‘Wikileaks’e kaldık

05 Aralık 2010 12:58 / 1633 kez okundu!

 


Wikileaks belgeleri arasından Irak’ın işgalinden sonra, İncirlik Üssü’nü ABD ve diğer işgalci güçlerin kullanımına açan Kararnamenin iptali davası bilgisi de çıkmış. Konuyla ilgili olarak Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (Küresel BAK) basın bülteni yayınladı. (Küresel Bak'ın İncirlik Üssü davası Wikileaks'te)

Anımsanacağı üzere, 2003 yılından bu yana TBMM’nin bile haberi olmadan gizli gizli alınan Bakanlar Kurulu kararları ile İncirlik Üssü Amerikan askerlerine kullandırılıyor, kararnamenin iptali için açtığımız iki ayrı dava Danıştay’da devam ediyor. Kararname her yıl Haziran ayında uzatılır, her Haziran ayında konu gündemimize gelir, ondan sonra unutulur. (İncirlik kararnamesi uzatılacak mı? - Radikal)

İncirlik Üssü ile ilgili her şey çok gizli, orada ne olup bittiğini ülkemizde kimse bilmez, bilgisi olan da başkasına söylemez. İncirlik Üssü ile ilgili bildiklerimizi hep yabancı kaynaklardan öğrendik. Örneğin, 90 adet nükleer başlıklı bomba olduğunu ABD’de bulunan Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi (Natural Resources Defense Council-NRDS) adlı sivil toplum örgütünün raporundan öğrendik.

Sözün özü, Wikileaks İncirlik Kararnamesi davasına ilişkin gelişmeleri yayınlamış, onları biliyoruz, asıl bilmediklerimizi yayınlasın da görelim.

Normandy’den Koza’ya satışı da yayınlasa ya
İkbal Polat, gönderdiği iletide “Wikileaks belgeleri içinde Cargill’i aradığını” yazmış. İkbal’in iletisini okuyunca, ben de “Wikileaks belgelerinin içinde Ovacık Altın Madeni var mı” diye merak etmeye başladım. Belgelerin yayınlanmasından sonra, ABD’nin eski büyükelçilerinden Eric S.Edelman’ın adı sıkça geçince merakım daha da arttı.

Yaşananları anımsattığım zaman eminim siz de merak etmeye başlayacaksınız. Yıl 2004, Bergama Ovacık Altın Madeni Normandy Madencilik Şirketi tarafından işletiliyordu, mahkeme kararları aşılmak için Ecevit/Bahçeli/Yılmaz Koalisyon Hükümeti tarafından çıkartılan gizli kararname ile çalıştırılıyordu. Bu kararnamenin de Danıştayca iptal edilmesi üzerine, maden işletmesi kapatılmak zorunda kalınmıştı. Yeniden açılması için Çevre Bakanlığı izin vermişti, geriye daha önce iptal edilen imar izinlerinin alınması gerekiyordu, tam bu aşamada, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Eric S.Edelman işe karışmış, Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen’e gönderdiği 17 Eylül 2004 tarihli İngilizce mektubunda “…ABD’li Newmont Madencilik Şirketi’nin bir kolu olan Normandy Madencilik ile ilgili olarak yazdığını, 19 Ağustos 2004 tarihinde mühürlenen madenin bir an önce açılması için, iptal edilmiş olan imar planlarını tekrar yürürlüğe koyması konusunda, İzmir Valiliği’ne tavsiyede bulunulmasını…” istemişti. Bayındırlık ve İskan Bakanı da Büyükelçinin yazısını da ekleyerek İzmir Valiliği’nden “yapılan işlem hakkında dilekçe sahibine (ABD Büyükelçisi) bilgi verilmesini” istemişti. (Ülkeyi kim yönetiyor? - Arif Ali Cangı) Büyükelçinin ricası, zaman geçirilmeden yerine getirilmiş, eşi benzeri görünmeyen çabuklukla Normandy’nin ihtiyacı olan imar planları onaylanmıştı. Ardından Amerikan şirketinin hisseleri bir ‘Türk’ şirketi tarafından satın alınmış ve Koza Altın İşletmeleri Şirketine dönüşmüştü ve faaliyete başlamıştı, Ovacık Altın madeni o gün bugündür çalışıyor. Defalarca alınan mahkeme kararı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları, kısa süreler dışında madenin çalışmasına engel olamamıştı. Bugüne geldiğimizde Ovacık’ta rezervin bittiği bildiriliyor, işletmenin faal kalabilmesi için Kozak Yaylası’nda dört maden ocağı açılmaya çalışıyor.Wikileaks’te Ovacık Altın Madeni İşletmesinin ABD’li Newmont Madencilik Şirketi’nin bir kolu olan Normandy Madencilik’ten Koza Altın İşletmeciliği’ne satılmasının perde arkası da yayınlansa, satışın arkasında kimlerin olduğunu, ne amaçla satıldığını, hatta gerçekten satılıp satılmadığını, çok sayıdaki mahkeme kararına direnme gücünü nereden aldıklarını da yayınlasalar. Hiç olmazsa, mektubun gereğini yerine getiren “İzmir Valisi’nin, ABD Büyükelçisi’ne yazdığı yazıda, ‘rica’ mı yoksa ‘arz’ mı ettiğini” yazsalar.

Benimkisi sadece merak, merak işte.


İzmir Gündemi:

Samimiyet Testi
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu; "...Devlet, asgari ücret gibi belli iş kollarındaki tavan ücreti de belirlesin..." demiş. Devlet azami ücreti belirleyecekse, sendikalara, toplu sözleşmeye, greve ne gerek var? Sayın Kocaoğlu, sözüm ona taşeron işçileri düşündüğü için bu öneride bulunmuş. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı taşeron işçilerin dertleriyle bu kadar ilgiliyse ve samimiyse, önce Buca Belediyesi önünde günlerdir hak mücadelesi veren Batıgül Tunç ve arkadaşlarını sorununu çözsün. Çalışma yaşamının güvencesizleştirilmesinin İzmir'deki son örneği; Buca Belediyesinin Park ve Bahçe İşlerindeki taşeron şirketinden sendikal hak ve kadro isteyen Batıgül TUNÇ'un işten atılmasıdır. Haksızlığa direnen, Batıgül TUNÇ'un Buca Belediyesi önündeki oturma eylemine başlamasının ardından, ona destek veren arkadaşları da işten atıldılar. Buca Belediyesi tarafından çadır kurmalarına dahi izin verilmeyen emekçiler gece gündüz açık havada eylemlerini sürdürüyorlar. İşçiler, CHP'li Buca Belediyesi’nin işini alan taşeron şirketten atılmıştır. Bu bir kıyımdır, kıyımı durdurmayan CHP’li Yerel Yönetimin hiç mi suçu yok?

www.com siyaseti
AKP Ko­nak İl­çe Baş­ka­nlığı, İzmirlilerin ya­şam tar­zı­na mü­da­ha­le et­me­ye­ceklerini an­lat­mak için www.korkmahemserim.com ad­lı web si­te­si­ni açmış, buna karşı CHP Konak İlçe Başkanlığı da www.korkiremoybalam.com sitesi açacakmış. AKP ve CHP’nin hep yaptığı bu değil mi; korku siyaseti, bu arada bir ortak yönleri daha ortaya çıktı, her ikisi de ‘com’muş. İnternet terimlerinde ‘com’ alan kodu, sitenin ticari kuruluşa, şirkete ait olduğunu anlatır. Anlaşılan iktidar partisi de anamuhalefet partisi de kendilerini şirket sanıyorlar, demek ki ondan tacir gibi icraat yapıyorlar, tacirliği anladık da hiç olmazsa basiretli olmalı, politika ciddi iştir.


Arif Ali Cangı

05.12.2010


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.