Yeni olan ney? Pavey.

27 Ağustos 2012 12:22 / 1467 kez okundu!

 


22 Ağustos 2012 Çarşamba günü CHP Ayvalık İlçe örgütünün düzenlemiş olduğu bir söyleşiye, İlçe YK üyesi baldızım Züleyha Gürtunca'nın daveti ile katıldım.

Sıkıntılı bir bekleyiş vardı Ayvalık İnönü Kültür Merkezi'nde. Genel Başkan kültür merkezinde. Genel Başkan Yardımcısı Milletvekili Şafak Payel’i dinlemeye gelenler salonu henüz doldurmamışlardı. İçeride olanların bir kısmı duyuru eksikliğinden ilgisizliğe kadar bir çok eleştiriyi bir arada dillendiriyorlardı.

Öyle anlaşılıyordu ki kendi aralarındaki bu hoşnutsuzluk, toplantı başlayınca unutulup gidecekti. Öyle de oldu.

Katılım toplantı başlayıncaya kadar biraz daha arttı.

CHP yetkililerinden biri katılımcıları ve misafirleri uzun bir liste halinde okudu. Liste o kadar uzadı ki salonu dolduranların çoğunlukla Ayvalık, komşu ilçeler örgüt, belediye başkan ve meclis üyelerinden oluşan bir dinleyici topluluğunun olduğu sanılabilirdi.

Toplantının başlangıç saati geldiğinde Şafak Pavey merdivenleri çıkarken salondakiler Pavey’i alkışlarla karşıladılar. Konuşmacılar masada yerlerini aldıktan sonra oldukça abartılı kısa bir tanıtım konuşmasından sonra (Abartılı derken Pavey’in hak etmediği övgüler değildi söylenenler. Ancak tanıtımın ruhuna abartı yerleşmişti adeta ya da ben öyle algılamıştım) Şafak Pavey konuşmasına başladı.

Şafak Pavey, CHP içinde yeni bir isim. Hayata ve insana bakarken Pavey öne çıkan isimlerden. Yaşadıkları ve düşünceleri ile de içinden geçtiğimiz sürece önemli katkıları olabilecek önemli bir insan. Uluslararası kariyeri ve dünyadan Türkiye'ye bakabilecek nadir milletvekillerinden biri olması da onu farklı kılıyor bence.

Toplantıya kadın katılımının çokluğu dikkatini çekiyor ve bunun üzerinde önemle duruyor Pavey. Bu katılım ve ilginin sürekliliğini istiyor katılımcılardan.

Söyleşiye giderken, Pavey, takip edebildiklerim ve tanıyabildiğim kadarı ile benim için CHP'nin yeni yüzü diyebileceğim bir yerdeydi. Yeni olan nedir CHP'de diye sorulsa Pavey adı anılacak ender isimlerdendi. Kuşkusuz kişilerin katkılarının yenilenmedeki önemini yadsımadan yenilenmenin çok daha başka bileşenleri olması gerektiğini de unutmuyorum.

“Doğa ve insan hakları” ile konuşmasına devam etti Pavey. Daha fazla doğa hakları üzerinde konuştu diyebilirim. İnsan haklarına sıra zaten gelemedi bir türlü. Ancak çevre bilincinin, doğa hakları söylemine yükselmesi bence insan ve doğa için önemli bir kazanım diye düşünüyorum. Bunda da Pavey’in katkısı olmasını da önemsiyorum kendi payıma.

Konuşmasının sonunda cevap verme fırsatı bulamadığı önemli bir soru soruldu kendisine.

Ülkemizde 30 yıla yakın bir zamandır devam eden savaş konusunda düşünceleri sorulmuştu. Genç bir bayandan gelen bu soru savaşın doğa ve insan haklarına karşı işlenmiş en büyük cinayet olduğunu anlatma fırsatı doğmuştu.

Ne yazık ki, konuklardan söz alan bir bayan konuşmacı yaptığı uzun konuşma ile toplantıyı çoktan provake etmiş, örgüt içi sorunlara çekivermişti konuyu. Bildik, alışıldık karışıklıklardan sataşma ve kakışmaları sabır ve dikkatle izleyen Pavey, ben kalkayım, siz gelin benim yerime oturun diyerek gereken cevabı vermiş olsa da, anlayana...

İşin bu tarafı tabii ki CHP ilçe örgütünü, belediye başkanlarını ve meclis üyelerini ilgilendirir. Ancak Ayvalık’ın gerek turizm gerekse sahilin politik yaşamında artan önemi konusunda CHP yöneticilerine daha sorumlu olmaları gerektiğini söyleyerek geçelim.

Aslında bu söyleşi için yazmak diye bir niyetim yoktu. Ancak sanal aleme düşen haberlerde sadece milletvekili maaşlarının yetersizliği ile ilgili söyledikleri ön plana çıkartılarak Pavey’in değerlendirilmesini büyük haksızlık olarak düşündüğümden ben de kendi izlenimlerimi aktarmak istedim.

Doğa ve İnsan haklarını bir arada anmak ve her ikisi için birlikte mücadele etmek, hem her gün yitirdiğimiz gencecik insanlarımızın hem de “terörist” avına çıkıp bombalanan doğamızın korunması.

Savaşın nasıl bir doğa ve insan hakları katline yol açtığını, barışın doğa ve insan haklarının korunup geliştirilmesi için ne kadar önemli olduğunu anlatabilmek bakımından da önemli bir bilinç geliştireceğine inanıyorum.

Doğa haklarından dünyada ilk defa CHP'nin bahsettiğini söylediğinde kuşkusuz tek parti hükümetleri döneminde işlenen doğa cinayetlerini de hatırlamak mümkün. Herşeye rağmen insanlık eğer doğa hakları düzeyinde bir çevre bilinci geliştirebilirse bu insanlık adına büyük bir kazanç olacaktır diye düşünüyorum.

Konuşmasının farklı bölümlerinde anı ve gezilerinden farklı anektodlar da aktardı sayın Pavey.

Çatal -Kaşık

Pavey, İran seyahati sırasında bindiği bir takside şöföre sorar;

- Şah dönemi ile şimdiki dönemi kıyaslarsanız ne söyleyebilirsiniz?

- Şöför; İran'ı bir tepsi pilav olarak düşünün. Şah pilavı çatalla yerdi. Bu nedenle çatalın dişleri arasından dökülen pilavları da halk yerdi. Ama şimdi mollalar pilavı kaşıkla yiyorlar, halka da pek bir şey kalmıyor.

Zeytin Ağacı

Pavey, Lübnan'da zeytinlik bir alanın mayınlardan temizlenmesi çalışmalarına katılır. Temizliğin artık sonuna gelinmiştir. Bir zeytin üreticisinin bahçesindeki son mayın da temizlendikten sonra giriş serbest bırakılır.

-Biliyor musunuz, zeytin üreticisi giriş serbest olunca kime koşarak gitti? Salonda ses yok, meraklı gözlerle herkes Pavey'den gelecek cevabı bekliyor:

- Tarlanın ortasındaki kocaman bir zeytin ağacına doğru koşarak ağaca sarılır. “Seni çok özledim. Seni çok özledim” der. O kadar çok etkilendim ki sevgili dostlar, anlatamam. İşte, zeytinle insanın dostluğunu savaş bile yok edemiyor.

- Bazen bana soruyorlar. Bu kadar insan savaşlarda telef olurken doğa haklarından bahsetmek ne kadar doğrudur, diye. Sevgili dostlar, şunu hiç bir zaman unutmayın; hak ve özgürlüklerde hiç bir zaman hiyerarşi olmaz.

- Türkiye'de doğru tarım politikları üretebilirsek, dünyanın tarım sorununa bile çözümler üretebiliriz.

New York kenti kurulurken su kaynakları yasalarla korumaya alınmış. Düşünebiliyor munuz? Su kaynaklarımızı birer birer kurumaya, yok olmaya terk ederken, şehir planlamacılarının New York'ta ne kadar korumacı bir doğa bilinçleri var.

- Önemli olan hangi değerlerle yaşadığımızdır. Kültürel değerlerimizi geliştirip yükseltmeliyiz. Yıllar önce yapılan anketlerde yan yana duran iki kişi arasında güven % 66 oranlarındaydı. Şimdi bu oran % 7-8 civarlarında.

Sayın Pavey, bu söyleşisinde önemli daha bir çok şeyden bahsetti. Söyledikleri içinden sadece milletvekili maaşlarıyla ilgili olanları ayıklamak dürüstçe bir davranış olmamalı kanımca.

Kısacası, söyleşide CHP'de yeni deyince ne görebildin derseniz ancak CHP içinde yeniye karşı güçlü bir direnişin olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim.

Toplantı bittiğinde İnönü kültür merkezinin merdivenlerini çıkarken iki ihtiyar kadının konuşmasına kulak kabarttık;

- Kadın gelmiş buraya “Karetta Karetta"lardan bahsediyor. Bana ne yahu. Sen Ayvalık'tan bahsetsene bana.

Yeniye olan umutlarımızı geleceğe taşımak kolay olmayacak...


Bana iyi tatiller sevgili dostlarım.



Ali Rıza ÜLEÇ

24.08.2012, Ayvalık


Son Güncelleme Tarihi: 27 Ağustos 2012 14:13

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.