CHP NEDEN HEP KAYBEDÝYOR?

12 Aralýk 2018 12:15 / 2358 kez okundu!

 

 

1930’larýn refleksleriyle günümüzü yönetmeye kalkmanýn ne kadar zor, hatta imkânsýz olduðunu hepimiz biliyoruz aslýnda. CHP’li vekillerden Onur Öymen’in yetmiþ yýl önceki Dersim katliamýna arka çýkmasý, Birgül Ayman Güler’in “Türk’le Kürt eþit olamaz” sözleri bu gerici tutumun dýþa vurumudur.

Dolayýsýyla kendini yenilememekte hala ýsrar eden CHP’nin günümüz toplumunun baþta demokratik talepleri olmak üzere sosyal, siyasal, kültürel ihtiyaçlarýna cevap vermesi elbette beklenemez.

 

****

 

CHP NEDEN HEP KAYBEDÝYOR?

 

1930’larýn refleksleriyle günümüzü yönetmeye kalkmanýn ne kadar zor, hatta imkânsýz olduðunu hepimiz biliyoruz aslýnda. CHP’li vekillerden Onur Öymen’in yetmiþ yýl önceki Dersim katliamýna arka çýkmasý, Birgül Ayman Güler’in “Türk’le Kürt eþit olamaz” sözleri bu gerici tutumun dýþa vurumudur.

Dolayýsýyla kendini yenilememekte hala ýsrar eden CHP’nin günümüz toplumunun baþta demokratik talepleri olmak üzere sosyal, siyasal, kültürel ihtiyaçlarýna cevap vermesi elbette beklenemez.

Chp’nin þunu da artýk iyice anlamasý lazým: Darbelerle, anayasa mahkemeleriyle, yargýtaylarla, danýþtaylarla ne iktidar olunabilir ne de toplum yönetilebilir. Onlar eskidendi. Yoksulluktan, devlet baskýsýndan on yýllarca kafasýný kaldýramamýþ halk yok artýk. Þartlar çok deðiþti. Yeterince olmasa da demokrasi bilinci oluþtu. Þimdi iktidarýn anahtarý da güç de halkta. Öyle olunca da halký ikna ederek ve halkýn rýzasýyla ancak iktidar olunabilir. Bütün bunlarý aslýnda CHP’nin kendisi de çok iyi biliyor ama deðiþmek istemiyor. Zira deðiþtiðinde kendisi olmaktan çýkacaktýr. Dolayýsýyla CHP hayatýnýn en zor iki seçeneðiyle karþý karþýya. Ya deðiþerek iktidar alternatifi olmak ya da tutucu reflekslerle marjinal tabanýný mutlu etmek baðlamýnda klasik Deniz Baykal söylemleriyle (laiklik elden gidiyor vb) yýllarýný heba etmeye devam edecek. Ancak ikinci seçeneðin gün geçtikçe CHP’yi daha da çýkmaza sokacaðý kesin. Zira þartlar çok deðiþti. Türkiye eski Türkiye deðil.

Bir kere Türkiye’de yaklaþýk 20 milyon Kürt var. CHP,1923’ten itibaren Kürt yok diyerek sadece kendini kandýrdýðý gibi Türkiye toplumunun doðal yapýsýný deðiþtiremedi. Modernite adý altýnda Dersim’de katliam yaptý, Diyarbakýr’da Þeyh Sait’i astý. Üzerinden 80-90 yýl geçmesine raðmen hala yanlýþýný kabul etmedi, özür mahiyetinde herhangi bir davranýþta bulunmadý. Unutmayalým; bugün Dersim’in meydanýnda Seyit Rýza’nýn heykeli var, Diyarbakýr’da Þeyh Sait’in büyük bir saygýnlýðý var. CHP bu konuda özlü bir özeleþtiri yapmadan Kürtlerden oy alabilir mi? Hayýr.

Milyonlarca da Alevi var Türkiye’de. Alevilere en çok kapýcýlýðý reva gören ve “Fikrim þudur ki, bu memleket Türk’tür. Öz Türk olmayanlarýn bir hakký vardýr, o da hizmetçi olmak, köle olmaktýr” gibi tamamen ýrkçýlýktan ibaret sözlerin sahibi Mahmut Esat Bozkurt’un Kuþadasý’ndaki heykelini “Geçmiþimizde Mahmut Esat Bozkurt var, o nedenle çok mutluyum” ifadeleriyle açýlýþýný CHP’nin Kürt ve Alevi genel baþkaný Kýlýçdaroðlu’nun yapmasý elbette ilginç bir durumdur. Ayrýca Alevilerin baþýna her türlü belanýn (Maraþ, Çorum, Sivas…) CHP zihniyeti dönemlerinde gelmesine raðmen Alevilerin hala CHP’ye oy vermeleri de bir baþka ilginç durumdur. Ancak Alevilerin CHP aþký da elbet bir gün son bulacaktýr. On yýllarca oy verdikleri partinin kendileri için bir þey yapmadýðýný, sadece þeriat geliyor, laiklik elden gidiyor saçmalýklarýyla kendilerinin kandýrýldýklarý gerçeðini göreceklerdir. Dolayýsýyla CHP’nin Alevilerle de ciddi anlamda oy sorunu olacaktýr.

Ayrýca CHP’nin dindarlara, gayri Müslimlere, solculara uyguladýðý baský ve zulmü herkes bilmektedir. Yine Nazým Hikmet’in yýllarca hapsini, Sabahattin Ali’nin öldürüldüðünü, Zekeriya Serteller’in, Niyazi Berkes’lerin, Mehmet Ali Aybarlar’ýn, Aziz Nesinler’in… CHP’den gördükleri faþist baskýyý, Tan matbaasýnýn yerle bir edildiðini herkes bilmektedir. Þapka giymeyi kabul etmedikleri gerekçesiyle Ýskilipli Atýf Hoca'yla birlikte onlarca kiþinin idam edildiði, halkýn meþru oylarýyla meclise gelen Merve Kavakçý için Ecevit’in “atýn bu kadýný dýþarý” sözü hala belleklerdedir.

Þüphesiz ki “o zamanlar öyleydi” diyenler olacaktýr. Ancak bir o kadar da 20’li yaþlardaki gençlerimizin hatýrlayabilecekleri örnekler var. Nisan 2007’de siyasilerin emrinde olmasý gereken devlet memuru genelkurmay baþkaný muhtýra vererek halkýn iradesine müdahale etti, CHP karþý çýkmadýðý gibi alkýþladý. Ekim 2007’de “cumhurbaþkanýný halk mý seçsin” referandumu yapýldý.(Bu soruyu Fas’ýn bir dað köyünde sorsanýz, yüzde yüzü evet diyecektir) CHP buna hayýr dedi ve kaybetti. 2008'de 411 milletvekilinin oyuyla türban yasaðý kaldýrýldý, CHP karþý çýktý ve Anayasa Mahkemesi'ne itirazda bulundu. 2010 referandumunda birçok maddeyle birlikte “askerler sivil mahkemelerde yargýlansýn” oylandý, CHP buna da hayýr dedi ve kaybetti. Cumhurbaþkaný Abdullah Gül geçmiþ düþmanlýklarý unutturmak ve barýþ mesajý amacýyla 2008’de futbol karþýlaþmasý için Ermenistan’a gitti CHP karþý çýktý. Kürtçe TV kanalý açýldý CHP karþý çýktý. AK Parti Kürt sorununu çözmek amacýyla akil heyetler oluþturarak Türkiye’nin yedi bölgesine insanlar gönderdi, CHP toplantýlarý bastý, engelledi.

AK Parti 2013’te Reþit Galip kafasý öðrenci andýný kaldýrdý. Çok önemli bir reformdu. CHP buna da karþý çýktý. Koca koca amcalar, teyzeler beyaz yakalýk ve kara önlükler giyip okul bahçe duvarlarýnýn kýyýsýna gidip öðrenci andý okuyarak tam bir komedya yaptýlar. Irkçý ve artýk günümüz þartlarýyla baðdaþmayan öðrenci andýnýn okutulmadýðý son beþ yýlda Türkiye’nin bölünmediðini, Türklerin Türklüklerini unutmadýklarýna hepimiz tanýk olduðumuz halde Danýþtay'ýn tutuculuk ve geriye gitme refleksiyle ilgili yönetmelik hükmünü iptal etmesi sonucu yeniden gündeme gelen öðrenci andýna CHP tekrar sarýlarak baðnazlýðýna ve tutuculuðuna ýsrarla devam etti.                           

Þimdi bütün bu olan bitenleri Kürtler, Aleviler, dindarlar, solcular, gayrimüslimler ve nihayetinde halk görmüyor mu sanýyorsunuz?..

 

Ahmet OÐUZ

11.12.2018, Kuþadasý

                                                                                                                       

Son Güncelleme Tarihi: 24 Aralýk 2018 12:34

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.