AK PARTİ URLA'YA DAİR BİR ANALİZ - Halit Tunç

22 Ekim 2018 19:12  

 

AK PARTİ URLA'YA DAİR BİR ANALİZ - Halit Tunç

Daha önceki yazımda ilçe-ilçe Ak Parti teşkilat yapılarını seçim sonuçlarını, performanslarını yazacağımı duyurmuştum.

İlk durağım Urla oldu. Pazar günü boyunca ilçeyi dolaştım, partililerle konuştum. İlginç verileri, tepkileri, beklentileri belirledim.

Neden Urla?

Çünkü Urla Ak Partili analizcilere ders notu olacak kadar ilginç istatistiklerle, yorumlarla dolu.

Urla seçmen nüfusunun 25.223 olduğu 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde Ak Parti yüzde 29.90’luk bir oranla 7 bin 553 oy alıyor.

Aynı Ak Parti 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde oy oranını yüzde 18,8’e düşürüyor. İlçenin seçmen sayısı 44 bin 80. Ak Parti ancak 8.422 oy alabiliyor.

Bu işte bir terslik var değil mi?

Referandumlar, yerel ve genelden oluşan 10 ayrı seçimin sonuçları ülke ve İzmir oranlarıyla da örtüşmüyor.

AK Parti’nin Urla’daki tabanı, teşkilat çalışanları bunu ilçe başkanları ile yönetimin performansına, kurulan yanlış siyasi ilişkilere bağlıyorlar. Herkes bu tablo karşısında oldukça öfkeli…

Bu sorgulanabilir bir yaklaşım biçimi. Veriler de bunu doğrular nitelikte;

İlçe başkanı Avni Keleş bir seçim geçiriyor yüzde 29.90 oy alıyor.

Tarkan Bakırlı ilçe başkanı olarak geçirdiği 4 seçim süresince 2010-2014 yılları arasında % 25.62, yüzde 26.03, gibi sonuçlara ulaşabilmiş.

Safiye Özcan’ın ilçe başkanlığı döneminin oldukça sıkıntı geçtiğini teşkilat çok iyi biliyor. Bu dönemde Safiye Hanım 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde yüzde 18 ile 21 arasında oy alabiliyor.

Ahmet Bilici’nin başkanlığı döneminde Urla’nın seçmen sayısı 44 bin 800, Ak Parti’nin son genel seçimlerde aldığı oy oranı yüzde 18,8’de kaldı. Ve ancak 8.422 oy alabildi.

Partililer bunu tamamen ilçenin performansına bağlıyor.

Şimdi Urla’da ilçe başkanı yine yok.

İlçe başkanlığı için (Alfabetik sıraya göre) Adem Sarıçiçek, Allatin Bircan, Mehtap Koçhan, Murat Nart ve Şahin Emre müracaat etmiş.

Murat Nart 20 Şubat 2018 ‘de Ak Parti’ye üyelik kaydını yaptırmış. Yani henüz 7 aylık bir partili. Hakkında daha çok bilgi edinmek için sosyal medya hesaplarına ulaşmaya çalıştım. Sanırım Ak Parti’ye geçtikten sonra yeni bir sayfa açmak adına hesaplarını bloke etmiş. Ulaşamadım. Belki iş yoğunluğundan dolayı sosyal medyayla, partilerle hiç ilgilenmemiş.

Kahramanmaraşlılar federasyonundan tanıdığım Âdem Sarıçiçek’in eski bir partili ilçede butik bir oteli bulunuyor. İnşaat işleriyle uğraşıyor. Bir dönem İlçede Başkan Yardımcılığı yaptığını biliyorum.

Av. Mehtap Koçhan’ı ise İzmir teşkilatından biliyorum. Oldukça başarılı bir avukat. Halen İlçe başkanlığını vekaleten yürüyor. Urla’da yaşıyor. Hayvan sever kişiliyle biliniyor. Urla’da evinin bahçesinde sokak köpeklerine bakıyor.

Diğer adaylardan Şahin Emre’nin sosyal medya hesapları, teşkilatla ilişkileri oldukça canlı. Aynı zamanda ilçede Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor.

Allatin Bircan’ı teşkilat mensuplarına sordum. Tanıyan bilen yok. O yüzden bir yorumda bulunamıyorum.

Ak Parti Urla’da sorun sadece ilçe başkanını belirlemekle sınırlı değil.

Ak Parti’nin İlçe Belediyesine seçilmiş 4 Belediye Meclis Üyesi bulunuyor. Raşit dur, Mehmet Duman, Serdar Şener, Okan irge’den oluşan 4 kişilik Ak Parti grubunun belediye yönetimin bütün kararlarını onayladığı, sadece içkili mekanlara şerh koyduğuna ilişkin çok ama çok şikayet aldım.

Eski bir teşkilat başkanı aynen şunları söyledi “ Urla’ya dair hiçbir fikri, hedefi, öngörüsü, projesi en önemlisi bir eleştirisi dahi olmayan 4 meclis üyemiz var. Bütün kararları oybirliğiyle alıyorlar. Urla rantçıların, vurguncuların kuşatması altında inim-inim inlerken, belediye hiçbir proje hizmet üretemezken, ilçe yerinde patinaj yaparken bizim meclis üyemiz mevcut belediye başkanıyla daha iyi nasıl geçinirim çabası içindeler”

Urla aslında CHP’nin kalesi değil. Değişime, yeniliğe açık bir seçmen profili var. Doğru bir belediye başkan adayı bütün dengeleri yerle bir edebilir.

İlçe 1999 ve 2004 yıllarında ANAP’lı belediyelerce yönetildi. 2009’da mevcut başkanın CHP’ye geçmesiyle CHP Urla’da temsil edilmeye başlandı.

CHP’nin mevcut Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar’ın durumu ise oldukça kritik. Çünkü Aziz Kocaoğlu’nun ekibinden. Önceki gün açıklama yaptı “her türlü adayım” dedi.

Siyasetteki karşılığı şudur” Eğer CHP’den aday gösterilemezse, başka bir partide olabilir”

İlçede görüştüğüm herkes Sibel hanımın İyi Parti’den aday olabileceğini konuşuyor. Bu durumda Ak Parti tarihi bir fırsat yakalayabilir.

İlçede çok sevilen Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Adıgüzel Demirel ve toplumda ciddi karşılığı olan İlçe Tarım Müdürü İbrahim Yılmaz’ın Ak Parti’den aday olabilecekleri konuşuluyor.

Ak Parti 2004 yerel seçimlerini sadece 700 oyla kayıp etti.

Urla’ya dair ciddi bir çalışma yapmak gerekiyor. Bunun için;

  1. İlçede karşılığı olan yada karşılık oluşturabilecek bir ilçe başkanı ve o başkanın uyum içinde çalışabileceği bir yönetimi oluşturmak gerekiyor.
  2. İlçe teşkilatı çok başkan değiştirdi. Teşkilattaki bazı küskünlerin haklı sebepleri olanlar var. Büyük bir potansiyel atıl durumda bekliyor. Konuştuğumuz bütün partililer “İlçe başkanı belirlenirken fikrimiz sorulsun. Biz Urla’nın kimin canlandıracağını biliyoruz” diyorlar.
  3. Belediye Başkan adayını erkenden belirlemek, belediye meclis üyeliği konusunda ilçenin sosyal dokusunu iyi analiz etmek şart görünüyor. Urla’ya özel projeler üretilmeli.
  4. Urla’yı ayağa kaldıracak projelerin çok önceden hazırlanıp ilçe kamuoyunun tartışmasına açmak gerekiyor. Urla’nın değişime ihtiyacı var. Turizm potansiyelinin değerlendirmediğine ilişkin tartışmalar sürekli yapılıyor.

Urla’da mevcut sivil toplum örgütlerinin, esnaf odalarının böyle bir beklentisi olduğunu gözlemledim.

Bir sonraki yazımın konusu Menemen olacak inşallah.

Selam ve saygılarımla,

Halit Tunç - metropolishaber.com

21.10.2018

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0