Adil kullanım kotasının kalkması ile kullanıcıları neler bekliyor?

27 Kasım 2018 12:33  

 

Adil kullanım kotasının kalkması ile kullanıcıları neler bekliyor?

31 Aralık'tan itibaren kota kalkıyor, internet aboneleri için yeni bir dönem başlıyor. Peki kotanın kalkması internetin sınırsız kullanılabileceği anlamı mı taşıyor?

Adil kullanım noktası ya da kotası internet kullanıcılarının belirli bir sınıra ulaştıktan sonra bağlantı hızının yavaşlatılması anlamına geliyor.  2012 yılından bu yana Türkiye'deki internet kullanıcılarını bunaltan bu kota yakında tarih oluyor. 

2019'dan itibaren internet aboneleri düzenlemeden etkilenecek

İnternet altyapısının gelişmesiyle adil kullanım noktasına artık gerek kalmadı. Türkiye'deki 10 milyondan fazla sabit internet abonesi için yeni dönem 1 Ocak 2019'da başlıyor. Amaç haberleşme, iletişim ve ulaşım alanlarında daha ekonomik ve kaliteli hizmet verebilmek.

Kotanın kalkması ile kullanıcılar için bir hız kotası olmayacak. Peki bu ne anlama geliyor? Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu TRT Haber için şöyle açıkladı:

"Bu düzenleme tüketicinin yanılmasını önlüyor. Ben sınırsız internete sahibim zannederken bakıyordum adil kullanım kotası diye bir duvar çıkmış karşıma ve internet hızım düşmüş. Hizmet alamıyorum. Şimdi bu ortadan kalkacak. Ya gerçekten sınırsız olacak ya da sınırını bileceğim bir tarife paketine girip onun bedelini ödeyeceğim."

Kullanıcılara iki seçenek sunulacak: Limitli ya da limitsiz internet

Adil kullanım noktası sınırını bugüne kadar internet servis sağlayıcıları belirliyordu. Kota kalkınca tüketicilere limitli ya da limitsiz internet şeklinde iki seçenek sunulacak.

"Sınırsız kelimesi tüketiciyi cezbeden sihirli sözcük gibi. Sınırsız internetim var diyor, onun için verdiği parayı makul görüyor. Oysa sınır var. Sınır adil kullanım kotası. İşte bu durum düzeltiliyor. Sınırsız diyen internet servis sağlayıcı AKK adı ile bir sınır koyamayacak. Kaç hızda ne miktarda internet verecekse bunun adını koyup onun fiyatını yazacak. Tüketici daha doğru fiyata daha isabetli kararla ulaşma imkanı sağlayacak."

Tüketicilerin internetten beklentisi sadece kotanın kalkması değil, hız ve zaman da kazanmak. Adil kullanım kotasının kalkması ile tüketici de kendi kendini denetleyebilecek. Peki milyonlarca internet kullanıcısı 1 Ocak itibarıyla nelere dikkat etmeli?

Tüketiciler nelere dikkat etmeli?

- Tüm internet aboneleri düzenlemeden etkilenecek.

- Aboneler gerçek anlamda sınırsız internet kullanabilecek.

- AKN'nin kaldırılması için aboneler dilekçe vermeyecek.

- Sözleşme sonuna kadar sınırsız ve adil kullanım kotasız internet kullanılabilecek.

- Sözleşme bitiminde limitli veya limitsiz iki seçenek sunulacak.

- Yeni tarife seçecekleri için AKN’siz tarifeler sunulacak.

- Tüketici haksız bir hizmet ödemesiyle karşılaşmayacak.

- Yeni tarifeler “kotalı” veya “kotasız” olacak.

- Kota sınırına ulaşıldığında abonelerin ilave paket alması gerekiyor.

- Aylık limit aşımında GB başına ek ücretlendirme yapılabilecek.

- Paket ücretlerini şirketler arası rekabet belirleyecek.

- Denetimi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu yapacak.

1 ay önce internet servis sağlayıcının bilgi vermesi gerekiyor

Kullanıcılar öncelikle sözleşme bitiş tarihine dikkat etmeli. Sözleşmenin bitmesinden 1 ay önce servis sağlayıcıların kullanıcılara bilgi vermesi gerekiyor. 

Adil kullanım kotasının ortadan kalkmasıyla gereksiz internet kullanımının da önüne geçilmesi bekleniyor. 

Haksızlık yapan internet sağlayıcısı para cezası ödeyecek

Tüketiciler şikayetlerini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun tüketici hakları daire başkanlığına yapacak. Şikayetin haklı bulunması durumunda internet sağlayıcısına idari para cezası verilecek. 

(Haber: Esra Sayın, Kamera: Faruk Ölge)

trthaber.com

25.11.2018

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0