Araba tamponunda köpek yürütmenin cezası 336 TL

24 Haziran 2009 13:51  

 

Araba tamponunda köpek yürütmenin cezası 336 TL

Köpeğini arabasının tamponuna bağlayarak yürüten sürücüye 336 TL'lik para cezası verildi. Sürücü 'suçsuzum' diyor

BARTIN - Bartın’ın merkeze bağlı Terkehaliller köyünde, köpeğini otomobile bağlayarak yürüten sürücü Ahmet Nuhoğlu’na, ilgili kanun gereğince 336 lira para cezası verildi.

21 Mayıs’ta otomobilinin tampon bölümüne zincirle bağladığı köpeğini kara yolunda çekerek yürütürken görüntülenen Nuhoğlu’na, Bartın İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun ilgili maddesince 336 lira para cezası kesti.

Jandarma ekiplerinin incelemesi, veteriner hekim kanaat raporu ve olaya şahit gazetecilerden alınan bilgiler doğrultusunda yapılan değerlendirme sonucu verilen ceza, Nuhoğlu’nun adresine gönderilerek tebliğ edildi.

İl Çevre ve Orman Müdürü Zeki Şaltu, kanunun "hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek" gibi unsurların yer aldığı ilgili maddesi gereğince Nuhoğlu’na ceza uygulandığını söyledi.

Veteriner hekim raporunda köpekte herhangi işkence, yaralanma ve egzoz gazından zehirlenme gibi durumların görülmediğini anlatan Şaltu, şöyle konuştu:

"Jandarma raporunda da sürücünün mecbur kaldığı için bu yola başvurduğu bilgileri yer alıyor. Bu nedenle sürücü hafif ceza aldı. Köpekte belki işkence çektiğine, yaralandığına dair hiçbir bulgu yoktu, ama bu şekilde yürütülmesi de kabul görecek durum değildir. Bu tür olaylarda halkımızın duyarlığı da sevindiricidir. Alınan karar ilgili bakanlığa, müdürlüklerine ve Bartın Valiliğine mail yoluyla ulaşan tüm hayvanseverlerin adreslerine de gönderildi."

SÜRÜCÜNÜN CEZAYA TEPKİSİ

İl dışında bulunan Ahmet Nuhoğlu da, AA muhabirine telefonla yaptığı açıklamada, cezayı hak edecek suç işlemediğini, yaşanan olayın ardından veteriner hekim kontrolünden geçen köpeğinde herhangi olumsuzluğa rastlanılmadığını söyledi.

Köpeğini evden kaçması ve otomobilinin içine bindirememesi nedeniyle aracının arkasına bağlayarak yürütmek zorunda kaldığını savunan Nuhoğlu, şöyle dedi:

"Köpeği sahiplenmek suç oldu. Başıboş köpeklerin ne halde olduğunu kimse görmüyor, ama benim köpeğim sosyete köpeği gibi oldu. Başıma gelenlere bakın. Bana verilen cezanın miktarı önemli değil. Bu 1 lira bile olsa benim için kötü bir şey. Ben bu cezayı hak etmedim. Suçsuz yere ceza almayı kabul edemiyorum. Belki şekil yanlıştı ama ben buna mecbur kaldım. Hayvanlara karşı suç işlemişim gibi artık kötü sicilim olacak."

Nuhoğlu, 21 Mayıs’ta köpeğini aracına bağlı şekilde yürüttüğünü gösteren fotoğrafların internet sitelerinde yayımlanması üzerine gözaltına alınmış, sorgusunun ardından serbest bırakılmıştı.(aa) 

Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0