Al Gore'u dinlemeye 4x4 araçlarla gittiler

05 Eylül 2007 05:58  

 

Al Gore'u dinlemeye 4x4 araçlarla gittiler

Sadece son birkaç ay içinde yayımlanan yeni araştırmalar" diyor eski ABD Başkan Yardımcısı Al Göre, "gezegenimizin kendisini soğutmasına yardımcı olan Kuzey Kutbu'ndaki buz örtüsünün, en karamsar bilgisayar modellerinin öngördüğünden üç kat daha hızlı bir şekilde erimekte olduğunu ortaya koyuyor. Eğer önlem almazsak, buz örtüsü 35 yıl gibi kısacık bir süre içinde tamamen ortadan kalkmış olabilecek. Bilim insanları aynı şekilde, gezegenin tam öteki ucunda, Güney Kutbu yakınlarında Batı Antartika'da karların erimesinin Kaliforniya eyaleti kadar geniş bir alana yayılmış olduğunun yeni kanıtlarını buldular..."



Arkasından da, başta hükümetler olmak üzere bütün kurumları uyaran şu önemli sözleri söylüyor: "Bu, siyasi bir mesele değil. Bu, insan medeniyetinin ayakta kalmasını etkileyen bir ahlâki mesele. Sağ mı sol mu, meselesi de değil bu. Doğru mu yanlış mı meselesi. Basit bir şekilde söylersek, gezegenimizin yaşamaya elverişli şartlarını ortadan kaldırmak ve bizimkinden sonra gelecek bütün kuşakların umut ve beklentilerini yıkmak yanlıştır." (New York Times, l Temmuz 2007)



Sorunun siyasi bir karakter taşımadığı netleşirse, iş adamları, sivil toplum kuruluşları, ordular ve medya görülen manzaraya daha dikkatli bir biçimde eğilebilir mi acaba?



Doğrusu bu ya, Al Gore'un İstanbul Çırağan Sarayı'nda verdiği konferansa katılan "çevreye duyarlı" davetlilerin neredeyse tamamının, çevreye en fazla zarar veren arazi araçlarını tercih etmesi trajikomik bir durum olarak umutsuzluğumuzu artırabilir.



Live Earth çöpleri Aynı şey, global ısınmaya dikkat çekmek için dünyanın dört bir tarafında düzenlenen Madonna'dan Rolling Stones'a kadar ünlü sanatçıların katıldığı Live Earth konserleri için de geçerli. Konserlere özel jetleriyle gelen, arkalarında tonlarca çöp bırakıp yine özel jetleriyle başka ülkelere giden ünlü sanatçılar, global ısınmayı artırmaktan başka bir şey yapmadılar aslında.



Prof. Miktat Kadıoğlu, İş Bankası Yayınları arasında çıkan ''99 Sayfada Küresel İklim Değişimi" adiı söyleşi kitabında sivil toplum kuruluşları aracılığıyla ve bireysel inisyatifle atılabilecek on adımı şöyle sıralıyor:


* Bilgilen

* Ağaç dik

* Enerjiden tasarruf et

* Elektrikli aletleri düğmesinden kapat

* Alışverişini olduğun yerde yap

* Daha az ve kısa mesafelere seyahat et

* Güneş enerjisi kullan

* Yemek pişirmeyi öğren ve evde ye

* Az tüket, yeniden kullan ve geri döndür

* İklim değişimine karşı duyarlı olduğunu göster

* Tabii en önemlisi ülkelerin enerji, ekonomi ve tarım politikalarında alacakları radikal tedbirler.

* Daha da önemlisi bugüne kadar yapılmış uluslararası anlaşmalara riayet etmek.



Sefa Kaplan

Hürriyet Gazetesi

05.09.2007

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0