SİHA MİHA ÜSTÜNE HARİÇTEN GAZEL

13 Haziran 2021 13:17 / 1357 kez okundu!

 

 

"Eurasian Times'da ilginç bir analiz vardı, çevirisini hazırladım dostlar. 
 
İlk İnsansız Savaş mı? : “Türk ve Çin SİHA’ları, Hindistan’da ABD ve İsrail SİHA’ları İle Savaşabilir!”
İlginizi çekeceğini düşündüm. Buyrun analizin tamamı" 👇

 

****

 

SİHA MİHA ÜSTÜNE HARİÇTEN GAZEL

 
Eurasian Times'da ilginç bir analiz vardı, çevirisini hazırladım dostlar. 
 
İlk İnsansız Savaş mı? : “Türk ve Çin SİHA’ları, Hindistan’da ABD ve İsrail SİHA’ları İle Savaşabilir!”
 
İlginizi çekeceğini düşündüm. Buyrun analizin tamamı 👇
 
***
 
“Geçen yıl Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ üzerinde yaşanan savaş, insansız hava araçlarının herhangi bir savaş alanında ne kadar belirleyici olduğunu ve avantajını açıkça gösterdi.
 
Azerbaycan’ın Ermeni birliklerini hedef aldığı, askeri tesisleri, tankları, hava savunma sistemlerini ve topçu silahlarını imha ettiği insansız hava araçları saldırıları, savaşın dengesini Türkiye’nin desteklediği ülke lehine çevirdi. Dağlık Karabağ üzerindeki savaş, silahlı insansız hava araçlarının onlara sahip olan ordulara sağladığı stratejik avantajın açık bir kanıtıydı.
 
Drone’ların geleneksel silahlara güçlü, etkili ve düşük maliyetli bir alternatif olduğu kanıtladı ve dünyanın dört bir yanındaki ülkeler en gelişmiş silahlı drone filoları elde etme yarışı içerisine girdiler.
 
ABD, 11 Eylül saldırılarının ardından Afganistan’da Predator silahlı insansız hava araçlarını ilk kullanan ülke oldu ve o zamandan beri İsrail, Türkiye ve Çin başta olmak üzere birçok ülke bunları üretiyor ve ihraç ediyor.
 
Türk Bayraktar TB2
 
Azerbaycan, Ermeni kara kuvvetlerini ve Rus hava savunma sistemlerini yok etmesine izin veren önemli bir Türk Bayraktar TB2 ve İsrail kamikaze uçağı filosu edinmişti.
 
Türkiye, Dağlık Karabağ savaşında insansız hava araçlarının performansını ve  faydalarını gördü. Türkiye’nin insansız sistemlerini tedarik etmek için birçok ülke sıraya girdi.
 
Türkiye, Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarını şu ana kadar Azerbaycan, Ukrayna, Katar, Libya gibi ülkelere sattı. Polonya kısa süre önce Türkiye’den 24 Bayraktar TB2 insansız hava aracı satın alan ilk NATO ülkesi oldu ve raporlara göre, Avrupa’dan bir başka NATO üyesi olan Letonya da aynı şeyi yapabilir.
 
Diğer birçok ülke, Türk silahlı insansız hava araçlarını satın almakla ilgilendiklerini ifade etti.
 
Pakistan’ın Türkiye’den TB2 insansız hava araçlarını almaya büyük ilgi duyduğunu ve her iki ülkenin de sahip olduğu güçlü savunma bağlarını sürdürdüğüne dair raporlar var ve nu spekülasyonlar yakında gerçek olabilir.
 
Pakistan’ın ayrıca Çin’den 50 Wing Loong II silahlı insansız hava aracı edindiği biliniyor. 
 
Hem Çin hem de Pakistan insansız saldırı yeteneklerini güçlendirirken, Hindistan sınırlarda kapasitesini artırmak için ABD ve İsrail silahlı insansız hava araçlarını kiralamaya hazırlanıyor. Hindistan şimdiye kadar İsrail’den ithal ettiği Searcher ve Harop insansız hava araçlarını yalnızca gözetleme ve keşif amacıyla kullandı.
 
Hindistan, Çin ve Pakistan’a Karşı Hazır mı?
 
Hindistan ayrıca, Çin ile Fiili Kontrol Hattı (LAC) boyunca yürütülen faaliyetlere göz kulak olmak için İsrail’den kiralanan yeni gelişmiş Heron insansız hava araçları satın alıyor. Raporlar, yeni filonun sıkışma önleme yetenekleri ve silahlar açısından daha fazla yeteneğe sahip olacağını gösteriyor.
 
Hint Donanması ayrıca kendisini Amerikan firması General Atomics’ten kiralanan iki Predator uçağı ile donattı. MQ-9B SeaGuardian insansız hava araçları, Hint Okyanusu ve Bengal Körfezi üzerindeki uzun menzilli görevler için konuşlandırılacak.
 
Mart ayının başlarında ise Hint medyası, ülkenin General Atomics’ten 3 milyar dolara karşılığı 30 drone alımını onayladığını bildirdi.
 
Bloomberg’e göre, insansız hava araçları “Hint Donanmasına; Güney Hint Okyanusu’ndaki Çin savaş gemilerini daha iyi izleme ve orduyu Himalayalar’daki tartışmalı Hindistan-Pakistan sınırı boyunca hedeflere saldırmak için donatma yeteneği verecek”.
 
Çin Yükselen Bir Drone Gücü
 
Saldırı uçağı yeteneklerinde Türkiye’ye rakip olan, küresel drone pazarının büyük bir bölümünü hızla kazanan ve son on yılda işin çoğunu ABD ve İsrail’den alan Çin’dir.
 
Çin, CH-4 ve Wing Loong I modellerini ve şimdi Wing Loong II modellerini Suudi Arabistan, BAE, Mısır, Irak ve Ürdün dahil olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediyor.
 
Çin ayrıca Hindistan’ın komşusu Pakistan’ı gelişmiş saldırı uçağı ile silahlandırıyor ve iki ülkenin bazı modellerin ortak üretimi için pazarlık yaptığı bildiriliyor.
 
ABD’nin insansız hava aracı satışlarına bir dizi ön koşul ve kısıtlama getirmesi ile birlikte, birçok ülke insan hakları endişeleri veya siyasi yönelimler için hiçbir koşul koymayan Çin’den silah satın almayı daha ekonomik ve uygulanabilir buluyor.
 
Hindistan, Çin’in komşularını silahlı insansız uçaklar da dahil olmak üzere bir dizi silahla silahlandırmasıyla ilgili ciddi endişelerini dile getirdi. ABD ile 2018’de COMCASA ve 2020’de BECA olmak üzere iki önemli anlaşma imzalayan Hindistan, ABD’den gelişmiş saldırı uçağı kiralama veya satın alma konumunda kendisini hazırladı.
 
Bu iki temel anlaşma Hindistan’ın daha fazla ölümcül silah edinmesinin ve ABD ile istihbarat paylaşmasının yolunu açtı.
 
Sonuç:
 
İçinde bulunduğumuz on yıl, hem ekonomik boyutları hem de savaşlardaki saldırı yetenekleri açısından amansız bir silahlı insansız saldırı uçağı yarışına tanıklık edecek.
 
Hindistan’ın ABD ve İsrail insansız hava araçlarıyla silahlanması ve Pakistan’ın Çin ve Türkiye insansız hava araçları ile silahlanması göz önüne alındığında ister geniş okyanuslar üzerinde isterse yüksek irtifa bölgelerinde olsun gelecekteki savaşların açıkça insansız olacağı görünüyor.”
 
Çeviri/Analiz: Adem KILIÇ
 
 
 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.