HAKKIMI HELAL ETMÝYORUM!

09 Aralýk 2019 20:27 / 1618 kez okundu!

 

 

"Bütün darbecilere olduðu gibi Büyükanýt’a da hakkýmý helal etmiyorum. 2007 muhtýrasýyla halkýn iradesine müdahale ederek demokrasi tarihimize bir utanç sayfasý da o eklemiþti. 2009’da da emekli olup Kuþadasý’na yerleþmesi üzerine o zamanlar benim de yazýlar yazdýðým bir yerel gazetede “Büyükanýt’a Sevgi Gösterileri” baþlýklý bir haber görünce aþýrý derecede rahatsýz olmuþ ve aþaðýdaki yazýyý köþemde yayýmlanmak üzere ilgili gazeteye göndermiþtim ama yazým maalesef sansürlenmiþti."

 

****

 

HAKKIMI HELAL ETMÝYORUM!

 

Bütün darbecilere olduðu gibi Büyükanýt’a da hakkýmý helal etmiyorum.

2007 muhtýrasýyla halkýn iradesine müdahale ederek demokrasi tarihimize bir utanç sayfasý da o eklemiþti.

2009’da da emekli olup Kuþadasý’na yerleþmesi üzerine o zamanlar benim de yazýlar yazdýðým bir yerel gazetede “Büyükanýt’a Sevgi Gösterileri” baþlýklý bir  haber görünce aþýrý derecede rahatsýz olmuþ ve aþaðýdaki yazýyý köþemde yayýmlanmak üzere ilgili gazeteye göndermiþtim ama yazým maalesef sansürlenmiþti.

Büyükanýt’ýn vefat ettiðini duyduðum an ilk o yazým aklýma geldi. Kendimizi 2009’larda varsayýp okunmasý dileðiyle…

 

PAÞA HAZRETLERÝ KUÞADASI’NA GELMÝÞ!

Geçen günkü yerel gazetelerimizden birinin  haberine göre Büyükanýt Paþa’yý Kuþadasý’nda gören vatandaþlar sevgi gösterilerinde bulunmuþlar.

27 Nisan muhtýrasý metnini kendisinin yazdýðýný 32.Gün programýnda (07.05.2009) itiraf eden ve Þemdinli’de kitapevine bomba atarken suçüstü yakalanýp sivil mahkemede 39 yýl hapis cezasýna çarptýrýlan astsubaylardan biri için ’iyi çocuktur’ diyerek dolaylý olarak yargýya müdahalede bulunan birine sevgi gösterilerinde bulunulmasý Kuþadasý’ýnda yaþayan bir vatandaþ olarak beni son derece rahatsýz etmiþtir.

Darbe heveslisi generaller dünyanýn medeni ülkelerinde býrakýn sevgi gösterileriyle karþýlanmayý halkýn arasýna  bile çýkamazlar. Zira halk iradesine müdahale çok büyük suçtur.

Darbe karþýtlýðý (dolayýsýyla demokrasi) bilinci bizde ne yazýk ki çok yavaþ ilerlemektedir ama yine de bizleri iyimser kýlabilecek geliþmeler de yok deðil. Mesela geçtiðimiz aylarda (05.03. 2009 ) Ýzmir Ýl Genel Meclisi toplanarak okullardaki Kenan Evren ve 12 Eylül isimlerinin kaldýrýlmasýný oybirliðiyle kabul etti. Gerekçe olarak da “Ýnsanlara iþkence, zulümve baskýdan baþka  bir þey vermeyen12 Eylül askeri darbesinin mimarlarýnýn isimlerinin çeþitli okullara verilmesi utanç verici bir durumdur.” denmiþti. Ýzmir Ýl Genel Meclisinin demokrasimize büyük katkýsý olan bu uygulamasýný daha sonra bir çok il ve ilçe meclisleri de örnek alarak demokrasi bilincinin oluþmasýna katkýda bulunmuþlardýr. Ýnanýyorum ki yakýn gelecekte ne kadar sivil veya asker darbeci varsa isimleri okul, cadde, sokak…ne varsa hepsinden silinecektir.

Elbette her insan gibi darbeciler de emekli olduklarýnda istedikleri yerde yaþama hakkýna sahiptirler ama her nedense genellikle sahil beldelerini tercih ediyorlar. Bildiklerim Kenan Evren ve Doðan Güreþ Marmaris’i; Büyükanýt ve yine Ergenekoncu askerlerden Hurþit Tolon Kuþadasý’ný tercih etmiþler. Büyükanýt ve Tolon’un evleri de yan yanaymýþ. Demek ki deniz manzaralý darbe muhabbetleri çok keyifli olsa gerek.

Aziz Nesin sað olsaydý kendi iradelerine müdahale eden paþaya sevgi gösterilerinde bulunan vatandaþlarla ilgili sanýrým þöyle bir hikaye yazardý:

Paþa, ikametgahýna gelmeden günler önce bütün kasaba halký görkemli bir karþýlama için her türlü hazýrlýðýný yapmýþ, davul zurna ekibinden tezahüratçýlara, atýlacak sloganlardan taþýnacak pankartlara kadar ne varsa...

Netekim Paþa, kasabaya teþrif etmek üzeredir, bütün halk kasabanýn giriþinde heyecanla beklemektedir. Nihayet o an gelir ve kendi iradelerine müdahale eden paþayý omuzlara alarak ‘Türkiye seninle gurur duyuyor’ baðýrtýlarý, bayraklar ve davul zurna eþliðinde rezidansýn önüne gelirler. Kasabalýlarýn kiminin elinde kavurmalar, kimi kadýnlarýn ellerinde tabak tabak sarmalar… paþaya yaklaþýp sýrtýna vurarak ‘Paþam, Allah sizleri baþýmýzdan eksik etmesin, getirdiklerimizden de yiyin ki size güç, kuvvet lazým. Malum emeklilikte de sizlere ihtiyaç duyulabilir hani…”

 

Ahmet OÐUZ

Kuþadasý/2009

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.