Ankara Barış Mitinginde patlama

14 Ekim 2015 17:21  

 

Ankara Barış Mitinginde patlama

Ankara'da Barış Mitingi öncesi, kortejler toplanırken patlama meydana geldi. Çok sayıda ölü ve yaralı var. Davutoğlu bakanlarla toplanıyor. Demirtaş ve Kılıçdaroğlu'ndan ilk açıklamalar geldi.

Çok sayıda sendika ve meslek örgütünün çağrısıyla bugün Ankara’da düzenlenecek olan Barış Mitingi’nde patlama meydana geldi.

Gördü tanıklarının aktarımına göre, miting için kortejlerin toplandığı sırada saat 10.00 sularında Tren Garı Kavşağı’nda ardarda iki patlama meydana geldi. Patlamanın HDP kortejine yakın gerçekleştiği söylendi.

Haber ajansları, olay yerinde çok sayıda yaralı ve ölü olduğunu belirtiyor.

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, olayın hemen ardından yaptığı ilk açıklamada “Kortejler toplanırken 2 büyük patlama oldu. Müthiş bir coşku vardı burada. Ama görüyoruz ki buna tahammül edemeyenler engellemeye çalışıyor. Ses bombası olduğu söylendi ama yaralılarımız var” dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, ilk belirlemelere göre bir kişinin hayatını kaybettiğini teyit etti. Ardından Doğan Haber Ajansı (DHA) 20'nin üzerinde ölü olduğunu aktardı.

Patlama yerinde cesetler, flamalar ve bayraklarla örtülü şekilde bekliyor. Yaralılar hastanelere kaldırılırken, Ankara Numune, Hacettepe ve İbni Sina Hastanelerinde kan ihtiyacı olduğu belirtiliyor.

Bu arada patlama alanında bulunan şüpheli bir paketin imha edilmesi için bomba imha ekipleri olay yerinde.

İlk açıklamalar

 

Saat 11.20 itibarıyla Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Sağlık Bakanı ve İçişleri Bakanı'yla görüşerek patlamayla ilgili bilgi aldığı; saat 12.00'da ise Başbakanlık resmi konutunda Yalçın Akdoğan, Sağlık Bakanı, İçişleri Bajanı, MIT müsteşarı, Emniyet Genel Müdürü ve Ankara Valisi ile patlamayla ilgili biraraya geleceği, ardından Kayseri'deki programına devam edeceği açıklandı.

Türk Tabipler Birliği Başkanı Beyazıt İlhan, ölü ve yaralıların sayısını belirlemeye ve kan ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını ve Sağlık Bakanlığı'yla ambulans ihtiyacıyla ilgili görüştüğünü söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise ilk açıklamasında "Çok büyük katliamla karşılaştık. Vahşice barbarca bir saldırı gerçekleşti. Diyarbakır ve Suruç'un tıpa tıp benzeri ve devamı. Bilanço çok ağır" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, etkinlikler için bulunduğu Kadıköy'de ilk açıklamasını yaptı. "Birlikte yaşamayı istemek ne zamandan beri suç oldu?" diyen Kılıçdaroğlu tüm ülkedeki etkinlikleri iptal ettiklerini, Ankara'ya gideceğini belirtti:

"Tablo çok kötü. Bir gerçeğin altını çizmem lazım; Biz beraberce bu ülkede huzur içinde yaşayabiliriz. Neden gencecik insanlarımız teröre kurban gitsinler? Biz huzur içinde yaşayacağımız bir ülke istiyoruz. Görüş farklılıklarımız olabilir ama dayatmayı terör noktasına taşımak nasıl bir şeydir?

"Özellikle yönetim mevkiinde olanlara çağrıda bulunmak istiyorum: Terörü bitirmek mi istiyorsunuz? Bitirin. Biz her şeyi yapmaya hazırız. Tüm siyasi partilerin terör konusunda amasız söz kullanması lazım."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da olaydan dört saat sonra yaptığı açıklamada saldırıyı kınadı: “Ankara'daki saldırıyı gerçekleştirenlerin amacı, farklı toplum kesimlerini birbirine düşürebilmektir. Bu konuda herkesi sorumlu davranmaya, dikkatli hareket etmeye, terörün yanında değil karşısında yer almaya davet ediyorum.

 

Güvenlik önlemleri alındı

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da patlama haberi sonrası İstanbul'daki miting ve programlarını iptal etti. Kılıçdaroğlu'nun Kadıköy Evlendirme Dairesi Otopark alanında saat 11.00'deki programı öncesi alanda aramalar yapıldı.

Ankara'daki patlama haberi sonrası HDP il binası da boşaltıldı ve arama yapıldı. Demirtaş'ın basın açıklaması yapması planlanan il binasında, gazeteciler ve çalışanlar dışarı çıkarılarak partililer tarafından binada arama yapıldı. Aramanın tamamlanmasından sonra Demirtaş binaya geldi.

Polis gaz attı

 

Mitinge katılanların yaralılara yardım etmeye çalıştığı sırada polis kalabalığa gaz attı. TTB kortejinde bulunan doktorların yaralılara müdahalesi sırasındaki bu saldırı öfke yarattı.

Mitingler iptal

 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin seçim programlarının iptal olduğunu açıkladı, “Onlarca cenaze yüzlerce yaralı var. Kim seçim mitingi yapabilir. İstanbul koordinasyonumuz başta olmak üzere bütün planlarımızı iptal etmiş durumdayız, yaralı ve cenazelerimizle ilgileneceğiz” dedi.

Başbakan Davutoğlu da seçim kampanyasını üç gün boyunca, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da bugün İstanbul'daki miting ve programlarını iptal etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bugün İstanbul’daki programlarını iptal etti.

Emek, barış, demokrasi mitingi düzenlenecekti

 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) de olduğu çok sayıda sendika ve meslek örgütü yarın Ankara'da "Emek, barış, demokrasi" ismiyle miting düzenleyecekti.

Miting için saat 10.00’da Ankara Tren Garı’nda biraraya gelecek olan gruplar, buradan Sıhhiye Meydanı’na yürüyecekti.

Mitinge DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin yanı sıra Emekçi Hareket Partisi (EHP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Emek Partisi (EMEP), Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Hacı Bektaş Kültür Vakfı, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Derneği (İHD), Halkevleri, Haziran Hareketi de katılacaktı. 

* Fotoğraf: Anadolu Ajansı

 

Bianet, 10.10.2015

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0