DENK PARTÝSÝ / 3

15 Mayýs 2020 12:37 / 1351 kez okundu!

 

 

"Hollanda meclisinde DENK partisine gösterilen tepkiler, toplumdaki yabancý düþmanlýðýnýn aynasý mý? Denk Partisi daðýlýyor mu? DENK partisini kimler daðýtmak istiyor?" Ahmet Daþkapan, Hollanda siyasetindeki düðüm noktalarýndan biri olan, göçmenler tarafýndan kurulan DENK partisindeki geliþmeler, Hollanda'daki ýrkçýlýk, ön yargýlar ve Hollanda derin devletinin bu çerçevedeki taktikleri konusunda Türkiye kamuoyunu bilgilendirmeye devam ediyor...

 

****

 

DENK PARTÝSÝ / 3

 

Hollanda meclisinde DENK partisine gösterilen tepkiler, toplumdaki yabancý düþmanlýðýnýn aynasý mý? Denk Partisi daðýlýyor mu? DENK partisini kimler daðýtmak istiyor?

 

DENK partisinin kurucu siyasi lideri Tunahan Kuzu‘nun Mart 2020‘de “parti liderliðinden istifa ettiðini ve bir daha aday olmayacaðýný“ beyan etmesi, Hollanda basýnýnda büyük yanký yarattý.

Kuzu, karizmatik siyaset stiliyle kendisine oy veren ve vermeyen kitlelerde takdir kazanmýþ bir siyasetçidir. Ýstifa haberi herkes için sürpriz oldu ve birçok seçmen tarafýndan üzüntüyle karþýlandý. Diðer yandan Hollanda basýný ve Hollanda‘nýn kanalizasyon basýný olarak nitelenebilecek kanallar da sevinçlerini gizleyemedi.

Hollanda toplumunda, eleþtirel tutum alan ve belirli mevkilere gelen göçmenleri safdýþý býrakmak için en fazla baþvurulan yöntemlerin baþýnda; yolsuzluk suçlamalarý, cinsel taciz argümanlarý, düzmece beceriksizlik gerekçeleri (daha çok kadýnlara yönelik) ve kriminalleþtirmek gelmektedir. Amerika‘da ve dünyanýn bir çok ülkesinde olduðu gibi Hollanda’da siyahlara ve genelde göçmen kadrolara yönelik bu tür tezgahlarýn örnekleri çoktur. Literatürde bunu teyid edecek yeterli derecede materyal bulmak olanaklýdýr.

Tunahan Kuzu‘nun istifa açýklamasýndan sonra Hollanda‘nýn önemli dergilerinden HP/DETÝJD bu istifanýn sebeplerini araþtýrdýðý iddiasýyla bir yazý yayýnladý.

Tunahan Kuzu ile ilgili birkaç sene önce yaþandýðý iddia edilen bir özel iliþki konusu yazýda ele alýnýyor ve söz konusu özel iliþkinin 2018’in baþýnda sonlanmýþ olduðu vurgulanýyor. Bu hususta söz konusu kiþinin Meclis baþkaný Arib’den bir görüþme talep ederek gidip görüþtüðü yazýlý. Bunun üzerine Meclis baþkaný Arib çok manidar þekilde resmi bir mektup yazýyor ve konuþmada geçenleri teyid ediyor. Bu mektup basýnda yer alan yazýlara temel oluþturuyor.

 

Meclis baþkaný ARÝB ile DENK uyuþmazlýðý 

DENK milletvekillerinin mecliste yaptýðý tartýþmalarýn video çekimleri izlendiðinde bayan Arib'in DENK milletvekilleriyle sürekli sürtüþme halinde olduðunu ve DENK’in Türk milletvekillerinden haz duymadýðýný görmek mümkün. Arib ile gidip meselenin görüþülmesinin, iþin basýna yansýtýlmasý yolu olduðunu bilmek için çok yetkin siyasetçi olmaya gerek yok. Meselenin iki yýlý aþkýn süre geçtikten sonra basýna yansýtýlma sürecine girilmesi ve nihayetinde Hollanda basýnýn bu hususa bu kadar önem vermesi ise çok manidar. Hollanda siyasi partileri içerisinde ve kültüründe benzeri konular ve olaylar günlük içilen bir fincan kahve misali doðaldýr ve istisnalar hariç Hollanda basýnýnýn ilgisini çekmez. Bunun bir senaryo olduðu bence tartýþma götürmez bir gerçektir.

DENK partisi ve DENK üyeleriyle ilgili yaþanan hiçbir mevzu genelde göçmenlerin toplumsal konumundan, Hollanda’nýn sömürgeci geçmiþi, ýrkçýlýk ve ayrýmcýlýk çerçevesinden baðýmsýz ele alýnamaz. Güncel parti içi çeliþkileri salt özel konulara indirgeyerek deðerlendirmek pek doðru olmaz. Siyaset ile askeriyenin keskin bir þekilde birbirinden ayrýldýðý, askeri teþkilatýn siyasete karýþmasýnýn kolay kolay düþünülemeyeceði Hollanda’da; 3500 asker iki DENK milletvekiline karþý suç duyurusunda bulunuyor. Tam hiyerarþik örgütlenme yapýsýna sahip askeri teþkilat mensuplarýnýn kendi baþlarýna böyle bir harekete girmeyecekleri ve bunun emir komuta zinciri kapsamýnda organize edildiði ve yönlendirildiði çok açýktýr. Hollanda derin güçlerinin onayý olmadan bunun gerçekleþmesi imkan dýþýdýr.

Burada söz konusu olan Selçuk Öztürk’ün, Hollanda hava kuvvetlerinin Irak’ta yaptýðý bombalamalar sonucunda onlarca sivil insanýn (çocuk, kadýn yaþlý) hayatýný kaybetmesine iliþkin sorumlu bakanlarý eleþtirmesi ve Hollanda hava kuvvetlerinin bu askeri icraatýný katliam veya cinayet olarak nitelemesidir. Buna karþý net bir devlet tavrý gösterildi ve “çizmeyi aþtýnýz” mesajý verildi. Kasým 2019’da cereyan eden bu olaydan sonra DENK hareketinin patlak vermesi artýk zaman meselesiydi.

 

DENK, boyun eðmeyen ve mücadeleci bir ekip

DENK, boyun eðmeyen ve mücadeleci bir profil ortaya koyabilen bir ekipten ibarettir. DENK’in Hollanda toplumundaki toplumsal ve tarihsel deðeri görmezden gelinemez.

Hollandalý siyasi partiler ve Hollanda devleti DENK’in toplumsal ve tarihsel konumunu çok iyi idrak etmiþ durumdadýr. Göçmenlerin, DENK’in açmýþ olduðu çýðýrla, mevcut Hollandalý siyasi partiler dýþýnda, grupsal olarak toplumda ayrý bir siyasi güç olmasý tehlikesini idrak ederek DENK’in parçalanýp yok olmasý için her türlü imkân kullanýlmaktadýr. Hollanda devleti, göçmen siyasetçilerini tek tek ve birer birey olarak içlerine alarak siyaseten eritmek ve asimile etmek yoluyla entegre etmek istemektedir. DENK gibi hareketleri ise kontrol edemeyecekleri aþikardýr ve Hollanda devletinin tercihi dýþýndadýr.

 

Þimdi sýrada DENK’in diðer kurucu üyesi var

Kuzu’nun istifasýndan ve artýk siyaseten bittiði algýsýný yarattýktan sonra þimdi DENK’in diðer kurucu üyesi Selçuk Öztürkü istifaya zorlamaya ve siyaseten yok etmeye yönelik strateji izleniyor. Bu kapsamda Fas asýllý üçüncü milletvekili Farid Azarkan Hollanda basýný tarafýndan ve mecliste temsil edilen Hollanda partileri tarafýndan Kuzu ve Öztürk yerine DENK’e liderlik yapacak yeni unsur olarak ön plana çýkarýlmaktadýr. Son günlerde Azarkan’ýn mecliste verdiði bir önergenin bütün siyasi partilerin onayýyla kara baðlanmasý bunun en iyi örneðidir. Azarkan’ýn, Kuzu ve Öztürk’ün saf dýþý býrakýlmasý ve kendisinin ön plana çýkacaðý bir programa uygun hareket ettiði görülmektedir. Kuzu ise Öztürk tarafýndan ihanete uðradýðý algýsýyla Azarkan’ý destekler bir pozisyon almýþ durumdadýr. Azarkan’ýn Selçuk Öztürk’ü ve onunla birlikte parti yönetimini istifaya çaðýrmasý üzerine Parti yönetimi Azarkan’ý parti üyeliðinden ihraç ettiði açýklamasýný yaptý. Kuzu bu noktada Azarkan’ý yüzde ikiyüz desteklediðini açýklayarak partinin yerel üye ve yöneticilerini Azarkan’ý video beyaný aracýlýðýyla destekler mesajlar yayýnlamaya çaðýrdý. DENK’in yerel baþkanlarý Kuzu’nun bu çaðrýsýna icabet ederek Azarkan’ý partinin yeni siyasi lideri olarak desteklediklerini beyan ettiler. DENK, gelecek Haziran ayýnýn baþýnda genel üye toplantýsý yapmayý planlamaktadýr. Kongre niteliðindeki bu toplantýya hazýrlýk olarak günlük geliþen bütün bu olaylar Hollanda basýný tarafýndan dikkatlice izlenmektedir.

 

Çeliþkiler Irak’ýn bombalanmasý konusuyla da alakalý

Hollanda basýný DENK içindeki çeliþkileri ve üç DENK Milletvekilinin artýk daha çok basýn yoluyla birbiriyle konuþtuðu bu durumu kiþisel olarak anlaþmayan þahsiyetlerin kavgasý olarak lanse etmektedir.

Basýna yansýyan çeliþkilere iliþkin DENK partisi içinde hazýrlanmýþ gizli bir rapora göre Aralýk 2019’un sonlarýna doðru üç milletvekili arasýnda ciddi bir anlaþmazlýk tartýþmasý baþlamýþ. Selçuk Öztürk’ün mecliste Hollanda hava kuvvetlerinin Irak’taki bombalama meselesini gündeme getirmesinden ve onu cinayet olarak nitelemesinden sonra aralarýnda baþlayan tartýþmada Kuzu ile Azarkan’ýn Öztürk’ü çok sert çýkýþlar yapmakla suçladýklarý yazýyor gizli raporda. Ayný konuþmada Öztürk, bir taraftan Azarkan’ýn, Tunahan’ýn özel iliþkisinden haberdar olmasýna raðmen olayý savsakladýðýný ve önlem almadýðýný vurgulamýþ ve diðer taraftan Kuzu’nun yaptýðýnýn parti ahlakýna uymadýðý gerekçesiyle, meclis gurubu baþkanlýðýný ceza niteliðinde geçici olarak býrakmasý gerektiðini istemiþ. Aralýk 2019’da baþlayan çeliþkinin daha sonraki aylarda derinleþtiðini söyleyebiliriz. Bunda, dýþ etkenlerin derinliðinin de göz ardý edilmemesi gerek.

 

Integris bürosunun Kuzu’ya yapýlan suçlamalarla ilgili araþtýrma raporu sonuçlarý

Azarkan meclis gurubu baþkanlýðýna getirildikten sonra Integris isimli bir araþtýrma bürosuna, Tunahan Kuzu ile ilgili “bir bayanla yaþadýðý özel iliþkide sýnýrlarý aþan davranýþlarda bulunduðu suçlamalarý” konulu baðýmsýz bir araþtýrma yapma görevi vermiþti. 9 Mayýs itibariyle bu araþtýrmanýn sonuçlarý basýna yansýtýldý. Ýntegris araþtýrma bürosunun sunduðu araþtýrma sonuçlarýna göre Tunahan Kuzu’ya yönelik yapýlan suçlamalar asýlsýz ve dayanaksýzdýr veya yapýlan suçlamalarýn gerçekliði tespit edilememiþtir þeklindedir. Söz konusu bayanýn Ýntegris bürosunun araþtýrmasýna hiçbir þekilde katýlmadýðý ve dinlenilemediði bilgisi ilgi çekmektedir. Kuzu ‘ben zaten baþýndan beri suçsuz olduðumu hep söylemiþtim ve þimdi baðýmsýz bir büro tarafýndan teyid edildi’ tepkisini verdi.

 

Kontrolsüz bir akýntýya kapýlan DENK milletvekilleri

Üç DENK milletvekili arasýnda ideolojik veya siyasi çizgi açýsýndan hiçbir çeliþki görünmemektedir. Hollanda basýnýnýn sorgulamalarý ve yansýtmalarýnýn etkisine kapýlarak birbirleri hakkýnda basýnda tavýr belirlemekteler ve kendi iradeleri dýþýnda geliþen bir akýntýya kapýlmýþ durumdadýrlar. Azarkan, DENK partisinin Facebook sayfasýnýn idaresini elinde tutuyor ve bu çeliþkili durumda partinin Facebook sayfasýný özellikle kendi promosyonu ve propagandasý için kullanýyor izlenimi vermektedir. Bu da Öztürk’te ciddi bir rahatsýzlýk yaratmýþ durumda.

 

Araþtýrmalar devam ediyor

DENK yönetim kurulu Öztürk’ün baþkanlýðýnda Hollanda’da saygýn bir araþtýrma bürosu olan Berenschot’a, partideki çeliþkileri baðýmsýz bir kurum olarak araþtýrma görevi vermiþ durumda. Berenschot sýkça benzeri konularda devlet ve hükumetler tarafýndan görevlendirilen bir kurum ve baðýmsýz araþtýrmasýný sürdürüyor. 6 Haziran 2020 genel üye toplantýsýndan önce rapor ve sonuçlar yayýnlamasý bekleniyor. Öztürk bu süreçte Berenschot bürosunun raporunu beklediðini açýklamaktadýr.

Diðer taraftan Kuzu ve Azarkan’la baðlantýlý olarak, güvenilir kiþilerden oluþan bir komisyona da araþtýrma görevi verilmiþ durumdadýr.

6 Haziran 2020’den önce konuya iliþkin iki farklý analiz ve sonuçlar içeren iki ayrý araþtýrma raporlarý çýkabilir. Her durumda DENK kongreye bölünmüþ ve kendi içinde çeliþkili bir halde gitmektedir. DENK parti örgütünün bu durumun üstesinden ne derece gelebilecek yeterlilikte olduðunu önümüzdeki günlerde göreceðiz.

 

Ahmet DAÞKAPAN

4 Mayýs 2020

(Devam edecek)

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.