CORONA 8 MÝLYAR iNSANI EVE HAPSETTÝ

30 Mart 2020 12:29 / 2282 kez okundu!

 

 

Yeni yazarýmýz Ahmet Daþkapan artýk Hollanda'daki gözümüz kulaðýmýz olacak. Ýlk yazýsýný þu an insanlýðýn baþ belasý olan Corona virüsü Covit-19 üzerine yazmýþ. Kendisine "aramýza hoþ geldin" diyoruz.

 

****

 

CORONA 8 MÝLYAR iNSANI EVE HAPSETTÝ

 

Bunun tek bir sebebi var. Ýnsanda mevcut olan derin korku, ölmek korkusu.

 

Ýnsanoðlu öleceðini bile bile yaþýyor. Ancak ölümüm erken gelmesin ister insan çünkü yaþam dediðin bir zaman dilimidir. Zaman devam edecek ve her insan bu zaman sürecinde bir dilimlik var olup sonra yok olacak.

 

Sýnýrsýz uzayan bir zaman ekseninde çok küçük bir dilimde var olup ve yok olmak biz insanlarýn trajik gerçeðidir.

 

Ýnsan ve hayat dediðin koskoca bir evren ve hudutsuz zaman sürecindeki minicik bir hakikat. Bu hakikat ile bizim öznel algýlamamýz arasýnda büyük bir kontrast mevcut. Biz her þeyi olduðundan daha büyük, daha abartýlý algýlýyor, hissediyor ve düþünüyoruz. Bizim için tabii ki büyük. Bizim için var olmak veya yok olmak meselesidir. 

 

Büyük evren içerisinde biz hiç kayde deymez bir olgu teþkil ediyor olsak da kendimiz yaþamý ve varoluþumuzu çok önemsiyoruz.

 

Corona bir noktayý bir kez daha bilinç üstüne çýkardý. Demek ki insanýn en zayýf noktasý ölmekten korkmasýdýr. Böyle olmasaydý hiç bir güç 8 milyar insaný bu kadarlýk kýsa zaman diliminde eve hapsedemezdi.

 

Ýnsanlar ne siyasi liderlerin ne de devletlerin istekleri üzerine eve kapandý.

 

Ýnsanlar tehlikeyi idrak ettikçe gönüllü olarak eve hapsoluyor.

 

Corona tehlikesini daha iyi idrak ettikçe insanlar önlem olarak ne yapmasý gerektiðini araþtýrýyor ve önlemlere riayet etmeye çalýþýyor.

 

Tehlikeyi yeterince idrak edemeyenler eve hapsolmuyor ve durumu hafife alýyor.

 

Bir de akþam çocukalrýna yemek getirebilmek için evden çýkmak zorunda olan yoksullar sokakta...

 

Genel olarak bütün ülkelerde sorumsuz ve baþkalarýyla dayanýþma ruhu olmayan insan kategorisi mevcuttur. Her toplumun baþbelasý diyebileceðimiz insanlar.

 

Devletlere bu hususta düþen görev EVDE KALIN çaðrýsý yanýsýra;

 

• Ýnsanlarý corona tehlikesini idrak edebilmelerini saðlamak amacýyla geniþ çaplý bilgilendirmek;

• Tüm yoksullara corona süreci boyunca geçim ödeneði baðlamak;

• Saðlýk hizmet olanaklarýný geliþletmek ve yeterli teknik donaným saðlamak;

• Sorumsuz ve corona virüsünün yayýlmasýný önlemek amacýyla gerekli tedbir kurallarýna ve önlemlere uymayý gereksiz gören insanlarýn evden dýþarý çýkmalarýný önlemek için mecburi karantina uygulamasý yapmak;

• Corona aþýsý bulabilmek için bütün bilimsel çalýþmalara yeterince maddi destek saðlamak olmalýdýr. Corona aþýsýný bulmak çok önemli bir tedbir ve yükümlülüktür.

• Ve öncelikli olarak küçük ve orta ölçekteki esnaflara maddi ve kredi desteði saðlamaktýr.

 

Daha önce yazdýðým gibi corona insanlar arasýnda hiç ayýrým yapmadan bulaþýyor. Öldürebildiðini öldürüyor. Direnci yüksek olanlara istemeden yenik düþüyor. Son derece demokratiktir.

 

Coronadan sonra dünya hiç bir zaman daha öncesi gibi olmayacak. Bütün insanlýk aslýnda bir millettir. Bir "dünya milleti" ve alt kimlikler algýsý geliþecektir. Bütün insanlýk bir ortak gemide ilerlemektedir. Klasik ve birbiriyle rekabet eden ve savaþan ulusal milletler olgusu adým adým tarihe karýþacaktýr.

 

Ahmet DAÞKAPAN

28.03.2020

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.