'58 Depremi'nin Artçý Þoklarý…

07 Kasým 2010 18:59 / 1523 kez okundu!

 


CHP de neler oluyor? Beklenen þeyler oluyor. Artýk dünyanýn deðiþtiðini, deðiþim rüzgarlarýnýn CHP’yi de etkilediðini teslim etmekten baþka söylenecek ne söz var…

Ýsimler bence çok da önemli deðiller. CHP‘nin deðiþmesi gerekiyordu ve deðiþim sancýlarý baþladý.
Tabii partinin durulmasý oldukça zaman alacak. % 58 depremi bütün köhnemiþ yapýlarý alt üst ediyor. Ben kendi adýma yaþamým boyunca halkýn iradesinin politik süreci bu denli etkilediðine tanýk olmadým. CHP de bundan nasibini alacaktýr kuþkusuz. Daha henüz parti politikalarýnda deðiþimleri gerçekleþtirecek geliþmelerden bahsetmek için çok erken.
Bütün bu kadro deðiþikliðinin aslýnda CHP’nin bugüne kadarki temel politikalarýnda sanki direnecekmiþ gibi bir izlenim edinmek mümkün.
Bu konuda Ahmet Altan’ýn Taraf gazetesinde CHP ile ilgili yazýsý oldukça çarpýcý. (bknz: CHP)
Sevgili dostum Yalçýn Ergündoðan‘ýn, Ýzmirizimir.net deki yazýsýnda da çarpýcý bilgiler var... (bknz: CHP'de olup bitenler ve toplumdaki yönelim...) Benim üzerinde durmak istediðim iki önemli nokta var…
Birincisi:
Toplumda deðiþim talepleri genel olarak vesayetçi rejimin temellerini sarsmýþken, CHP tabanýnda benzer þiddette bir sarsýntýdan söz edebilir miyiz?
Deðiþim rüzgarlarýnýn kadrolarý silkelemesini ve giderek CHP yönetimindeki deðiþikliklerin kendisini ve biçimini, deðiþime bir direniþ olarak da okumak mümkün müdür?
Asýl deðiþim, CHP‘nin parti tabanýndan gelecek baskýlarýn parti politikalarýna yansýdýðý ölçüde hayatla buluþabilmesiyle gerçekleþecektir. Bir baþka deyiþle toplumdaki deðiþim talepleri CHP tabanýný daha fazla etkilediði ölçüde partinin halkla barýþmasýný saðlayacak, gerek politikada gerekse kadrolarda yeni deðiþikler gündeme gelebilecektir.
Ardý ardýna yaþanan þaþkýnlýklar CHP tabanýn hayatla buluþmasýný geciktirmektedir. CHP’deki politik argümanlar hala alternatif politikalar üretmekten uzaktýr.
Kürt sorununda çözüm arayýþlarýnýn, toplumu saran barýþ umutlarýnýn CHP tabanýnda bulduðu karþýlýk,
Kürtlerin anadilinde eðitim haklarýnýn savunulmasýndaki ürkeklik,
Demokrasi ve özgürlükler sorununun sadece türbana karþý çýkma ve klasik laiklik söylemleriyle algýlanmasý,
Toplumdaki yeni anayasa taleplerinin referandum sonuçlarýndan sonra bile ciddiye alýnmamasý,
CHP’nin yelkenlerini deðiþim rüzgarlarýnýn þiþirmediðinin göstergeleri deðil midir?
Bu nedenlerle ben, bütün bu operasyonel deðiþiklikleri, aslýnda deðiþime bir direnç hazýrlýðý olarak algýlýyorum.
Bununla birlikte artýk kazan kaynamaya baþlamýþtýr diye de umutlanýyorum. Bu nedenle önümüzdeki günlerde CHP içinde daha oldukça çalkantýlar yaþanacaða benziyor. Umarým artýk demokrasi ve barýþ istemleri CHP tabanýnda daha fazla yanký bulur.
Bir baþka soru sorarak devam edebiliriz;
CHP’nin deðiþmesi gerçekten de çok önemli midir?
Elbette çok önemlidir. Ama olmazsa olmaz da deðildir. Yýllardýr parti politikalarýndan ve yöneticilerin beceriksizliklerinden þikayetçi olmakla birlikte “CHP benim partim, yöneticiler bugün var yarýn yok ama CHP hep olacak” diye bekleyen sadýk üyelerin de iradelerini parti kadrolarýna ve politikalarýna yansýtabilecekleri uygun bir mücadele ortamý oluþmaktadýr. Bu süreçte gerçekten de ülkenin önünde duran en temel sorunlara çözümler üretebilirse nihayet CHP gerçek bir muhalefet partisi konumuna kavuþabilir. Bu kuvvetli bir ihtimaldir diye düþünüyorum.
AKP karþýsýnda giderek güçlenecek bir sol muhalefet de böylece zayýflatýlabilinir. CHP’deki son deðiþiklik senaryolarýnýn yazarlarýna bakýnca sanki devlet kendi elleriyle bir sol parti yaratma çabasý içindeymiþ gibi de görünüyor…
Her þeye raðmen yani % 58 depremi artçý þoklarýyla birlikte CHP’yi giderek daha da küçültebilir. Halkla kucaklaþmasý imkansýzlaþabilir. Yani diðer partiler gibi (DP-ANAP vb.) eriyebilir. Bu durumda CHP’den kopmalar da olabilir. Bekleyip göreceðiz.
Ancak görmezden gelemeyeceðimiz bir gerçek var ki; CHP’de CHP tabaný daha henüz sözünü söylemedi. Söyler mi? Bilinmez. Ama homurdandýklarý da baþka bir gerçek…


Ali Rýza Üleç

05.11.2010-Almanya

Son Güncelleme Tarihi: 10 Kasým 2010 09:44

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.