KADINLAR KADINLAR

08 Mart 2019 14:11 / 2203 kez okundu!

 

 

Kadýnlar çiçektir. Hem de her renkten, her boydan ve dünyanýn her yerinde. Kuzey kutbunda inci çiçeðidir, Güney yarým kürede mürverdir, Uzak Doðu’da yarasa çiçeðidir, Anadolu’da papatyadýr, zambaktýr. Tabiatýn gülümsemesidir, hayatýn rengidir, yaþamýn tadýdýr, tuzudur.  

Kadýnlarýn olmadýðý bir dünya tasavvur edemiyorum. Mesela tamamen erkeklerle dolu  bir kafeterya düþünün, keza bir tek kadýnýn olmadýðý  bir yolcu otobüsü  ne kadar sevimlidir acaba… tadý tuzu var mýdýr öyle duygusuz ortamlarýn. Otokontrolün, nezaketin, inceliðin, kýlýk kýyafetin ne seviyede olabileceðini tahmin etmek zor olmasa gerek. Öyle bir kafede içtiðimiz kahveden, asker daðýtýmýný andýran öyle bir otobüs yolculuðundan ne kadar keyif alabiliriz bilmiyorum…

 

****

 

KADINLAR KADINLAR    

 

Kadýnlar çiçektir. Hem de her renkten, her boydan ve dünyanýn her yerinde. Kuzey kutbunda inci çiçeðidir, Güney yarým kürede mürverdir, Uzak Doðu’da yarasa çiçeðidir, Anadolu’da papatyadýr, zambaktýr. Tabiatýn gülümsemesidir, hayatýn rengidir, yaþamýn tadýdýr, tuzudur.  

Kadýnlarýn olmadýðý bir dünya tasavvur edemiyorum. Mesela tamamen erkeklerle dolu  bir kafeterya düþünün, keza bir tek kadýnýn olmadýðý  bir yolcu otobüsü  ne kadar sevimlidir acaba… tadý tuzu var mýdýr öyle duygusuz ortamlarýn. Otokontrolün, nezaketin, inceliðin, kýlýk kýyafetin ne seviyede olabileceðini tahmin etmek zor olmasa gerek. Öyle bir kafede içtiðimiz kahveden, asker daðýtýmýný andýran öyle bir otobüs yolculuðundan ne kadar keyif alabiliriz bilmiyorum…

Kadýnlar pozitiftir. Bulunduklarý ortamý yumuþatýrlar, barýþçý hava estirirler, erkeklerden daha çok savaþ karþýtýdýrlar. Acýmasýzlýklarý daha azdýr. Ölen her insan için daha kolay empati yapma yeteneðine ve duygusuna sahiptirler. Dolayýsýyla günümüzde bundan daha çok kavga olmuyorsa, savaþlar yaþadýklarýmýzdan daha fazla deðilse (bütün savaþ karþýtý kurumlarýn hakkýný teslim etmekle birlikte) bunu büyük oranda kadýnlara borçluyuz.

Bütün eþitsizlik ve olumsuzluklara karþýn insanlýk tarihine de yön verebilmiþlerdir. Ýngiltere’de Virginia Woolf olmuþlardýr, Hindistan’da Ýndra Ghandi , Fransa’da Simone de Beauvoir, Almanya’da Rosa Luxemburg  olmuþlardýr…

Kadýnlarýn ne zorlu süreçlerden bugünlere geldiklerini hepimiz biliyoruz. Düþünün Demir Ökçe kitabýný elden ele dolaþtýrdýðýmýz Amerikalý yazar Jack London, gençliðinde koyu demokrasi yanlýsý olmasýna raðmen Californiya’da yapýlan “kadýnlara oy hakký verilsin mi” referandumunda kadýnlarýn oy haklarý olursa alkolün yasaklanmasýndan yana oy kullanýrlar gerekçesiyle ‘hayýr’ oyu verdiðini “Alkolik Anýlar” kitabýnda söylemektedir. (Neyse ki, son yýllarýnda tam tersine kadýnlarýn oy kullanma haklarýndan yana olmak baþta olmak üzere, kadýnlarýn alkol karþýtý eylemlerini desteklemek ve ‘erkekleri kurtaranlar kadýnlardýr’ sözleriyle kadýnlarý yücelterek kendisini fazlasýyla affettirmiþtir.)

Kadýnlara yönelik her türlü þiddet de elbette bir gün son bulacaktýr. Her ne gerekçeyle olursa olsun kadýn cinayetleri vahþettir, çað dýþýdýr, insanlýkla açýklanamaz. Savunmasýz bir kadýný türlü silahlarla öldürmek erkeklik deðil, ilkelliktir, barbarlýktýr, haydutluktur… Namus meselesi, aile meselesi vb. kavramlara sýðýnýlarak kadýna her türlü þiddete cevaz vermek de bir o kadar ilkelliktir. Özgecan Arslanlarýn, Güldünya Törenlerin, Ayþe Paþalýlarýn… vicdanlarý kanatan acýsýný unutmak mümkün deðildir.

Erkek egemenliði yýkýlmak üzeredir, eþitlik yakýndýr.

Meclis baþta olmak üzere, belediye baþkanlýklarý, meclis üyelikleri gibi politika alanýnda kadýn oraný yeterli olmasa da aktif çalýþma yaþamýndaki artýþ kadýnýn özgürleþmesini ve toplumdaki aðýrlýðýný gün geçtikçe daha da hýzlandýrmaktadýr. Artýk herhangi bir okulun öðretmenler odasýnda kadýn çalýþanlar çoðunluk olabilmektedirler. Mesela baðlý bulunduðum aile hekimliði çalýþanlarýnýn tamamý kadýnken, hastanemizdeki diþ hekimlerinin de çoðu kadýn doktorlar… Ýnanýyorum ki yakýn zamanda erkekler kadar kadýn valiler de olacaktýr, kadýn belediye baþkanlarý da… Yani her taraf rengarenk çiçeklerle bezenecek, hayatlar güzelleþecektir.

 

Ahmet OÐUZ

07.03.2019, Kuþadasý

                                                                                                    

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.