GEÇMÝÞÝ KUTSAMAK

19 Ocak 2022 19:55 / 489 kez okundu!

 

 

"Kemalistler, cumhuriyetin kuruluþ yýllarýný, Türkçüler Orta Asya ''öz'' Türklüðünü, Ýslamcýlar dört halife dönemi ve genel olarak Osmanlý tarihini, özellikle de Abdulhamid dönemini ‘’asr-ý saadet’’ dönemi olarak anýyor.  

Bugünden ve gelecekten umudu kestikçe geçmiþe duyulan nostaljik özlem bu umudun yerini alarak duygusal bir telafi iþlevi görüyor sanki…"

 

***

            GEÇMÝÞÝ KUTSAMAK


Ýdeolojik kalýplarla düþünmek, bu kalýplarýn oluþturduðu ön yargýlarlý bakýþ açýsýyla etrafý seyretmek her  ideolojinin kendine göre bir tarih algýsý yaratmasýna yol açýyor. 

Kemalistler, cumhuriyetin kuruluþ yýllarýný, Türkçüler Orta Asya ''öz'' Türklüðünü, Ýslamcýlar dört halife dönemi ve genel olarak Osmanlý tarihini, özellikle de Abdulhamid dönemini ‘’asr-ý saadet’’ dönemi olarak anýyor.  

Bugünden ve gelecekten umudu kestikçe geçmiþe duyulan nostaljik özlem bu umudun yerini alarak duygusal bir telafi iþlevi görüyor sanki…

Benim ianancýmda bir tek Allah Resulleri epistemolojik ve ontolojik olarak diðer insanlardan farklý ve üstündür. Kalan herkesin hata ve yanlýþlarý vardýr. Asr-ý saddet dönemi denilen dönemde üç halife diðer sahabelerce katledilmiþ, Cemel Savaþý'ýnda Hz Ali ile peygamber eþi Hz. Aiþe birbiri ile mücadele etmiþ, binlerce müslümanýn kaný akmýþ... Öyle hale gelmiþ ki müslümanlar arasý savaþlarda namaz vakitlerinde ara verilip namaz kýlýnýyor, sonra birbirlerini öldürmeye devam ediliyordu. 
Osmanlý'da Ýslam'a uygun olmayanlarý sýralamaya kalksak kocaman bir kitap oluþtururdu heralde. Abdulmecid'in müsrifliði, Abdulhamid'in müstebitliði sonucu bir çok masum insanýn caný yandý. Kardeþ katli gerçeði nice masum insanýn canýný aldý. 

Nitekim rahmetli Reþat Ekrem Koçu’nun kitaplarýnda bu anekdotlar ziyadesi ile yer alýr.  

Öz Türklük dönemi diye anýlan döneme, bugunkü anladýðýmýz anlamda yani modern milliyetçilik anlayýþý ile geliþen Türklük algýsý baðlamýnda bakýldýðýnda, o dönemde yaþayan ve bizim bugün Türk olarak andýðýmýz bir çok insan için bu kimlik ayný anlama gelmiyordu. Türklük ö dönem daha çok boy ve kabile anlamýnda bir aidiyet duygusunu ifade ediyordu.  

“Çoðu insan, güzel bir geleceðin, idealize edilmiþ bir geçmiþe dönüþ ile mümkün olabileceðine inanýr; [ancak] bu geçmiþ aslýnda hiçbir zaman var olmamýþtýr.” diyor Frank Herbert, Dune serisi dördüncü kitap

Yukardaki söz aslýnda öyle idealize edilebilecek bir tarih dönemininin hiçbir zaman olmadýðýný, insanýn olduðu her yerde ve her dönemde hatalarýn, yanlýþlarýn, ölümlerin, entirikalarýn,katliamlarýn ve nice kötülüðün var olduðunu, bundan sonra da var olacaðýný imliyor.  


Ýdeolojik tarih anlayýþlarýnýn bizi götüreceði tek yer kocaman bir çýkmaz sokak. Objektif olmaya çalýþan akademisyenlerden tarihi öðrenmeye çalýþalým 

Kutsal tarih de yok, tarihin kutsal dönemi de yok

Ýnsan olduðu heryerde yine ruh ve nefs var. Arzu var, iktidar ve güç tutkusu var. Ýyilik var, kötülük var. Bundan sonra da böyle olacak. Eleþtirel analizlerle ve objektif bilgiye dayalý olarak bir tarih inþa etmeye çalýþmalýyýz. Kutsal, tartýþýlmaz, sloganik kalýplarla oluþturulmuþ bir tarih algýsýnýn bugünkü düþmanlýk üreten siyasetlerimize yakýt olmaktan baþka bir iþe yaradýðý yok maalesef.  

Not; Sadece Ýslam'ýn deðil, insanlarýn inandýðý bütün dinlerin deðerleri kendileri için kutsaldýr.Bütün  bu deðerlere saygý göstermek,onlarý küçümsememek,onlara hakaret etmemek insaniyet, medeniyet ve demokrasinin gerðidir. Bu konuda hiç kimsenin bir ayrýcalýðý olamaz. Sezen Aksu'nun tartýþýlan þarký sözleri bu baðlamda deðerlendirilmelidir.

Alpaslan SEL

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.