MÝLÝTARÝZMÝ YÜCELTMEK

12 Nisan 2021 10:24 / 3115 kez okundu!

 

 

"Talat Aydemir’in bir emekli asker olarak darbe yaptýðýný unuttular, emekli general Cemal Madanoðlu’nun 12 Mart darbesi öncesi oluþturulan cuntanýn içinde önemli yer tuttuðunu unuttular, daha nicelerinin emekli olduklarý halde cuntalarýn içinde önemli görevler üstlendiklerini görmezden geldiler…

Yakýn tarihimizdeki bütün bu darbe ve darbe giriþimi tarzý kötü örnekleri görmemek veya görmezlikten gelmek elbette yine darbeseverlik hastalýðýyla açýklanabilir.

Bizim darbeseviciliðimiz militarizmi yüceltme kültürümüzden geliyor."

 

 

***

MÝLÝTARÝZMÝ YÜCELTMEK

Geçenlerde 103 amiralin askeri vesayet bildirisiyle ilgili kýsa bir yazý paylaþmýþ ve özetle: üst rütbeli askerlerin emekli olsalar bile kendilerini hala yaþadýklarý yerin garnizon komutaný sandýklarýný, eski darbeci alýþkanlýklarýyla sivil siyasete ayar verme yetkileri ve güçlerinin olduðuna inandýklarýný, kendilerini hala bu memleketin tek sahipleri gibi gördüklerini, dolayýsýyla emeklilik hayatlarýnýn da kötü geçtiðini, darbecilik konusunda binlerce makale yazýldýðý, tartýþmalar yapýldýðý halde darbeseverlik hastalýðýnýn hala devam ettiðini, bu nedenlerle de özellikle emekli askerlerin karargah olarak kullandýklarý orduevlerinin kapatýlmasýndan tutun da askeri imtiyazlarýn týrpanlanarak üst rütbeli askerlerin normal emekli vatandaþ statüsüne dönüþtürülmesiyle askeri vesayet konusunda belki bir miktar daha mesafe kat ederiz…” demiþtim.

Sevgili dostlarýmýn destekleriyle birlikte karþý yorumlar da durmadý tabii. Herkesin ayný düþünmesi imkânsýz olduðundan elbette bu normal bir durumdur. Bu arada bir çoðumuzun tanýk olduðu gibi söz konusu amirallere destek paylaþýmlarý da yapýldý. Ýþte emekli askerler darbe mi yaparmýþ, silahlarý mý varmýþ, fikir özgürlüðüymüþ… vb. tarzý þeyler...

Talat Aydemir’in bir emekli asker olarak darbe yaptýðýný unuttular, emekli general Cemal Madanoðlu’nun 12 Mart darbesi öncesi oluþturulan cuntanýn içinde önemli yer tuttuðunu unuttular, daha nicelerinin emekli olduklarý halde cuntalarýn içinde önemli görevler üstlendiklerini görmezden geldiler…

Yakýn tarihimizdeki bütün bu darbe ve darbe giriþimi tarzý kötü örnekleri görmemek veya görmezlikten gelmek elbette yine darbeseverlik hastalýðýyla açýklanabilir.

Bizim darbeseviciliðimiz militarizmi yüceltme kültürümüzden geliyor.

Özellikle 60’lý yýllarla baþlayan ve  solculuk adý altýnda Doðan Avcýoðlu baþta olmak üzere  Mihri Belliler, Uður Mumcular, Ýlhan Selçuklarýn  militarizmi yüceltme çabalarý maalesef toplumumuzda önemli miktarda vesayet kültürü oluþturmuþtur. Hatýrlayalým Turgut Özal Antalya’da bir askeri birliði (belki de askerlik þubesi) þortla ziyaret etti diye aylarca eleþtirilmiþti. Hatta Uður Mumcu bir yazýsýnda “Madem donla askeri denetlemeye gidiyor, makam arabasýnýn forsuna da bir don takmalýdýr” demiþti.

Kaç kuþak insan olarak, düpedüz darbeciliði öven ‘Türkiye’nin Düzeni’ ve benzeri kitaplarý solculuk namýna okuduk.

Yahu militarizmi neden bu kadar yüceltiyoruz Allah aþkýna?

Bir de tersini düþünelim mi?

‘’Daha da güçlenmek için ordusunu tasfiye etmekten korkmayan bir ülkeden geliyorum. Benim vatanýmda tek bir tank, top, savaþ gemisi veya askeri helikopter göremezsiniz. Devletimiz kimseye tehdit oluþturmuyor. Ne komþularýna ne de kendi halkýna. Bu tehditlerin olmamasý tankýmýz topumuz olmadýðý için deðil, aç, okuma yazma bilmeyen, iþsiz ve evsiz insanýmýzýn sayýsý çok az olduðu içindir.’’

Bu sözler 1987’de kendisine yeniden bir ordu kurma yönünde baský yapan ABD Kongresine konuþan Kosta Rika devlet baþkaný Oscar Arias’a ait. Bu anti militarist tutumundan dolayý da Nobel Barýþ ödülüne layýk görülmüþtü ayný zamanda.

Bugün Kosta Rika dünyanýn en mutlu ülkesi iken, ayný iklime, ayný coðrafyaya ve ayný zamanda (1821’de) Ýspanya sömürgeliðinden çýktýklarý halde yakýn komþusu  Guatemala neden Kosta Rika’nýn çok gerisindedir?

Dünyada kahve talebinin artmasýyla kahve ihracatýnýn her iki ülkenin ekonomilerinde eþdeðer önemde yer tutmasýna raðmen Kosta Rika’da kiþi baþýna milli gelir Guatemala’nýn iki katýndan daha fazla olup insanlarý çok daha mutlu durumdadýr.

Bunun nedeni tabii ki Kosta Rika devlet baþkaný Oscar Arias’ýn ABD kongresine yaptýðý konuþmada belirtilmiþtir. Kosta Rika orduyu kaldýrýp kaynaklarýný eðitime harcarken; Guatemala, halkýnýn mutluluðunu ordusunu daha da güçlendirmekte aramýþtýr.

Ahmet OÐUZ

Son Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2021 19:39

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.