Allionoi ve Hasankeyf için yeni şans!

06 Mart 2009 11:31  

 

Allionoi ve Hasankeyf için yeni şans!

KAMUOYUNA
 
Bildiğiniz gibi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun, tarihi eserlerin baraj suları altında bırakılmasının önünü açan, “717 sayılı ilke kararı”nın 2. ve 3. maddeleri, Danıştay 6. Dairesi’nce iptal edilmiştir. Bunun üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne yazılı başvuruda bulunarak, bu iptal kararı doğrultusunda Allianoi’de gerekli önlemlerin alınması ve arkeolojik kazıların tekrar başlatılması isteminde bulunduk. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yaptığımız yazılı başvuruda, Allianoi’yi, mille kaplayıp baraj suları altında bırakmaya yönelik DSİ projesinin durdurularak kazıların yeniden başlatılmasını istedik. II. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne yaptığımız başvuruda ise iptal edilen 717 sayılı ilke kararı doğrultusunda alınmış olduğu açıkça belirtilen gerek 27.11.2006 gerekse 10.10.2007 tarihli kararlarının dayanaksız kaldığı; bu nedenle Allianoi sağlık yurdunda yapılan DSİ proje uygulamalarının durdurulması istenmiştir. 

717 sayılı İlke Kararı dayanak gösterilerek İzmir II. No'lu Koruma Kurulu'nca alınan 10.10.2007 tarihli kararı ile "Söz konusu alanın tamamen kil malzeme ile kaplanmasını ve sol sahile 218 metre duvar inşa edilmesini öngören Bilim Komisyonu'nun görüşü doğrultusunda, korunmaya ve uygulamaya yönelik proje hazırlanmasına, ayrıca Kurulumuzun 27.11.2006 tarih 2570 sayılı kararı ile istenen belgeleme, rölöve vb. çalışmaların kuruluşumuza iletilmesine, yukarıda söz edilen hususlar görüşülüp uygun görüş alınmadan hiçbir inşai ve fiziki müdahalede bulunulamayacağına" karar verilmiştir. 

Danıştay kararı ile bu işlemlerin tamamının (Söz konusu alanın tamamen kil malzeme ile kaplanmasını ve sol sahile 218 metre duvar inşa edilmesinin; ayrıca belgeleme, rölöve vb. çalışmalarının) hukuksal dayanağı çökmüştür. İptal edilen karara dayanılarak alınan Koruma Bölge Kurulu kararları geri alınmalı, bu kararlar dğrultusunda başlatılan faaliyetler hemen durdurulmalıdır. 

DSİ’nin baraj inşaatı sürecinde Allianoi’de iş makineleriyle yapmış olduğu tahribat onarılmalı; kırılan boru düzeltilerek gerekli mühendislik çalışmaları yapılmalı; sıcak suyun tekrar havuza akışı sağlanmalıdır. 

Bunlar, Hukuk Devleti olmanın gerekleridir. İnsanlık mirası olacak değerdeki Allianoi için umutlarımız arttı. Danıştay 6. Dairesi, bu ilke kararını iptal ederek Allianoi’nin sulara gömülmesinin yolunu kapatmıştır. Karar, benzer özelliklerdeki Hasankeyf ve olası diğer tarihi eserlerimiz için de emsal teşkil edecektir.
İçinde dünyanın en büyük ve en sağlam kalabilmiş Roma Ilıcası olan ve sıcak suyu hala kullanılabilen 1800 yıllık bir antik sağlık yurdu olan Allianoi, bilindiği gibi 2001’de İzmir II. No’lu Koruma Kurulu’nca 1. Derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiştir. 

HENÜZ %20’Sİ GÜNYÜZÜNE ÇIKARILABİLMİŞ OLAN ALLİANOİ’DE, GEREKLİ ONARIM YAPILIP, ÜÇ YILDIR DURDURULMUŞ OLAN ARKEOLOJİK KAZILAR HEMEN BAŞLATILMALIDIR ! 

Kamuoyuna saygı ile duyurulur. 

03.03.2009 

Alime Mitap
Allianoi Girişim Grubu
Dönem Sözcüsü

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0