AK Parti Ýstanbul Ýl Baþkaný Þenocak: 39 ilçe seçim kuruluna itirazlarýmýzý ilettik

03 Nisan 2019 17:37  

 

AK Parti Ýstanbul Ýl Baþkaný Þenocak: 39 ilçe seçim kuruluna itirazlarýmýzý ilettik

AK Parti Ýstanbul Ýl Baþkaný Bayram Þenocak, "39 ilçe seçim kuruluna itirazlarýmýzý ilettik. Yaklaþýk 2 bin 675 oy YSK'da sýfýr olarak gözüküyor" dedi.

AK Parti Ýstanbul Ýl Baþkaný Bayram Þenocak, AK Parti Ýstanbul Ýl Baþkanlýðý'nda düzenlediði basýn toplantýsýnda konuþtu.

Þenocak, seçim sonucuna yönelik tespit ettikleri usulsüzlükler de dahil olmak üzere tüm itirazlarýný 39 ilçe seçim kuruluna bugün saat 15.00 itibarýyla teslim ettiklerini söyledi.

Ýtirazlarýn esaslarýna deðinen Þenocak, "Maddi hatalarýn düzeltilmesi. Üzülerek belirtmeliyim ki oy verme iþleminin baþlamasýndan itibaren mevzuata aykýrý adil seçim ortamýný ifsat eden hileler ve usulsüzlükler tespit etmiþ olduk. Oylarýn ilk olarak kayda geçirildiði, ýslak imzalý ve mühürlü sandýk sayým döküm cetvelleri ile sandýk sonuç tutanaklarý ve YSK'ya bildirilen oylar arasýnda fahiþ farklar tarafýmýzca tespit edilmiþ ve itirazýmýza konu edilmiþtir." diye konuþtu.

Þenocak, bir önceki toplantýda, cetveller ile diðerlerinin tutmamasý noktasýnda yaptýðý bilgilendirmeyi de göz önünde bulundurarak, bugün farklý bir dosya ile alakalý bilgilendirme yapmak istediðini belirtti.

Basýn mensuplarýna gösterdiði cetvelde AK Parti Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkan Adayý Binali Yýldýrým'ýn 3299 numaralý sandýkta 153 oy aldýðýný aktaran Þenocak, sözlerine þöyle devam etti:

"Bu cetvelin sandýk sonuç tutanaðýna geçiþi, daha önceden de yapmýþ olduðum toplantýda biraz farklýlýk gösteriyordu. Burada daha ilginç bir þeyi sizlerle paylaþmak istiyorum. 2106 numaralý dosyada, Binali Yýldýrým Bey'in sandýk sonuç tutanaðýna 127 olarak iþlenmiþ. Ayný þekilde cetvele de 127 olarak iþlenmiþ. Ama burada bir farklýlýk var.

Burada ilçe seçim kurulunda bu verileri giren memurlar ya da görevliler, bu verileri sadece sýfýr olarak kayda girmiþler. Yani þu anda bizim bu þekilde bir kýsým tespit ettiðimiz yaklaþýk 2675 oydan bahsediyorum. Þu anda bunlar YSK'da sýfýr olarak görünüyor. Þunu da ifade etmek istiyorum, burada bu iþi hangi memurlar, neye dayanarak yapýyorsa bunlar üzerinde de gerekli hukuki noktadaki, ne yapýlmasý gerekiyorsa bu süreç içerisinde yakýn olarak takip edeceðiz ve uygulayacaðýz."

Þenocak, bu süreç içinde oy kullanan seçmenin hakkýný, hukukunu koruyacak ve sürecin en adil bir þekilde yönetilmesini saðlamak gerektiðini söyledi.

Her bir vatandaþýn oyunun kýymetli olduðunu düþünerek bu süreci, onlarýn oy hakkýna daha doðru bir þekilde hep beraber sahip çýkýlmasý gerektiðini anlatan Þenocak, ilçe seçim kurulunu bu süreci yönetme noktasýnda daha gayretli olmaya davet ettiðini kaydetti.

Þenocak, burada tüm ilçe seçim kurullarýný zan altýnda býrakmamak için tüm ilçe seçim kurullarýyla alakalý "Böyle oluyor." diye bir tabir kullanmadýklarýný anlatarak, "Ama bazý görevini tam olarak hakkýyla yerine getiremeyenler ya da görev sorumluluðunu farklý bir þekilde yansýtanlar hakkýnda bu cümleleri özellikle sarf ediyorum." dedi.

Hem cetvelle hem de diðer sonuç tutanaðýyla birbirini tutan bir sonucu veri aktarýlýrken "sýfýr" olarak kaydedilemeyeceðini anlatan Þenocak, tüm kamuoyunun dikkatini bir kez daha buraya çekmek istediðini aktardý.

"Bin sandýkta 25 bin oy geçersiz sayýlmýþ"

Bayram Þenocak, geçersiz oylarýn yeniden sayýlmasý noktasýna yine devam ettiklerini belirterek, seçim sonucu etkileyecek 319 bin 578 geçersiz oy olduðunu söyledi.

Seçim kanunun deðiþmesiyle ilk defa bu seçimde muhtarlýk pusulalarý dahil tüm oy pusulalarýnýn tek zarfa konulmasý usulünün uyguladýðýný dile getiren Þenocak, "Bu yeni durumda, zarfýn içindeki bir pusulanýn eksikliði veya fazlalýðý gibi buna benzer durumlar sebebiyle binlerce oyun geçersiz sayýldýðýný tespit etmiþ bulunmaktayýz." dedi.

Þenocak, normalinde bir önceki yerel seçimde bu þekilde kullanýlan oylarýn geçersiz sayýlabileceðini, ancak deðiþiklikten sonra geçersiz sayýlamayacaðýný, ancak binlerce tespitleri olduðunu kaydetti.
Büyükþehir belediyesi oylarýnýn tasnifinde sadece bin sandýkta 25 bin oyun geçersiz olarak kaydedildiðini belirten Þenocak, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Ýstanbul'daki 31 bin 124 sandýkta geçersiz oylarýn diðer oy pusulalarýndan farklý olarak büyükþehir oy pusulalarýnda yoðunlaþmasý tespit ettiðimiz önemli bir baþka husustur. CHP'nin büyükþehir belediye baþkan adayý geçersiz oylarýn açýlarak yeniden sayýlmasý dolayýsýyla rahatsýzlýðýný açýkça ifade etmiþtir. Oysa demokrasilerde aslolan þeffaflýk ve vatandaþýmýzýn bir oy dahi olsa hakkýnýn korunmasýdýr. Bundan çekinmemesi gerekirken bu tepkiyi vermesi oldukça da manidar bir durumdur. Tüm bunlara yönelik olarak Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi Baþkanlýðýna iliþkin oylarýn yeniden sayýlmasý, seçim sonucunu etkileyecek olan oylarýn tasnifinin her aþamasýndaki maddi hatalar ve usulsüzler ayrýca belirttiðimiz gibi geçersiz oylarýn seçim sonucuna direkt tesiri, vatandaþýmýzýn hür iradesinin sandýða yansýmasýna halel getirmiþtir."

"Yasal ve meþru itiraz hakkýmýzý kullandýk"

Þenocak, dikkate alýnmasý gereken baþka bir hususun da Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi Meclis üyeliði seçim sonucu olduðunu vurgulayarak, þöyle devam etti:

"Bu seçimde geçici sonuçlara göre Cumhur Ýttifaký 181 meclis üyeliði, Millet Ýttifaký 130 meclis üyeliði kazanmýþtýr. Buradan da anlaþýlacaðý gibi meclis üyeliðinde aþýrý fark olmasýna raðmen büyükþehir oylarýndaki mevcut durum elimizdeki verilerle karþýlaþtýrdýðýmýzda þaibe oluþturmaktadýr. Evrensel hukukta ve yaþanýlan tüm seçim tecrübesinde çok fazla oyun kullanýlýp çok az oy farkýyla neticelenen seçimlerde oy sayýmlarýnýn yenilenmesi ve daha düzenli gerçekleþtirilmesi kamuoyunu rahatlatan ve seçimlere güveni saðlayan yaygýn bir uygulamadýr. Bizim görevimiz vatandaþýmýzýn iradesinin tam ve eksiksiz olarak sandýða yansýmasýný saðlamaktýr. Tespit ettiðimiz somut bilgi, belge ve veriler ýþýðýnda seçim kanunun tüm partilere tanýdýðý yasal ve meþru itiraz hakkýmýzý kullandýk. Her zaman belirttiðimiz gibi sandýk demokrasinin asli unsurudur. Aziz Ýstanbullularýn tercihi ve kararý da baþýmýzýn üstündedir."  

Kaynak: AA

trthaber.com

02.04.2019

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0