Akdamar Surp Haç Kilisesi'nde 3 yıl aradan sonra ilk ayin

09 Eylül 2018 16:51  

 

Akdamar Surp Haç Kilisesi'nde 3 yıl aradan sonra ilk ayin

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın özel izniyle yılda bir kez ibadete açılan Akdamar Adası'ndaki Surp Haç Kilisesi, 3 yıl aradan sonra 6. ayine ev sahipliği yaptı.

Van Gevaş ilçesindeki Akdamar Adası'nda bulunan Surp Haç Kilisesi'nde ayin öncesinde hazırlıklar tamamlandı.

Ayine katılmak için şehre gidenler, Akdamar İskelesi'nden bindikleri teknelerle yaklaşık 20 dakika süren yolculuğun ardından adaya ulaştı.

İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Van Ticaret ve Sanayi Odası ile bazı sivil toplum kuruluşları da stant açarak misafirlere şehri tanıtan broşürler dağıttı.

Beraberindeki din adamlarıyla adaya giden Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Ateşyan, vatandaşlarla birlikte mum yaktı, dua etti. Ateşyan'ın yönettiği ayin 3 yıl aradan sonra yeniden yapılmaya başlandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da, Türkiye Ermenileri Patrikliğince tarihi Surp Haç Kilisesi'nde düzenlenen törene katılmak için Akdamar Adası'na gitti.

Çok sayıda kişinin katıldığı ayin 2 saat sürdü

Kilisedeki yer darlığı nedeniyle vatandaşların gruplar halinde içeri alındığı ayine, yurt içinden ve dışından çok sayıda kişi katıldı. Ayin yaklaşık 2 saat sürdü. 

Ateşyan ve beraberindeki din adamları, daha sonra ilahiler eşliğinde kilisenin önünde bekleyen vatandaşlara "kutsal ekmek" ikram etti.

Ayin için Ermenistan'dan gelen müzik grubu da Ermenice ilahiler seslendirdi.

"Bu yıl tekrar güvenlik ortamı tahsis edildiği için ayinlere başladık"

Tarihi Surp Haç Kilisesi'nde düzenlenen törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bugün ortak değeri beraber yaşadıklarını söyledi.

"Dün olduğu gibi bugün de birlikte, Türk milleti olarak Ermenilerin dini özgürlüklerine yaşam kültürlerine saygı duymaya, desteklemeye sahip çıkmaya devam ediyoruz. Bundan sonra da böyle olacak" diyen Ersoy, şöyle konuştu:

"Biliyorsunuz son 3 yıldır güvenlik gerekçesiyle ayinlere ara verilmişti. Bu yıl tekrar güvenlik ortamı tahsis edildiği için ayinlere başladık. Bu yüzden çok mutluyuz. Temennimiz bundan sonra da kesintisiz şekilde ayinlerin Akdamar Kilisesi'nde devam etmesi. Küçük bir müjde vermek istiyorum. Kasım ayına kadar kıyıdan 3,8 kilometre boru hattı döşüyoruz. Adaya su getiriyoruz. Bundan sonra geldiğimizde adayı inşallah yemyeşil göreceğiz."

"Van şehri huzur içinde"

Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan, Van'ın huzur içinde olduğunu anlattı.

Ateşyan, elindeki güvercini göstererek, "Güvencinler elimizdeyken Nuh Peygamber'in olayı aklıma geldi. Nuh Peygamber gemideyken geminin kapılarını açamadı çünkü dalgalarla mücadele ediyordu. Gemi Ağrı Dağı'nın tepesine indiğinde bile kapıyı açamadı. Ufak bir pencereden haber alabilmek için güvercin gönderdi. Güvercin ağzında zeytin dalıyla döndü" dedi.

Dalgalı bir dönemin Türkiye'de de yaşandığını belirten Ateşyan, şunları söyledi:

"O dalgalı 3 yıl içinde biz de Akdamar'ın kapılarını açamadık. Dualarımızı Tanrı'ya yükseltemedik. Ancak güvercin bize haber getirdi. Van şehri huzur içinde. Barış, kardeşlik bakidir artık bu şehirde."

Ateşyan, güvercinlerin her zaman bu ülkenin tepesinde barışı sağlamasını, ülkeyi kötülüklerden korumasını diledi. 

İlk ayin 2010'da yapılmıştı

Akdamar Adası'ndaki tarihi kilisede, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2005'te restorasyon çalışmaları başlatmıştı. Kilise, 2007'de "Anıt Müze" olarak ziyarete açılmıştı.

Sonrasında yılda 1 gün ayin izni verilen kilisede, 19 Eylül 2010'da 95 yıl aradan sonra ilk ayin yapılmıştı. En son 2015'te gerçekleştirilen ayin için yurt içinden ve yurt dışından binlerce turist Van'a gelmişti. Daha sonra ayinler, güvenlik gerekçesiyle iptal edilmişti.

Kaynak: AA

trthaber.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0