Ara Sarafian'ın 'Talat Paşa’nın Ermeni Soykırımı Raporu' tanıtımı

19 Eylül 2011 15:15  

 

Ara Sarafian'ın 'Talat Paşa’nın Ermeni Soykırımı Raporu' tanıtımı

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon'un ev sahipliğinde, Anadolu Kültür'ün desteğiyle, tarihçi ve Londra’da faaliyet gösteren Gomidas Enstitüsü’nün direktörü Ara Sarafian’ın Gomidas Enstitüsü tarafından yayımlanan “Talat Paşa’nın Ermeni Soykırımı Raporu” başlıklı çalışmasının Türkçe baskısının tanıtım toplantısı düzenleniyor.

25 Eylül 2011, pazar günü düzenlenecek toplantıda, Ara Sarafian’ın kısa sunumunun ardından, Av. Eren Keskin, Yayıncı Osman Köker ve Tarihçi Mehmet Polatel'in (Boğaziçi Üniversitesi) katılımıyla bir panel vebir soru-yanıt bölümü yer alacak.

***

TARİH VE SAAT: 25 Eylül 2011, Pazar, 17.00-20.00

YER: Cezayir Toplantı Salonu - Hayriye Caddesi, No: 12, Galatasaray-Beyoğlu/İstanbul


Ara Sarafian ve Talat Paşa’nın Ermeni Soykırımı Raporu

Ara Sarafian, Londra’daki Gomidas Enstitüsü’nün direktörü ve Ermeni tarihi üzerinde uzmanlaşmış bir tarihçi. 1970’den bu yana sık sık Türkiye’ye geldi ve 1990’lardan itibaren Türkiye’deki arşivlerde ve kütüphanelerde çalıştı. Türkiye’de en çok 1915’te yaşananların açık ve eleştirel bir gözle tartışılmasını savunan bir tarihçi olarak tanındı. İstanbul’da konuşmalar yaptı, konferanslara katıldı.

Sarafian geçtiğimiz günlerde, 1915’de Osmanlı Dahiliye Nazırı olan Talat Paşa’nın belgeleri üzerine hazırladığı istatistiksel bir çalışmayı yayınladı.

Talat Paşa’nın özgün verileri 2008 yılında, bu verilerin Ermeni Soykırımı tezini çürüttüğünü savunan Murat Bardakçı tarafından Everest Yayınları’ndan yayımlanmıştı.

Talat Paşa’nın verilerini bir tarihçi gözüyle analiz eden ve onları Osmanlı kaynaklarının ışığında değerlendirmeye tabi tutan Sarafian ise çok farklı bir sonuca varıyor. Sarafian’a göre Talat Paşa’nın rakamları aslında Ermeni Soykırımı’nın Talat Paşa tarafından derlenen raporu niteliğinde.

Sarafian’ın çalışmasından elde ettiği bulgular ilk kez Türkçe olarak yayınlandı ve 25 Eylül’de Türkiyeli okurlara sunuluyor.

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0