HOLLANDA CORONA VÝRÜSE KARÞI NE YAPIYOR?

26 Nisan 2020 21:42 / 1952 kez okundu!

 

 

"Hollanda’da Corona hastalýðýna henüz hiçbir týbbi çözüm bulunamadý. Popülistler, karantina önlemlerinin kaldýrýlmasýný savunuyor. Hollanda baþbakaný Rutte, halkýn saðlýðýndan çok ekonomiyi düþünüyor. Hollanda’da WÝLDERS VE BAUDET ölümcül popülizm çizgisinde"

 

***

HOLLANDA  CORONA VÝRÜSE KARÞI NE YAPIYOR?

Popülistlerin halkýn çýkarlarý yerine kendi popülaritelerini daha önemli bulmak gibi deðiþmez bir gelenekleri vardýr. Tarihte bunun çok örneði olduðu gibi, günümüzde de politikacýlarýn popülizm hastalýðýndan kendini arýndýramadýðýný görmek mümkün.

Hollanda parlamentosunda temsil edilen PVV lideri Wilders ile FvD lideri Baudet’in Corona kriziyle alakalý son dönemlerde sergiledikleri yaklaþýmlarda popülizmin kokularýný almamak mümkün deðil. Corona sorunu Hollanda’nýn siyasi gündemine oturmaya baþlayýnca, sözü edilen ikili, Hollanda halkýnda sezinledikleri korku atmosferine hitaben en radikal önlemlerin hemen alýnmasý gerektiðini adeta birbiriyle rekabet edercesine hararetle parlamentoda savundular. Hükümeti de amansýzca ihmalkârlýk, pasif kalmak ve kayýtsýzlýkla suçladýlar. Bu yaklaþýmlarýnda haklýydýlar. Hollanda hükümeti ekonomik çýkarlarý gözeterek salyangoz hýzýyla hareket etmeyi tercih etmiþti. Ancak popülistlerin savlarýndaki sebep sonuç iliþkisi farklýdýr ve zaten popülistler her daim seçmenlerinde sezinledikleri duygu ve düþüncelere hitap etme ilkesine baðlý kalarak bir duruþ sergiler. Bu þekilde oy potansiyellerini arttýrmaya ve nihayetinde iktidar olmaya çalýþýrlar. Ýnsanlýk tarihinde bu yolla iktidar olan nice popülist hareketin ve liderlerinin, ne tür insanlýk suçlarýna imza attýðý da bilinen gerçeklerdir.

Hollanda’daki bu popülist ikili, Hükümetin karantina gibi önlemlerini yetersiz buldular ve çok daha radikal çözümler önerdiler. PVV ve FvD iki ayrý siyasi parti olmakla birlikte yaklaþýk ayný tabana hitap eden, ayný seçmen kitlesinden oy almaya çalýþan ve ayný zamanda aþýrý saðcý taban ile islamofobiden beslenen siyasi partilerdir.

Hollanda hükümeti sýnýrlý karantina önlemleri aldý, okullar kapatýldý, gastronomi alanlarý kapatýldý, iþletmecilere Corona döneminde destek önlemleri alýndý v.s. Mart ayýnýn ortalarýndan itibaren Hollanda halký yarý gönüllü ev hapsine girdi.

Bu süre zarfýnda halk evde kalmanýn ekonomik, sosyal ve psikolojik stresini yaþadý, yaþýyor. Ýnsanlar sýkýntýlý, evde kalmaktan rahatsýz. Herkesin hayatý bir ölçüde altüst oldu.

Karantina dönemi boyunca insanlarýn sabýrsýzlýkla beklediði Corona’ya týbbi çözüm henüz gelmedi, henüz aþý bulunmadý ve salgýn tehlikesi bir miligram azalmadý. Corona’nýn ölümcül boyutu da deðiþmedi.

Karantinaya raðmen hergün Corona’dan ölüm sayýsý arttý ve dünya genelinde resmi rakamlara göre ikiyüzbin kiþi virüs salgýný sebebiyle hayatlarýna veda etti. Hastalýða bulaþan insan sayýsý üç milyon civarýnda...

Geçen zaman diliminde Hollanda’nýn Corona hastalarýna yönelik saðlýk hizmet kapasitesinde hatýrý sayýlýr düzeyde düzelme olduðunu söylemek, yoðun bakým için kimi materyallerin satýn alýnmasý hariç, pek mümkün deðil.

Buna raðmen popülist siyasetçiler sadece halkta sezinledikleri huzursuzluða istinaden zaten sýnýrlý derecede mevcut olan Corona önlemlerinin bile gevþetilmesi ve hatta en kýsa sürede kaldýrýlmasý yönünde yaygara yapmaya baþlamýþ durumda.

Wilders ve Baudet ikilisi, halkýn bu huzursuzluðunu fark ederek þimdi adeta özgürlük kahramaný rollerine bürünüp ‘en kýsa süre içerisinde karantina durumuna son verilmeli, insanlar normal özgür hayatlarýna dönebilmeli’ þeklindeki söylemlerle hükümeti sözde çok aðýr karantina politikalarýndan dolayý eleþtirmektedirler. Halbuki Hollanda’da toplu ve zorunlu bir karantina politikasý ve hükümet önlemleri yoktur. Sadece toplu bir araya geliþler, 1.5 metre mesafe, okullarýn, gastronominin v.s. kapatýlmasýndan ibaret zorunlu önlemler söz konusudur. Dýþarý çýkma yasaðý yok, alýþveriþ yasaðý yok, marketler, kasaplar, fýrýnlar ve ev servisi gastronomi açýk. Buna raðmen sanki halkýn özgürlüðü tümüyle gaspedilmiþçesine yaygara yapmaktadýr bu ikili yabancý düþmaný aþýrý saðcý popülist politikacý.

Karantina ve diðer Corona önlemlerinin kaldýrýlmasý kuþkusuz ölümcül sonuçlar doðuracak bir toplu intihar yoludur. Binlerce insana bu baþbelasý hastalýk daha hýzlý bir þekilde bulaþacaktýr ve önlemler daha sýkýlaþtýrýlýrsa belki hayatta kalmayý baþarabilecek onbinlerce insan, önlemlerin kalkmasýndan dolayý hayata veda edecektir. Popülist kafadaki insanlarýn kirlenmiþ zihinleri bunu önemseme kapasitesinden de yoksun ne yazýk ki...

 

Çakma özgürlük hareketleri         

Kýsmen popülistlerin ve dayanýþma ruhundan yoksun bireysel hareket eden çevrelerin etkisiyle ve kýsmen de ekonomik çýkarlar gözetilerek; Hollanda hükümeti, daha önce almýþ olduðu önlemleri gevþetmeye kararý verdi. Bu popülist ikili bu sefer hükümetin gevþeme önlemlerinin yetersiz olduðunu savunuyor. Önlemleri gevþetmek politikasýný savunurken bunun sonucunda binlerce insanýn Corona salgýný kurbaný olacaðý ve çok daha fazla vatandaþýn virüsten dolayý öleceði gerçeði, bu ikili için popülaritelerinden daha az önemlidir. Onlar bu sonucu düþünmeden, evinde huzursuz olanlarýn duygularýna hitap etmek ve seçmenlerin gönlünü kazanmakla meþguldürler. Bu bence popülizmin çok bariz ve tiksindirici bir özelliðidir. Halk için zararlý olacaðýný bilebile halkýn kulaðýna hoþ gelecek beklentisiyle günlük politika yapmak ve fikirler ileri sürmek, popülistlerin karakteridir. Bunun halkýn sözcüsü ve aynasý olmakla hiç bir alakasý yoktur ve her devlet adamýnýn ve politikacýnýn taþýmasý gereken toplumsal sorumluluk bilinci ve ahlakýndan yoksun bir yaklaþýmdýr. Bu popülist ve sorumsuz hareket ülkemizde olduðu gibi dünyanýn her yerinde Corona durumunu istismar ederek mevcut iktidarlara muhalefet yapmayý ve çakma özgürlük sloganlarý atmayý bir beceri sanmaktadýr. Bu tür hareketleri tarih her zaman mahkum etmiþtir.

 

Hollanda baþbakaný Rutte popülizmden nemalanmaktadýr 

Hollanda hükümeti lideri Rutte de popülizmden nemalanmakla birlikte daha çok ekonomik çýkarlarý ön planda tutarak corona hususunda tercihler yapmaktadýr. Rutte için halkýn saðlýðý kesinlikle birincil öncelik taþýmýyor.

Hollanda hükümeti, insanlarýn saðlýðý yerine ekonomiyi en öncelikli mesele olarak gördüðünden Mart 2020 ortalarýnda ilk aldýðý corona önlemlerinden sonra olumlu anlamda hiç bir geliþme olmamasýna raðmen önlemlerin kaldýrýlmasý gevþetilmesi ve nihayetinde kaldýrýlmasý düþünceleriyle beynini yormaktadýr. Popülistlerin yaklaþýmlarý da bu politikaya yað sürüyor. Aþý bulunmadý ve iyileþme perspektifi de henüz mevcut deðil. Önlemleri sýkýlaþtýrmak yerine gevþetmek için ise hiç bir yeni sebep yok.

 

Sunulan istatistiki verilerin yanlýþlýðý  ve corona testlerinin engellenmesi                                                                       

Hollanda’da Corona gibi bulaþýcý hastalýklarla ilgili uzman kuruluþ sayýlan RIVM tarafýndan sürekli rakam ve istatistik cambazlýðý yapýlarak Hollanda’daki virüs salgýný konusunda yanýltýcý bir tablo sunulmaktadýr. Hollanda’da çok sýnýrlý ölçüde virüs testi yapýlmaktadýr. Saðlýk sekötüründe çalýþanlar ve hastalýk belirtileriyle hastaneye kaldýrýlanlar ancak test edilmektedir. Bunun dýþýnda sýnýrlý ölçüde ve istisnai bir þekilde test yapýlýyor. Yani önlem olarak halký teste tabi tutmak politikasý ve lojistik organizasyonu Hollanda’da mevcut deðildir. Haliyle sürekli RIVM tarafýndan yayýnlanan rakamlar Hollanda gerçeðini vermiyor. RIVM her beyanýnda herkesin teste tabi tutulmadýðý için verdikleri rakamlarýn tüm gerçeði yansýtmadýðýný belirtmeyi ihmal etmemektedir. Gerçekteki corona hasta ve ölüm sayýsýnýn resmî rakamlarýn kat kat üstünde olma ihtimali çok büyüktür. Hükümet buna raðmen önlemleri kaldýrabilmek için corona hastalýðý durumuyla ilgili elden geldiðince pozitif bir tablo ve hikaye sunmaya çalýþýyor. Geçtiðimiz günlerde saðlýk sisteminde çalýþan 300 civarýnda görevliden PvdA (sosyaldemokrat parti) ve ana muhalefet lideri Lodewýjk Asscher’e gelen mektuplara istinaden Asscher sorumlu bakana bir mektup yazdý. Mektupta, insanlara corona testini yapmanýn inatla red edildiðini, hasta insanlarýn bu husustaki taleplerinin kabul edilmediðini vurgulayarak bu durumun hemen deðiþmesini talep etti. Hükümet test yaptýrmýyor ve test yapýlmasýný engelliyor. Benim görüþüme göre Hollanda hükümeti Hollanda ekonomisini olumsuz etkileyecek korkusuyla dýþ dünyaya corona hastalýðý boyutunu olduðundan daha pozitif göstermeye çalýþýyor.

 

Corona önlemlerini yanlýþ sebeplerle kaldýrmak 

Hollanda hükümeti tarafýndan corona önlemlerin sýkýlaþtýrýlmasý veya gevþetilmesi halkýn saðlýk durumu gözetilerek yapýlmamaktdýr. Bu kapsamdaki kararlar saðlýk kurumlarýndaki corona hastasý alabilme kapasitesine ve ekonomik rant hesaplarýna baðlýdýr.

Hollanda hükümetinin halkýn corona endeksli saðlýk sorununa ciddi bir þekilde el atmak gibi bir politakasý yoktur. Vatandaþ kendi kaderine terkedilmektedir. Darwin’in doðal seçim teorisi ýþýðýnda hareket edilmektedir. Zayýflar coronaya yenilecek ve ölecek, güçlüler ise coronayý yenecek ve hayatta kalacak. Zaten Hollanda baþbakaný Rutte, corona ile ilgili yaptýðý ilk basýn toplasýnda bunu net bir þekilde ifade etmiþti. 

Ve hükümetçe, Mayýs ayýnda okullarýn yeniden açýlacaðý kararý alýndý.

 

Bütçesel zihniyet ve kemer sýkma paketi 

Corona’ya baðlý saðlýk hizmetine iliþkin Hollanda hükümetinden fazla bir þey beklememek doðru ve saðlýklý olur. Hollanda hükümeti hiç bir þekilde vatandaþýn saðlýðýný düþünmemektedir. Çünkü Hollanda hükümeti bütçe tekniði ve ilkeleri açýsýndan corona krizine bakmaktadýr.

Ýnsanlar korku ve ölümle pençeleþirken Hollanda hükümeti utanmadan, kýzarmadan piþkince corona krizinden dolayý vatandaþa uygulanacak kemer sýkma politakasý paketi hazýrladýðýný açýklayabildi.

 

Corona-app bütçesel bir tercihtir 

Corona salgýnýný lokalize edebilmek ve kontrol edebilmek, yani salgýný önleyebilmek ve azaltmak için toplu testler yapýlmamaktadýr. Bunun yerine Hollanda halkýna, corona-app perspektifi sunularak insanlar teskin edilmektedir. Corona-app ile vatandaþlar kendikendine test yapabilecek ve her corona belirtileri olan kiþinin verileri merkezi bir noktada birleþtirilecek. Bütçe ilkeleri açýsýndan akýllýca düþünülmüþ. Corona-app’ýn, Almanya’da uygulanan toplu testler modelinden daha ucuz bir maliyeti olacaðý gibi sorumluluk da böylece vatandaþa yüklenmiþ oluyor. Hükümet bu yolla sorumluluktan sýyrýlmaya çalýþýyor.

 

Tecrit, acý ve yalnýzlýk iþinde ölüm 

Sonuç olarak Hollanda hükümeti corona salgýnýný engellemek ve tedavi etmek için kayda deðer hiç bir þey yapmamaktadýr. Corona hastalýðýna yakalanan çaresiz insanlarýn, hayatlarýnýn son aþamasýnda solunum makinalarýna baðlanarak çektikleri acýlarý hafifletmekle yetinen bir hükümet politikasý gerçeði vardýr. Gerçekte insanlar ölüme terkediliyor. Ballandýra ballandýra sunumu yapýlan hükümet politikalarý ve kararlarý bu gerçeðin karþýsýnda tümüyle anlamýný kaybetmektedir.

Hükümetin bu hususla ilgili önemsediði, hastalýða bulaþan insanlarýn tecrid edilerek hastalýðý baþka insanlara bulaþtýrmasýný engellemektir. Ýnsanlar sevdiklerinden uzak tek baþlarýna acý çekerek can vermektedir. Hükümetin corona hususunda sunduklarý bundan öte bir þey deðildir. Çünkü corona ilacý yok.

 

Saðlýk çalýþanlarýný tenzih 

Bütün saðlýk görevlilerin hizmetleri ve yüklendikleri rizikolar çok önemli. Hepsine çok müteþekkiriz. Onlarý elbette her türlü eleþtirden tenzih ediyorum.

Hollanda hükümetinin coronaya iliþkin politikalarýný bütün dünyaya olumlu bir örnek olarak gösterebilmek isterdim. Ancak bunun için hiç bir temel göremiyorum.

Hatta araþtýrma bürolarýna göre Hollandalýlarýn baþbakan Rutte’nin corona politikasýna verdiði desteði anlamakta çok zorlanýyorum. Büyük bir ihtimal “kriz döneminde birbirimize kenetlenmeliyiz” þeklinde bir milli duygu haliyle Hollandalýlar bu hususa iliþkin görüþ belirtmiþtir, þeklindeki iyimser yaklaþýmla kendimi biraz kandýrmýyor da deðilim.

Ancak diðer taraftan Hollanda toplumu bence Ýkinci Dünya savaþý’ndan bu yana bir araba, bir ev, saðlýk sigortasý, iþsizlik sigortasý ve de emeklilik sigortasýyla zaten uyutulmuþtur diye düþünüyorum.

Haliyle en temel ihtiyaçlarý karþýlanarak uyutulmuþ bir toplumdan baþka ne beklenebilir ki?

 

Ahmet DAÞKAPAN

26 Nisan 2020

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.