Allianoi Basın Açıklaması

21 Şubat 2009 10:51  

 

Allianoi Basın Açıklaması

Değerli Basın Mensupları 

20 Şubat 2009 Cuma günü İzmir 4.İdare Mahkemesi'nde, İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 10.10.2007 tarihli 3318 sayılı kararının iptali davasının duruşması yapıldı. 

87 yurttaşın açmış olduğu davanın duruşmasına Avukat Arif Ali Cangı, Avukat Hilal Küey, Allianoi Girişim Grubu Dönem Sözcüsü Alime Mitap ve EGEÇEP (Ege Çevre ve Kültür Platformu Yürütme Kurulu) üyesi Erhan İçöz katıldılar. 

Anımsanacagı gibi, söz konusu Koruma Kurulu Kararı ile, Allianoi'nin mille kaplanıp 218 metre duvar çekilerek suya gömülmesinin yolu açılıyordu. 

Dava avukatlarından Arif Ali Cangı, duruşmada Kültür Bakanlığı ile karşı karşıya olmaktan üzüntü duyduğumuzu; kültürel bir varlık olarak Allianoi'nin bizzat Kültür Bakanlığı'nca korunması gerektiğini; oysa Bakanlık'ın Allianoi'nin mille kaplanıp sulara gömülmesi gibi, -Bilirkişi Heyeti'nce de uygun bulunmayan- bir yöntemi benimsediğini ifade etti. 

Cangı, Allianoi'yi baraj suları altında bırakmak isteyen çevrelere karşı verilen mücadele sürecinde yaşanan garipliklere işaret ederek, Kültür Bakanlığı'nca İzmir II.Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 13.10.2005 tarihli kararı gereği oluşturulan Bilim Kurulu'yla ilgili şu anımsatmada bulundu: 

İzmir II.Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 13 Ekim 2005 tarih ve 1453 sayılı kararında, özetle; "…Allianoi'un Dünya mirası literatürüne girebilecek nitelikte, korunması gerekli Kültür Varlığı olduğu, Allianoi'un korunmasına yönelik önlemlerin, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çözümlenmesine, çözüm üretilene kadar barajda su tutulmamasına…" ifadeleri yer almıştı. Bunun üzerine, Allianoi'un korunmasına ilişkin koruma önlemlerini belirlemek için Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce bir Bilim Kurulu oluşturulmuş, bu kurulda, yalnızca bir Arkeolog bulunurken, diğer üyeliklere mühendisler getirilmişti. Bu da bir kültürel varlığı (Allianoi'yi) korumaktan çok Yortanlı Barajı'nı korumak mı amaçlanmıştır, sorusunu akla getirmişti.
Avukat Hilal Küey ise 10.10.2007 tarihli, 3318 sayılı bu Koruma Kurulu Kararı'nın, ulusal ve uluslararası yasaların ve Anayasa'nın, kültürel varlıkların korunmasına ilişkin maddelerine aykırı olduğunu vurguladı.

Birinci Derece arkeolojik sit alanı olan Allianoi'nin sular altında bırakılması halinde, insanlığa, çocuklarımıza, gelecek kuşaklara bunu açıklamamızın hiç de kolay olmayacağı ifade edilerek, kararın iptal edilmesi istendi. 20.12.2009

Alime Mitap
Allianoi Girişim Grubu
Dönem Sözcüsü

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0