neler sorduruyor;

Dikili’de suya erişim bir hak, İzmir’de parasıyla satın alınacak bir hizmet. Neden?

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu seçim çalışmalarında ne diyordu; “İşimiz İzmir, Gücümüz İzmir”. Bu sözler ne anlama geliyordu?

Suya zam üstüne zam yapılıyor, yine mahkeme kararına rağmen toplu ulaşıma da zam üstüne zam yapılıyor, Kaynaklar ve Torbalı’da yapılması planlanan çöp depolama ve yakma tesisine çevresel kaygılarla karşı çıkanlara rest çekiliyor… Söz verilen işler bunlar mıydı? İzmirlilerin seçimi, bu işler için miydi?

Çevre ve Orman Bakanı ile sağlanan “su barışının altında yatan gerçek” halen açıklanmadı. Neden susuluyor?

Ne diyelim; İzmir’in ‘Aziz’liği işte.

Su gibi aziz olun.


Arif Ali Cangı
cangi@cangi.av.tr
18.04.2010



 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.