SÝDDET KULLANAN POLÝSLERÝ KORUMA ALTINA ALAN YASA

06 Haziran 2020 13:14 / 3721 kez okundu!

 


Bu kez, Amerika'daki olaylar sonrasýnda Hollanda devletinin polisler ve asayiþ sistemi ile ilgili planlarýný ve yaptýklarýný anlatýyor A. Daþkapan... Amerika ve Avrupa'daki son geliþmelere bakarak diyebiliriz ki, vatandaþý ýrkçý polis þiddetinden kim koruyacak sorusu hala ortadadýr. 

 


****

 

SÝDDET KULLANAN POLÝSLERÝ KORUMA ALTINA ALAN YASA

AMERÝKA VE BATI AVRUPADA IRKCI POLÝS ÞÝDDETÝ ARTARAK DEVAM EDÝYOR 

KAPÝTALÝZMÝN SOKAKTAKÝ VAHÞET YÜZÜ GÖREVÝ ARTIK GARIBAN AILE ÇOCUKLARINDAN OLUÞAN POLÝSLERE BIRAKILIYOR 

BATI EMPETYALIZMÝ ÜLKELERÝNDE VATANDAÞI POLÝSLERE KARÞI KÝM KORUYACAK SORUSU GÜN GEÇTÝKÇE DAHA ACÝL BÝR SORU HALÝNE GELÝYOR. 

POLÝS DEVLETÝ GERÇEÐÝ GÖRMEK ÝSTEYENLER BATI EMPERYALÝZMÝ ÜLKELERÝNE BAKSIN.

KÖHNE SÝLAHLI VE SÝDDET ESASLI POLÝS TESKILATI MODELÝ HOLLANDA'DA ARTIK TARÝHE KARIÞMALIDIR.

MODERN, ÜSTÜN BÝLÝNÇ VE YETENEKLERE SAHÝP SÝLAHSIZ, ÞÝDDETSÝZ SOSYAL ASAYÝÞÇÝLERDEN OLUÞAN YENÝ BÝR TESKÝLAT POLÝSÝN YERÝNÝ ALMALIDIR

Amerikanýn farklý eyaletlerinde beyaz polis memurlarýn siyahlara yönelik uyguladýðý orantýsýz þiddet günlük hayatýn önemli bir gerçeðini teþkil ediyor. 

Çok derin kökleri olan ve sanki beyaz ýrkýn genlerine bulaþmýþ köleci zihniyetin ürünü olan bu polis þiddeti sýkça siyah Amerikalý vatandaþlarýn ölümüyle sonuçlanmaktadýr. Bunun akabinde geliþen protesto ve toplumsal sokak hareketleride artýk hayatýn doðal bir parçasý haline gelmiþ durumdadýr.

Trump son günlerde Amerikan ordusunu siyahlara karþý uygulanan polis þiddetini kýnayan toplumsal hareketleri þiddetle bastýrmak amacýyla teyakkuza geçirdi. Kendine demokrasinin beþiði ve koruyucusu olarak satmaya çalýþan ve gerçekte kapitalizmin en vahþet yüzü olan ABD yönetimi siyah Amerikalýlara yönelik þiddeti engellemek yerine polis polis þiddeti  maðdurlarýný devlet askerininde sidddeti hedefi haline getirmiþtir.

Amerikada 400 yýllýk köleci zihniyetin siyahlarda býraktýðý derin yaralar her yeni polis þiddet olayýnda yeniden kanýyor, vicdan sýzlamalarý tazeleniyor, isyan duygularý tavan yapýyor. 

Batý Avrupa ülkelerinde de siyahlara ve ozellikle müslümanlara karþý benzeri þiddet olaylarýna ve sürekli artan ýrkçý uygulamalara tanýk olmaktayýz.

Hollanda devletinin karar almakta olduðu  ve þiddet kullanan polislere yönelik cezai uygulamalarýn hafifletileceiði yeni yasa vatandaþý artýk kim beyaz polise karþý koruyacaktýr sorusunu beraberinde getirmektedir. 

Hollandada polislere verilen bütün egitim proðramlarýna, bilgilendirmelere, uygulanan disiplin tedbirlerine raðmen polislerin çok fazla orantýsýz þiddet kullandýðý günlük Hollandanýn yaþam gerçeði olmuþtur. Özellikle göçmenlerin yoðunluklu ikamet ettiði bölge ve mahallelerde sokaðýn deðiþmez tablosu haline gelmiþtir. Amerikadaki klasik siyah gettolardaki polis þiddeti foroðrafýný Hollandanýn bir çok semtinde görmek mümkündür.

Polis þiddetiyle ilgili yasalarýn gevþetilmesi kaçýnýlmaz olarak ýrkçý polis þiddetini arttýracaktýr. Vatandaþ Hollandada polise karþý yasal olarak yeterince korunmadýðý durumunda vatandaþýn polise karþý kendikendini korumasý ve polis memurlarýnýn çiddetin hedefi haline gelmeside kaçýnýlmaz hale gelecektir.

Daha sert polis uygulamalarýyla vatandaþýn korkacaðý ve polise karþý þiddet kullanmaktan kaçýnacaðý algýsý çok safça bir algýdýr. Diktatürlüklerin hakim olduðu bir çok ülkede sert polis uygulamalarý karþýsýnda vatandaþýn tepkilerinin ayný orantýda sertleþtiðini görüyoruz.

Körce polis devleti zihniyetiyle hareket etmenin sorunlarý çözmeyeceðini, aksine arttýracaðýný görmeli ve bu bu zihniyete ivedilikle veda etmeli.

Hollanda'daki silah ve þiddete dayalý polis modeli artýk medeni bir ülke ve halka uygun deðildir, mustahak deðildir.

Sokaktaki Hollanda polis memurlarý en kýsa zamanda silahsýzlanmalýdýr ve sokaklarda korku salan polis tablosu kalkmalýdýr.

Sokakataki polis memuru bir rehber, bir arabulucu, bir sosyal danýþman olmalýdýr ve bilgisiyle, sosyal zekasýyla ve sosyal yeteneklerüyle fark atýp asayýþý saðlayan bir modern modele dönüþmelidir.

Bu çok safça bir düþünce olarak gelebilir. Ancak deðildir.

Bu ayný zamanda kriminal suçlara karþý, uyuþturucu ticareti ve kullanýmýna karþý, illegal silah bulundurma suçlarýna karþý daha etkin politikalara paralel olarak uygulanmalýdýr. Kriminal suçlar ve uyuþturucu cenneti modeline son vermek lazým. Kriminal suçlar ve uyuþturucu cenneti modeli ne ilericilikle, ne demokrasiyle nede özgürlikle baðdaþmamaktadýr.

Vatandaþ kendini güvende hisetmemektedir, polis memuruda kendini güvende his etmemektedir. Bu kýsýr döngü kýrýlmalýdýr.

Aþýrýya kaçmýþ bir polis devleti modeli Amerikadan ve baþka bir çok ülkeden bildiðimiz derin devlet olgusunu beraberinde getirir. Derin devlet olgusuda her alanda hukuk devleti olgusunu imha eder.

Er yada geç silahlý polis Hollanda sokaklarýndan kaybolacaktýr. Ancak o zaman medeni bir devlet ve medeni bir toplum olgusundan bahsetmek mümkündür.

Ancak köleci ve sömürgeci zihniyetin ürünü olan beyaz ýrk þiddeti küresel bir sorundur. 

Hollanda devleti geçen günlerde Hollanda baþbakaný Ruttenin aðzýyla ýrk, etnik ve inanç temelli ayrýmcýlýðýn Hollandada sistematik bir sorun olduðunu teyid etmiþtir.

Ve ýrkçý þiddet bir çok beyaz ülkede artýk devlet adýna yapýlmaktadýr. Polis memuru devletin anayasal olarak belirlenen fiziksel þiddet kullanma ve silah bulundurma yetkisine istinaden sozkonusu ýrkçý þiddet uygulamalarýný yapmaktadýr. Devletin siddet kullanma monopolisi (tek yetkili) istismarý sözkonusudur.

Bütün dünyadaki polis teþkilatlarýn teþkilat kültür anlayýþý temelde aynýdýr. Ýçerde herkesin birbirine karþý sonsuz sadakat, koruma ve birbirini kollamak mentalitesi tavizsiz bir esastýr. 

Bu sebeple dünyanýn her yerinde polis tarafýndan kullanýlan orantýsýz þiddetin suçlusu memurlarýn belirlenmesi, gerçekten yargýlanmasý veya kendilerine verilen cezanýn infaz bulmasý büyük bir sorun teþkil etmektedir.

Amerikada Missisippi kentinde beyaz polislerin sýyah gençleri öldürmesi ve konuya iliþkin cinayet masasý araþtýrmasý “Bississippi Burning“ filminin konusu olmuþtur. Þiddetin temelinde ýrkçýlýk yatýyorsa bu beyaz toplumlarda çok daha rahat inkar edilmekte ve örtbas edilmektedir.

Hukuk çerçevesinde polis teþkilatlarý üzerinde resmi bir kontrol mekanizmasý olmasýna raðmen gerçek hayatta siyasi ve hukuksal kontrolün dýþýnda hareket edebilen devlet içinde devlet teþkilatlarý konumuna gelebilmektedirler. Seçilmiçlerin kontrol yetki ve olanaklarý azaldýkça vahimiyet boyutu orantýlý olarak artar. Derin devlet kavramýnýn Amerikan devletin iç iþleyiþinden esinlenerek literatüre geçmiþ bir terim olmasýda çok manidardýr.

Hollandada polis teþkilatýnýn içinde bulunan dürüst memurlar irkýcýlýðý gündeme getirdiklerinde iþten atýlabiliyor, zoraki baþka göreve atanýyor, polis teþkilatý ahlakýna ters davrandýðý ve arkadaþlarýna ihanet ettiði algýsýyla safdýþý býrakýlýyor ve ýrkçýlýk azami düzede örtbas ediliyor. Irkçýlýk yapanlarda genellikle cezasýz kalýyor. Hollanda hukumetinin karara baðladýðý ve henüz senatodan geçmeyen yeni yasal düzenlemeye göre þiddet kullanan polislere yönelik iç genelge temelinde ceza kanununa dayalý iþlem yapmak nerdeyse imkansýz hale gelecek.

Polis teþkilatlarýna verilen fiziksel þiddet kullanma yetkisi ýrkçý þiddet uygulamalarý sebebiyle artýk ciddi tartýþý konusu haline gelmiþtir. 

Batý Avrupa ülkelerinde bu model polis teþkilatlarýný bir ülkenin iç asayiþinden sorumlu yapmak artýk modern çaðýn tercih etmemesi gerek bir modeldir.

Mevcut polis teþkilatlarýn gördükleri eðitim ve teþkilatlarýn tarihleri sürecinde geliþtirdikleri iç organizasyon kültürü ve mesleki anlayýþý itibarýyla deðiþebilmesi çok zor.

Mevcut Batý Avrupa polis teþkilatlarý personelinin daha modern, silahsýz ve þiddetsiz yöntemlerle iç asayiþi sayýlabilecek teþkilat modellerini anlamak, kabullenmek veya uygulamak kapasitesinden yoksun olduðunu görmek gerekir. Irkçý ve sömürgeci zihniyetin izlerinden kurtulmalarý imkansýz görünmektedir.

Bu sebeple Hollanda ve diðer batý Avrupa ülkelerinin ve hatta bütün modern dünyanýn artýk bu eskimiþ polis teþkilatlarý modelini geride býrakmasý, mevcut personellerini askeri teþkilatlara dýþ güvenlik misyonlarýnda görevlendirilmek üzere aktarmasý en saðlýklý yoldur diye düþünüyorum. 

Yeni ve modern toplumlarda silahlý polislere ihtiyac yoktur. Iç asayisi silahlý polisle ve fiziksel siddetle saðlamak yöntemi toplumda silahlý ve þiddet eksenli karþý hareketleri yaratýr, uyandýrýr. 

Ýç asayiþin sorumluluðunu artýk silahsýz, üstün sosyal, toplumsal ve psikolojik bilinci olan ve þiddeti rededen personelden oluþan modern teþkilatlara býrakmak gerekmektedir. Egitimi akademik meslek okulu düzeyinde olan, silah yerine müdafa dövüþ teknikleri eðitimi gören ve asla þiddet kullanmayan modern polis modeli üzerinde çalýþma yapýlmalýdýr.

Bu bence hayata geçmesi gereken toplumsal barýþýn birinci önkoþuldur. Amerika, bati Avrupa ve dünyada modern ülkeler sýrasýnda yer almak isteyen bütün ülkelerin artýk bu yolu izlemesi gerektiðini düþünüyorum. 

Organizasyon bilimcileri iyi bilir. Mevcut bir teþkilâttaki kütürü deðiþtirmek hem çok zaman ve enerji gerektirir ve hemde nerdeyse mümkün deðildir. Yani cok zordur.

Onun icin bu yeni yolu tercih etmeyi düþünecek her ülke sýfýrdan ve yepyeni bir anlayýþla kurulacak yeni sosyal asayiþ teþkilatlarý modeli düþünmelidir.

Bu yeni ve modern sosyal asayiþçiler, toplumsal barýþýn ve ülkenin iç huzurunun mimarý ve temeli olmak potansiyelini taþýmaktadýr. 

Üstün bilinç ve yeteneklere sahip silahsýz, sosyal, barýþçýl asayisçiler modeli...

Özetle Amerika ve Avrupa'daki son geliþmelere bakarak diyebiliriz ki, "vatandaþý ýrkçý polis þiddetinden kim koruyacak?" sorusu hala ortadadýr"

 

Ahmet DAÞKAPAN

 

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.