BAZI KÝTAPLAR VARDIR KÝ KÝTAP ÖTESÝDÝR

19 Ocak 2021 17:12 / 1665 kez okundu!

 

 

"Fikret Baþkaya’nýn (1991’de yayýmlanan) Paradigmanýn Ýflasý, dünya görüþümü temelden deðiþtiren birkaç kitaptan ilkidir diyebilirim.

Bir kitabý iki kere okuduðum pek nadirdir. Ancak  90’lýyýllarda okuduðum Paradigmanýn Ýflasý’ ný 25 yýl aradan sonra þu günlerde tekrar okuyorum. Hala güncel ve hala öðrenecek çok þey var."

 

 

****

 

BAZI KÝTAPLAR VARDIR KÝ KÝTAP ÖTESÝDÝR

 

Fikret Baþkaya’nýn (1991’de yayýmlanan) Paradigmanýn Ýflasý, dünya görüþümü temelden deðiþtiren birkaç kitaptan ilkidir diyebilirim.

Bir kitabý iki kere okuduðum pek nadirdir. Ancak 90’lýyýllarda okuduðum Paradigmanýn Ýflasý’ný 25 yýl aradan sonra þu günlerde tekrar okuyorum. Hala güncel ve hala öðrenecek çok þey var.

Türü fark etmez, genelde okuduðum kitaplarda önemli gördüðüm yerlerin altýný hep çizerim. Öyle olunca da kitabý bitirdiðimde gördüm ki altlarý çizili satýrlar çizilmeyenlerden neredeyse daha fazla. 

Kitabý daha yeni okumuþtum ki, þans bu ya Fikret Baþkaya’nýn Kuþadasý’na (tatil amaçlý) geldiði haberini aldým ve bir heyecanla hemen bulunduðu yere gittim. Ýlk sözüm “Hocam, devletin bunca yalanlarýný, resmi ideolojinin ürettiði hurafeleri, efsaneleri, yakýn tarihi… bu kitabýnýzda yerden yere vurdunuz, insanlarýn gözünü açtýnýz, derin uykulardan uyandýrdýnýz… sizi  bu kitaptan dolayý 20 ay hapis yatýrmalarý  az, ben olsam en az 10 yýl hapis yatýrýrdým ” olmuþtu. Fikret Hoca, gülerek karþýlamýþtý sözlerimi ve üstüne güzel bir sohbet etmiþtik. Ayrýca o günlerde Radikal gazetesinde yayýmlanan bir yazýmdan dolayý (devlet memuru olup izinsiz yazmaktan) soruþturma geçirdiðim ve sürgün edildiðim de sohbette geçince o konuya da (sanýrým yazma özgürlüðünün engellenmesine duyarlýlýðýndan) fazlaca ilgi duyduðunu gözlemledim. Nitekim Ankara’ya döndüðünde konuyla ilgilendiðini ve türlü desteðini gördüðümü söylemeliyim.Bununla birlikte belki de kitabýný en çok çizen bir okuru olduðumdan olsa gerek Ankara’ya döndüðünde yeni çýkan kitabýný da göndereceðini söylemiþti, gerçekten de çok geçmeden Akýntýya Karþý Yazýlar kitabýný adresime postalamýþtý.

Bilindiði gibi Fikret Baþkaya, Paradigmanýn Ýflasý kitabýndan dolayý 1994-1995 yýllarýnda 20 ay Haymana cezaevinde hapis  yatmýþtý. Bu arada o zamanlar hükumette DYP-CHP koalisyon vardý ve kültür bakaný da Fikri Saðlar’dý. Ancak o yýllarda iktidarda kim olsa da fark etmez, çünkü perde arkasýndan derin devlet yönetiyordu. Dolaysýyla cezalarý da, hükümet düþürmeleri de, hükümet kurmalarý da, büyük toplumsal olaylarý da derin devlet organize ediyordu. Mesela Erbakan’ý düzmece senaryolarla kimlerin istifa ettirdiðini, yerine baþka bir hükumet kurdurduðunu artýkbugün herkes bilmektedir.

Þimdi tekrar kitaba gelecek olursak; mevcut bilgileri ve bildikleriyle halinden memnun durumda olup kafasýnýn allak bullak olmasýný istemeyen dostlarýma kesinlikle önermem. Hele yaþlarý da biraz varsa okuyup da “yaw bunca yýl bunlarý nasýl görememiþiz” misali üzülmelerini istemem. Ama mevcut bilgilerini ve bildiklerini sorgulama cesaretine sahip ve okuma ertesinde olasý makas deðiþikliðini göze alabileceklere þiddetle tavsiye ederim.

Ýnanýyorum ki, Fikret Hoca’nýn bir kitabýndan, dolayýsýyla da fikirlerinden dolayý 20 ay hapis yatmasýnýn bir ceza deðil, büyük bir þeref olduðunu yakýn zamanda anlayacaðýz.

 

Ahmet OÐUZ

18 Ocak 2021

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.